Product

Πέτρινα γεφύρια Ιωαννίνων

Product

Πέτρινα καθίσματα

Πέτρινα γεφύρια στη Βόρεια Ήπειρο

Κωδικός:
134418
Description: 

Στο πλαίσιο του "Αρχείου Γεφυριών Ηπειρώτικων", μιας πολυετούς προσπάθειας καταγραφής και μελέτης όλων των γεφυριών της Ηπείρου -καλύτερα να πω της Πίνδου- προγραμμάτισα και πραγματοποίησα, τα τελευταία χρόνια, σειρά αποστολών και στη Βόρεια Ήπειρο (Αλβανία). Στόχος, να καταγραφούν και τα εκεί πέτρινα τοξωτά γεφύρια.

55,04 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Στο πλαίσιο του "Αρχείου Γεφυριών Ηπειρώτικων", μιας πολυετούς προσπάθειας καταγραφής και μελέτης όλων των γεφυριών της Ηπείρου -καλύτερα να πω της Πίνδου- προγραμμάτισα και πραγματοποίησα, τα τελευταία χρόνια, σειρά αποστολών και στη Βόρεια Ήπειρο (Αλβανία). Στόχος, να καταγραφούν και τα εκεί πέτρινα τοξωτά γεφύρια. Περιοχή δύσκολη η Βόρεια Ήπειρος, με πολλές ιδιαιτερότητες, πάντα υποψίαζε για πλούσιο, ποσοτικά και ποιοτικά, υλικό. Τουλάχιστον αυτό έταζαν οι περιηγητές της τουρκοκρατίας, παλιοί -αρχών του 20ού αιώνα- στρατιωτικοί χάρτες, λίγα δημοσιεύματα, τελευταία, Αλβανών ερευνητών και αρχιτεκτόνων. Η πρόσβαση όμως εκεί, δυστυχώς, μέχρι πρόσφατα εξακολουθούσε να παραμένει απαγορευτική. Να οριοθετηθεί όμως ο χώρος που έψαξα όλα αυτά τα χρόνια. Ως βόρειο σύνορο -εκεί είναι το ζήτημα- υιοθέτησα τον ρου του ποταμού Σκούμπη, του Γενούσου των αρχαίων. Τις όχθες του διέτρεξε κάποτε η Εγνατία οδός, την οποία χρησιμοποίησε ο Στράβων για να διακρίνει τα ηπειρωτικά έθνη από αυτά των Ιλλυριών. Η δική μου βέβαια επιλογή δεν θα μπορούσε να έχει κριτήρια εθνολογικά, έτσι κι αλλιώς ασθενή έως ανύπαρκτα την εποχή κατασκευής των γεφυριών. Ανέβηκα ως εκεί, γιατί ακριβώς εκεί σβήνει η Πίνδος, το ανάγλυφο της οποίας, ακόμη και σήμερα, μπορεί να γεννάει ανθρωπογεωγραφικές ενότητες με ατμόσφαιρα και νοοτροπίες παρόμοιες εκείνων που έδωσαν τα "δικά" μας γεφύρια. Ταξίδεψα λοιπόν στο Πάνω Πωγώνι και στην περιοχή της Ζαγοριάς. Γύρισα χωριό-χωριό όλη τη Δρόπολη, αλλά και τον Βούρκο, ανάμεσα Δέλβινο και Άγιους Σαράντα. Με αφετηρία Αυλώνα, εισχώρησα βαθιά στο Κουρβελέσι, ανεβαίνοντας την κοιλάδα της Σουσίτσας. Από Τεπελένι, μέσω Κλεισούρας, βρέθηκα Πρεμετή, κι απ' εκεί στο Λεσκοβίκι. Προχώρησα τολμηρά στο Μπεράτι, μέχρι πέρα την Τσερεβόντα. Διέτρεξα τα μαστοροχώρια της Κολωνίας. Έφτασα Κορυτσά, για να επισκεφτώ τα χωριά του Μοράβα, αλλά και τη Μοσχόπολη και το Γκράμποβο. Τέλος, από Πόγραδετς, ακολουθώντας τα ίχνη της Εγνατίας, δίπλα στον Σκούμπη, κατέληξα στο Ελμπασάν. Όλα αυτά, με δεκαπέντε συνολικά ταξίδια-αποστολές, που τα 'χαν όλα: εκπλήξεις, κόπο, κινδύνους, ευτυχώς κι αποτελέσματα. [...] (από τον πρόλογο του συγγραφέα)
Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-98267-0-9
Book pages: 
419
Book Dimensions: 
27χ26
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Πανόδετο

Ο Σπύρος Μαντάς γεννήθηκε στην Κρέστενα της Ηλείας το 1950. Τελείωσε Οικονομικό Πανεπιστήμιο και την Πάντειο και σήμερα εργάζεται ως καθηγητής στη Μέση εκπαίδευση.
Από το 1982, σχεδόν αποκλειστικά, ασχολείται με τη μελέτη των πέτρινων γεφυριών της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου (Πίνδου), αλλά και τους μαστόρους της.
Το 1990 δημιούργησε το "Αρχείο Γεφυριών Ηπειρώτικων" (Α.Γ.Η.) και το 2001, μαζί με άλλους συνεργάτες, ίδρυσε το "Κέντρο Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών"
(ΚΕ.ΜΕ.ΠΕ.Γ.) στο οποίο είναι πρόεδρος. Στόχος του κέντρου είναι μέσα από τη διοργάνωση επιστημονικών συναντήσεων και την περιοδική έκδοση "Περί Πετρογέφυρων", να καταγραφούν και μελετηθούν όλα τα γεφύρια της Ελλάδας, συγκριθούν μ' εκείνα των γειτονικών χωρών, και να ευαισθητοποιηθούν κοινό και αρμόδιοι φορείς για τη διάσωσή τους.
Έχει κυκλοφορήσει τα βιβλία:
- "Τα Ηπειρώτικα γεφύρια", 1984 - Τεχνικές Εκδόσεις.
- "Το Γεφύρι κι ο Ηπειρώτης", 1987 - Τεχνικές Εκδόσεις.
- "Η Σκάλα του Βραδέτου" (σε συνεργασία με τον Θ. Χαμάκο), 2003 - Εκδόσεις Νίκας.
- "Περί Πετρογέφυρων Α΄" (επιμέλεια, με Γ. Ψιλόπουλο), 2003 - ΚΕ.ΜΕ.ΠΕ.Γ.
- "Περί Πετρογέφυρων Β΄" (επιμέλεια, με Γ. Ψιλόπουλο), 2005 - ΚΕ.ΜΕ.ΠΕ.Γ.
- "Πέτρινα Γεφύρια" (κείμενα), 2007 - Έκδ. εφημ. "Τα Νέα".
- "Πέτρινα Γεφύρια στη Βόρεια Ήπειρο", 2008 - Α.Γ.Η.
Γύρισε τα ντοκιμαντέρ (σενάριο, παρουσίαση):
- "Οδοιπορικό στα Ηπειρώτικα Γεφύρια", ΕΤ1 / 1987 - σε σκηνοθεσία Μ. Ταταλίδη.
- "Τα Γεφύρια της Ηπείρου", ΕΤ1 / 2004 - σε σκηνοθεσία Ν. Παπαθανασίου
- "Η Μοναξιά των Πετρογέφυρων", Α.Γ.Η. / 2007 - σε δική του σκηνοθεσία.
- "Το Γεφύρι της Άρτας στο χορό του Στέγκου", Α.Γ.Η. / 2007 - σε δική του σκηνοθεσία.
Συνεχίζει να αναδεικνύει θέματα της λαϊκής γεφυροποιίας, συμμετέχοντας σε συνέδρια, δίνοντας διαλέξεις σ' όλη την Ελλάδα, δημοσιεύοντας άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά, μιλώντας σε εκπομπές της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου.
Είναι μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Ελλάδος, των Φίλων της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εταιρείας Προστασίας Βάλια Κάλντας.

Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-98267-0-9
Book pages: 
419
Book Dimensions: 
27χ26
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Πανόδετο