Product

Παραδοσιακοί οικισμοί Κύπρου

Product

Παραδοσιακοί χοροί

Παραδοσιακοί χοροί

Κωδικός:
36574
Manufacturer: 
Description: 

[...] Οι χοροί της Μακεδονίας μπορεί να χωριστούν σε δύο ενότητες. Στους κατ' εξοχήν τοπικούς και σε εκείνους που παρουσιάζουν φανερές επιδράσεις από γειτονικές περιοχές. Τοπικούς χορούς συναντάμε κυρίως στην κεντρική Μακεδονία, ενώ στη δυτική υπάρχουν κάποιες επιδράσεις από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Το ανατολικό τμήμα εξάλλου παρουσιάζει θρακικές επιδράσεις, ενώ σε πολλές περιοχές συναντάμε χορούς από τον Πόντο, τη Μ. Ασία και την Ανατολική Ρωμυλία.

7,15 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

[...] Οι χοροί της Μακεδονίας μπορεί να χωριστούν σε δύο ενότητες. Στους κατ' εξοχήν τοπικούς και σε εκείνους που παρουσιάζουν φανερές επιδράσεις από γειτονικές περιοχές. Τοπικούς χορούς συναντάμε κυρίως στην κεντρική Μακεδονία, ενώ στη δυτική υπάρχουν κάποιες επιδράσεις από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Το ανατολικό τμήμα εξάλλου παρουσιάζει θρακικές επιδράσεις, ενώ σε πολλές περιοχές συναντάμε χορούς από τον Πόντο, τη Μ. Ασία και την Ανατολική Ρωμυλία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στις περιοχές αυτές έχουν εγκατασταθεί και αφομοιωθεί με τον τοπικό πληθυσμό πολλοί πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, οι οποίοι διατηρούν τα παραδοσιακά τους στοιχεία που έφεραν από τις εστίες τους και επομένως και τους χορούς και τα τραγούδια τους. Οι Μικρασιάτικοι χοροί είναι γενικά ήρεμοι και διακρίνονται για την ευγένεια των κινήσεων, ενώ στους Ποντιακούς χορούς κυριαρχεί το Διονυσιακό και ηρωϊκό στοιχείο με πολεμικές αναδρομές καθώς ανάγονται στην αρχαιοελληνική λαϊκή λατρεία. Υπάρχουν ακόμη εγκατεστημένοι κάτοικοι πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία οι όποιοι διατηρούν την ποικιλία των ρυθμών που διαθέτουν οι χοροί τους και οι οποίοι έχουν περισσότερο ευχάριστη και διασκεδαστική έκφραση. Εκτός από τους γηγενείς κατοίκους υπάρχουν από χρόνια εγκατεστημένες ομάδες Σαρακατσαναίων οι οποίοι διατηρούν ανόθευτους τους παραδοσιακούς χορούς και τα τραγούδια τους. Οι χοροί τους είναι ηρωικοί, ιδιόρρυθμοι, στατικοί, αργόσυρτοι, στρωτοί και γνήσιοι. [...]
Subtitle: 
Μακεδονίας, Θράκης, Μ. Ασίας, Πόντου
Publications Date: 
2017
Book ISBN: 
960-295-016-1
Book pages: 
151
Book Dimensions: 
21χ13
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Η Σούλα Τόσκα - Κάμπα γεννήθηκε στην Κυψέλη Άρτας. Τελείωσε τη Δημοσιογραφική Σχολή "Όμηρος". Έμαθε χορούς στο Λύκειο Ελληνίδων, παρακολούθησε μαθήματα μουσικής κοντά στο Σίμωνα Καρά και μετείχε στο συγκρότημα λαϊκών χορών της Δώρας Στράτου.
Είναι υπάλληλος της Εθνικής Βιβλιοθήκης.
Ασχολείται με τη λαογραφική έρευνα, τη μελέτη της παράδοσης και ειδικότερα με τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.
Βιβλία της: "Λαογραφικά Αργιθέας Θεσσαλικών Αγράφων" (1981), "Νησιώτικοι παραδοσιακοί χοροί" (1991), "Παραδοσιακοί χοροί της Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς, Αττικής, Εύβοιας, Πελοποννήσου" (1996), "Παραδοσιακοί χοροί Μακεδονίας, Θράκης, Μ. Ασίας, Πόντου" (1999), εκδόσεις Φιλιππότη. Ο τρίτος αυτός τόμος, που το 2001 τιμήθηκε με το βραβείο "ΙΠΕΚΤΣΙ", συμπληρώνει την τριλογία για τους χορούς του ελληνικού χώρου, στην ευρύτερη έννοιά του. Εργασίες της έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό "Λαογραφία" καθώς και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες.
Ανακοινώσεις της γύρω από λαογραφικά θέματα, κυρίως για τους παραδοσιακούς χορούς, έγιναν σε διάφορα συνέδρια.
Είναι μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, του Συλλόγου προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής, καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας Λαογραφικής Μουσειολογίας.

Subtitle: 
Μακεδονίας, Θράκης, Μ. Ασίας, Πόντου
Publications Date: 
2017
Book ISBN: 
960-295-016-1
Book pages: 
151
Book Dimensions: 
21χ13
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο