Product

Περιπλανήσεις

Product

Περιπλανήσεις στην παιδική λογοτεχνία

Περιπλανήσεις και εμμονές

Κωδικός:
9232
Description: 

"Η μόνη επιστήμη για την οποία θα άρμοζε επιείκεια στη χρήση των σκεπτικιστικών τρόπων, αφού και η ίδια απεχθάνεται τα τελεσίδικα αποφθέγματα, είναι η ιστορία, με την έννοια της αφήγησης αλλά και των γενικεύσεων που από το πλήθος των επιμέρους εξιστορήσεων μπορούν να συναχθούν.

30,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of print but in stock

"Η μόνη επιστήμη για την οποία θα άρμοζε επιείκεια στη χρήση των σκεπτικιστικών τρόπων, αφού και η ίδια απεχθάνεται τα τελεσίδικα αποφθέγματα, είναι η ιστορία, με την έννοια της αφήγησης αλλά και των γενικεύσεων που από το πλήθος των επιμέρους εξιστορήσεων μπορούν να συναχθούν. 'Ολοι οι υπόλοιποι επιστημονικοί κλάδοι, ανθρωπιστικοί ή θετικοί, έχουν, περισσότερο ή λιγότερο, εργαλειακή υφή και υπηρετούν, μεταξύ άλλων, την παραγωγή κανονιστικών προτύπων συμπεριφοράς απαραίτητων για την επιβίωση μιας κοινότητας αλλά εντελώς εφήμερων σε ό,τι αφορά τα πορίσματά τους - τα οποία ωστόσο αναγκαστικά παρουσιάζουν ως επιβεβαιωμένες "αλήθειες". Η ιστορική γνώση, ακριβώς επειδή αρχειοθετεί και καταγράφει το εφήμερο και το περατό, είναι η μόνη που δύναται να τα υπερβεί στη σφαίρα της κατανόησης των ανθρώπινων ελατηρίων και πράξεων. Η ιστορία είναι το θέατρο όπου εκτυλίσσονται και διαπλέκονται άπειρες παραστάσεις και δίνονται μάχες ανελέητες δίχως μεταφυσικά εγγυημένη έκβαση ή νόημα. Ως εκ τούτου είναι ο καθρέφτης στον οποίο η ανθρώπινη ύπαρξη ενδέχεται να αναγνωρίσει το σκοπό και την ιδιοπροσωπία της: το αυθυπόστατο πεπερασμένο μιας ατομικής ή ομαδικής ταυτότητας, ανέγγιχτο από τις αυτοπαρηγορίες και τα γιατροσόφια του πλατωνισμού".
Subtitle: 
Επιστημολογικές διαδρομές: Φιλοσοφία, ιστορία, ιστοριογραφία: Πολιτικές ιχνηλατήσεις: Από την πολιτική φιλοσοφία στη φιλοσοφία του πολιτικού
Publications Date: 
1997
Book ISBN: 
960-236-822-5
Book pages: 
624
Book Dimensions: 
23χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Aιμίλιος Mεταξόπουλος (1955 - 2010) γεννήθηκε στις 26.10.1955 στην Aθήνα. Σπουδές: πολιτικές επιστήμες, φιλοσοφία, επιστημολογία. Facolta di Scienze Politiche "Cesare Alfieri" (Φλωρεντία) και Universite de Paris I - Pantheon (Σορβόνη). Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Δίδαξε επίσης στο Πανεπιστήμιο Φλωρεντίας. Διετέλεσε δύο φορές αντιπρύτανης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, και πρύτανης. Xρημάτισε μέλος του Eθνικού Συμβουλίου Pαδιοτηλεόρασης και είναι επί του παρόντος γενικός γραμματέας του Iδρύματος Eλληνικού Πολιτισμού. Tα δημοσιεύματά του στην ελληνική, γαλλική, αγγλική και ιταλική γλώσσα περιλαμβάνουν πολυάριθμα άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, επιστημονικές μονογραφίες, τα βιβλία "Σύμβαση και αλήθεια", "Πολιτικός σκεπτικισμός", καθώς και συγγραφικές συμμετοχές σε συλλογικούς τόμους στις HΠA και τη Γαλλία. Yπήρξε εκδότης και διευθυντής του περιοδικού "Θεωρία και Kοινωνία" (εκδ. "Γνώση"), ενώ αρθρογραφούσε συχνά στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο. Το 2007 καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλακή για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στο Πάντειο ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ. Πέθανε τον Νοέμβριο του 2010 έπειτα από σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε.

Subtitle: 
Επιστημολογικές διαδρομές: Φιλοσοφία, ιστορία, ιστοριογραφία: Πολιτικές ιχνηλατήσεις: Από την πολιτική φιλοσοφία στη φιλοσοφία του πολιτικού
Publications Date: 
1997
Book ISBN: 
960-236-822-5
Book pages: 
624
Book Dimensions: 
23χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο