Product

Προσεγγίσεις

Product

Προσεγγίσεις V: Η σωματική υγεία του βρέφους και ο ψυχισμός

Προσεγγίσεις

Κωδικός:
104524
Manufacturer: 
Description: 

Οι "Προσεγγίσεις ΙΙ" χωρίζονται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος ο συγγραφέας καταπιάνεται με νεοέλληνες συγγραφείς. Πέντε ποιητές: Γ.Θ. Βαφόπουλο, Ζωή Καρέλλη, Γιάννη Ρίτσο, Οδυσσέα Ελύτη και Θανάση Παπαθανασόπουλο, τρεις πεζογράφους: Φώτη Κόντογλου, Ηλία Βενέζη και Γρηγόριο Ξενόπουλο και δύο δοκιμιογράφους: Άγγελο Τερζάκη και Χρήστο Μαλεβίτση.

8,68 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Οι "Προσεγγίσεις ΙΙ" χωρίζονται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος ο συγγραφέας καταπιάνεται με νεοέλληνες συγγραφείς. Πέντε ποιητές: Γ.Θ. Βαφόπουλο, Ζωή Καρέλλη, Γιάννη Ρίτσο, Οδυσσέα Ελύτη και Θανάση Παπαθανασόπουλο, τρεις πεζογράφους: Φώτη Κόντογλου, Ηλία Βενέζη και Γρηγόριο Ξενόπουλο και δύο δοκιμιογράφους: Άγγελο Τερζάκη και Χρήστο Μαλεβίτση. Στο δεύτερο μέρος καταπιάνεται με κυπριακά θέματα και Κύπριους συγγραφείς: Με την Ακανθού (τη γενέθλια γη), την Αμμόχωστο (όπου έζησε και σταδιοδρόμησε), με τον κορυφαίο επιστήμονα και δάσκαλο Κυριάκο Χατζηϊωάννου, τον δοκιμιογράφο και ποιητή Κώστα Μιχαηλίδη, τον Θεοδόση Νικολάου, έναν από τους πιο σημαντικούς ποιητές του νησιού, με τον Χρύσανθο Κυπριανού, έναν από τους πιο εργατικούς Κύπριους λαογράφους και με τα βιβλία "Αργείων γη" του Χριστόφρου Κελίρη και τα "Τετράδια της Σοφίας" της Αγγελικής Σμυρλή. Όπως και στο προηγούμενο βιβλίο του "Προσεγγίσεις", προσπαθεί να ανιχνεύσει τους βασικούς άξονες που διέπουν το έργο τους. Έτσι μπορεί να αποκαλυφθεί η στάση ζωής, η "φιλοσοφία" κάθε συγγραφέα, απαραίτητη προϋπόθεση για κατανόηση του έργου του.
Subtitle: 
Λογοτεχνικά δοκίμια για νεοέλληνες συγγραφείς
Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-203-499-8
Book pages: 
207
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο
Volume No: 
2

Ο Κυριάκος Πλήσης γεννήθηκε στην Ακανθού της Αμμοχώστου το 1929. Μετά την αποφοίτησή του από το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου, φοίτησε στο Διδασκαλικό Κολλέγιο Μόρφου και εργάστηκε επί μια πενταετία ως δάσκαλος. Εν συνεχεία σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στα παιδαγωγικά στα Πανεπιστήμια Εδιμβούργου και Λονδίνου. Εργάστηκε στο Α' Γυμνάσιο Αμμοχώστου ως καθηγητής, υποδιευθυντής και γυμνασιάρχης. Το 1973 προήχθηκε σε επιθεωρητή φιλολογικών μαθημάτων. Από το 1975 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε ως καθηγητής και λυκειάρχης σε διάφορα σχολεία. Το 1985 έγινε σχολικός σύμβουλος και συνταξιοδοτήθηκε το 1989.
Ασχολήθηκε, εκτός από την εκπαίδευση, και με τη λογοτεχνία, ιδιαίτερα με την ποίηση και το δοκίμιο. Βραβεύτηκε τρεις φορές με το Κρατικό Βραβείο Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου. Δύο φορές για τις συλλογές δοκιμίων "Προβληματισμοί" 1972, και "Μετά τη χρεοκοπία του δόγματος" 1992, και μια φορά για την ποιητική του συλλογή: "Γραφή οδύνης" 1975. Το 1997 το βιβλίο του "Δοκίμιο περί έρωτος και άλλα δοκίμια" βραβεύτηκε με το βραβείο του Χρήστου Μαλεβίτση. Συνεργάζεται τακτικά με τα περιοδικά "Νέα Παιδεία" και "Ευθύνη" και εκτάκτως με άλλα κυπριακά και ελλαδικά περιοδικά.

Subtitle: 
Λογοτεχνικά δοκίμια για νεοέλληνες συγγραφείς
Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-203-499-8
Book pages: 
207
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο
Volume No: 
2