Product

Σαμία

Product

Σαμία

Σαμία

Κωδικός:
118429
Description: 

Το βιβλίο αυτό σχεδιάστηκε πριν από πολλά χρόνια, όταν δημοσιεύτηκε ο Πάπυρος Bolmer (1969), που περιέχει και την κωμωδία του Μενάνδρου "Σαμία". Αυτής της κωμωδίας είχα δημοσιεύσει το 1965 "Υπόμνημα" και το κείμενο των αρκετά εκτενών αποσπασμάτων που είχε διασώσει ο Πάπυρος του Καΐρου· το νέο βιβλίο θα περιείχε όλο το κείμενο της "Σαμίας". Πρόθεσή μου δεν ήταν να αφήσω να περάσει τόσος χρόνος, ως την πραγματοποίηση της εκδόσεώς του, αλλά ανθρώπινες, αντίξοες περιστάσεις την εμπόδισαν και την ανέβαλαν.

19,17 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Το βιβλίο αυτό σχεδιάστηκε πριν από πολλά χρόνια, όταν δημοσιεύτηκε ο Πάπυρος Bolmer (1969), που περιέχει και την κωμωδία του Μενάνδρου "Σαμία". Αυτής της κωμωδίας είχα δημοσιεύσει το 1965 "Υπόμνημα" και το κείμενο των αρκετά εκτενών αποσπασμάτων που είχε διασώσει ο Πάπυρος του Καΐρου· το νέο βιβλίο θα περιείχε όλο το κείμενο της "Σαμίας". Πρόθεσή μου δεν ήταν να αφήσω να περάσει τόσος χρόνος, ως την πραγματοποίηση της εκδόσεώς του, αλλά ανθρώπινες, αντίξοες περιστάσεις την εμπόδισαν και την ανέβαλαν. Στα πρώτα πενήντα χρόνια μετά την ανακάλυψη του Παπύρου του Καΐρου η "Σαμία" δεν είχε τύχει ιδιαίτερης φροντίδας, μετά όμως τη δημοσίευση του Παπύρου Bodmer υπήρξε μεγάλος αριθμός άρθρων, μελετών και εκδόσεων με κέντρο κυρίως την κωμωδία "Δύσκολος" (1958) και λιγότερο τις κωμωδίες "Ασπίς" και "Σαμία" (1969). Αλλά και μετά από τα πολλά δημοσιεύματα το κείμενο της "Σαμίας" εξακολουθούσε να χρειάζεται και άλλη μελέτη και έρευνα. Ίσως επειδή μεγάλος αριθμός φιλολόγων στράφηκε, μάλλον πρόωρα, σε γενικά ζητήματα, της τέχνης του Μενάνδρου, πριν μελετηθεί, όσο ήταν αναγκαίο, το νέο κείμενο. Αυτό προσπάθησα να κάνω σ' αυτό το βιβλίο. Τον Πάπυρο Bodmer μελέτησα από το πρωτότυπο και ευχαριστώ πολύ τη Fondation Bodmer της Γενεύης που μου έδωσε αυτή τη δυνατότητα. (Χριστίνα Δεδούση, απόσπασμα από τον πρόλογο)
Publications Date: 
2006
Book ISBN: 
960-404-086-3
Book pages: 
325
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Μένανδρος, Αθηναίος κωμικός ποιητής, είναι ο σημαντικότερος της νέας αττικής κωμωδίας και ο θεμελιωτής της. Γεννήθηκε στην Κηφισιά το 342/41. Ως έφηβος ο Μένανδρος μαθήτευσε στην περιπατητική σχολή του Αριστοτέλη που στην εποχή του είχε διευθυντή τον Θεόφραστο και γνωρίστηκε στην στρατιωτική του θητεία με τον μετέπειτα μεγάλο φιλόσοφο Επίκουρο με τον οποίο συνδέθηκε με βαθιά φιλία. Παρόλο που ο Μένανδρος έγραψε πάνω από 100 κωμωδίες κέρδισε μόνο 8 πρώτες νίκες. Η μεγάλη δόξα και η αναγνώριση ήρθαν από τους μεταγενέστερους μετά από τον θάνατο του το 292/1.

Publications Date: 
2006
Book ISBN: 
960-404-086-3
Book pages: 
325
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο