Product

Σκέψεις για την αρχιτεκτονική σύνθεση

Product

Σκέψεις για την επικοινωνία

Σκέψεις για την εξέλιξη των ιδεών στη φυσική

Κωδικός:
5628
Manufacturer: 
Description: 

Το ζήτημα είναι κατά πόσο η σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με τη φύση έχει μεταβληθεί τόσο ριζικά σε σύγκριση με παλαιότερες εποχές, ώστε να προκαλεί αλλαγές και σε άλλου είδους σχέσεις, όπως είναι π.χ. η σχέση του καλλιτέχνη με τη φύση. Αντίθετα από ό,τι ίσχυε στους περασμένους αιώνες, η στάση του ανθρώπου των καιρών μας απέναντι στη φύση εκφράζεται περισσότερο μέσα από τη σύγχρονη επιστήμη και την τεχνολογία και λιγότερο μέσα από μια αναπτυγμένη φυσική φιλοσοφία.

12,78 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Το ζήτημα είναι κατά πόσο η σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με τη φύση έχει μεταβληθεί τόσο ριζικά σε σύγκριση με παλαιότερες εποχές, ώστε να προκαλεί αλλαγές και σε άλλου είδους σχέσεις, όπως είναι π.χ. η σχέση του καλλιτέχνη με τη φύση. Αντίθετα από ό,τι ίσχυε στους περασμένους αιώνες, η στάση του ανθρώπου των καιρών μας απέναντι στη φύση εκφράζεται περισσότερο μέσα από τη σύγχρονη επιστήμη και την τεχνολογία και λιγότερο μέσα από μια αναπτυγμένη φυσική φιλοσοφία. Είναι προφανές ότι το ζήτημα περί του ποια εικόνα της φύσης διαθέτει σήμερα η επιστήμη, και ειδικότερα η φυσική, δεν αφορά μόνο εκείνον που ερευνά τη φύση. Οι αλλαγές που έχουν επέλθει στις βασικές αρχές των σύγχρονων θετικών επιστημών αποτελούν σύμπτωμα ριζικών αλλαγών στα θεμέλια ύπαρξής μας, οι οποίες, με τη σειρά τους, έχουν αντικτυπο σε όλους τους τομείς της ζωής. Από αυτή την άποψη, το πόσο έχει αλλάξει η εικόνα της φύσης για τις θετικές επιστήμες, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, αποτελεί ζήτημα τεράστιας σημασίας για όποιον, είτε δημιουργικά είτε ερμηνευτικά, προσπαθεί να εισχωρήσει στην ουσία της φύσης.
Publications Date: 
1997
Book ISBN: 
960-7122-84-4
Book pages: 
205
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Βέρνερ Καρλ Χάιζενμπεργκ γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1901 στο Βίρτσμπουργκ της Ν. Γερμανίας. Αποφοίτησε από το κλασικό γυμνάσιο Μαξιμιλιανού του Μονάχου το 1920 και στη συνέχεια σπούδασε φυσική με καθηγητές τους Ζόμερφελντ, Βιν, Πρινγκσχάιμ και Ρόζενταλ. Το χειμερινό εξάμηνο 1922/1923 παρακολούθησε παραδόσεις των Μπορν, Φρανκ και Χίλμπερτ στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν, ενώ το καλοκαίρι του 1923 παίρνει τον τίτλο του διδάκτορα, στο Μόναχο, με τις εργασίες του πάνω σε προβλήματα της τυρβώδους ροής και επιβλέποντα καθηγητή τον Ζόμερφελντ. Στη συνέχεια προσλαμβάνεται ως επιστημονικός βοηθός του Μπορν στο Γκέτινγκεν. Σε μια επιστημονική συνάντηση στο Λονδίνο το 1932, φέρεται να δηλώνει: "Έμαθα αισιοδοξία από τον Ζόμερφελντ, μαθηματικά στο Γκέτινγκεν και φυσική από τον Μπορ". Το 1926 διορίζεται λέκτορας θεωρητικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και το φθινόπωρο του 1927 τακτικός καθηγητής θεωρητικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας. Την ίδια χρονιά διατυπώνει την περίφημη αρχή της απροσδιοριστίας. Το 1933 του απονέμεται το Νόμπελ Φυσικής. Το 1941 πηγαίνει στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, ενώ παράλληλα διορίζεται διευθυντής του περιβόητου Ινστιτούτου Φυσικής Kaiser Wilhelm. Από το 1948, η Εταιρεία Max Planck διαδέχεται την Εταιρεία Kaiser Wilhelm και το Ινστιτούτο Φυσικης μετονομάζεται σε Ινστιτούτο Max Planck, διευθυντής του οποίου συνέχισε να είναι ο Χάιζενμπεργκ. Λέγεται ότι, λίγο πριν πεθάνει την 1η Φλεβάρη του 1976, ο Χάιζενμπεργκ είπε: "Όταν συναντήσω τον Θεό θα τού θέσω δύο ερωτήματα: γιατί σχετικότητα; Και γιατί τυρβώδης ροή; Πιστεύω ειλικρινά ότι για το πρώτο θα έχει μια απάντηση να μου δώσει".

Publications Date: 
1997
Book ISBN: 
960-7122-84-4
Book pages: 
205
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο