Product

Σμύρνη, η λησμονημένη πόλη;

Product

Σμύρνη, Μικρασία

Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη, Αθήνα (1870-1908)

Κωδικός:
136651
Manufacturer: 
Description: 

Στα ελληνικά σχολεία δεν διδάσκεται ο τιτάνειος πνευματικός αγώνας των αλύτρωτων Ρωμηών του β΄ ημ. του 19ου αιώνος, απογόνων των "αυτηκόων" και "αυτοπτών" μαρτύρων του ανατολικού ελληνοχριστιανικού πολιτισμού. Οι Έλληνες αυτοί ζούσαν την πολυεθνική οθωμανική πραγματικότητα, διατηρώντας την εθνική τους ταυτότητα, χωρίς κραυγές και εθνικιστικές εξάρσεις, γιατί στόχευαν στην ενότητα και ισομοιρία όλων των λαών της Ανατολής.

25,68 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Στα ελληνικά σχολεία δεν διδάσκεται ο τιτάνειος πνευματικός αγώνας των αλύτρωτων Ρωμηών του β΄ ημ. του 19ου αιώνος, απογόνων των "αυτηκόων" και "αυτοπτών" μαρτύρων του ανατολικού ελληνοχριστιανικού πολιτισμού. Οι Έλληνες αυτοί ζούσαν την πολυεθνική οθωμανική πραγματικότητα, διατηρώντας την εθνική τους ταυτότητα, χωρίς κραυγές και εθνικιστικές εξάρσεις, γιατί στόχευαν στην ενότητα και ισομοιρία όλων των λαών της Ανατολής. Για τους Έλληνες Μικρασιάτες Μεγάλη Ιδέα ήταν η αποκάλυψη της ιστορικής αληθείας και η ως εκ τούτου πρωτοκαθεδρία (όχι κυριαρχία) της αμιγούς Ελληνορθοδόξου Παραδόσεως, που κράτησε, επί αιώνες, το Γένος-Έθνος ζωντανό. Το 1922 ακύρωσε το όραμα της πολιτικής ενώσεως όλων των Ελλήνων υπό το Ελλαδικό Κράτος, δεν μπόρεσε όμως να ακυρώσει τη "Ρωμαίικη Ιδέα", που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα με πίστη, παιδεία και αγάπη στη λαϊκή μας Παράδοση. Οφείλουμε τιμή και δόξα σ' εκείνους που έχυσαν το αίμα τους για την ελευθερία μας. Αφαιρώντας όμως από τη μεσαιωνική και νεώτερη ελληνική ιστορία την πανανθρώπινη δύναμη της Ορθοδοξίας, παραποιούμε την ελληνική πραγματικότητα, αφήνοντας τα Ελληνόπουλα χωρίς προσανατολισμό και χωρίς τη ζωογόνο επαφή με τις ιστορικές τους ρίζες.
Subtitle: 
Μηνάς Δ. Χαμουδόπουλος (1843-1908): Μέγας ρήτωρ της μεγάλης Χριστού Εκκλησίας, δημοσιογράφος, ιστορικός, γεωγράφος, πολιτικός, φορέας της ελληνορθοδόξου παραδόσεως
Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-527-472-8
Book pages: 
535
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Η Βιργινία Δ. Χαμουδοπούλου - Κωνσταντινίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του Αρχαιολογικού - Ιστορικού τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος τριών ξένων γλωσσών. Εργάσθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών ως επιστημονική βοηθός, όπου εξειδικεύθηκε στη νομισματολογία. Ασχολούμενη με την ιστορία διορίσθηκε στο Λύκειο Μ. Αηδονοπούλου, όπου δίδαξε κυρίως αρχαία ελληνικά και ιστορία (1967-1984). Από το 1984 έως το 1992 δίδαξε στα Λύκεια Αποδήμων Ελληνοπαίδων Βαρυμπόμπης και Ελληνικού. Το 1981 άρχισε τη συγγραφική της εργασία. Συνεργάσθηκε με το περιοδικό "Νέα Εστία" (1981-1994), όπου δημοσίευσε ιστορικές μελέτες, ενώ παράλληλα έδινε διαλέξεις και έγραφε άρθρα ιστορικού-αρχαιολογικού περιεχομένου. Το 1997 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο από τον μουσικό εκδοτικό οίκο Παπαγρηγορίου - Νάκα: "Η τέχνη των ήχων", απάνθισμα μουσικών μελετών του Δημητρίου Χαμουδοπούλου. Το βιβλίο αυτό χαρακτηρίσθηκε ως διδακτικό εγχειρίδιο στο μάθημα "Αισθητικής της μουσικής" από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ακαδ. έτος 2001-2002). Τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολείται με την εν γένει προσφορά των Ελλήνων Μικρασιατών στο Γένος των Ελλήνων και ως εκ τούτου συνεργάσθηκε στενά με τον ανείμνηστο καθηγητή Ορέστη Λουρίδη στο Λουρίδειο Ίδρυμα "Μνήμες της Πόλης", όπου δραστηριοποιήθηκε με διαλέξεις και ιστορικές μελέτες στο περιοδικό του Ιδρύματος "Ελληνορθόδοξος Βυζαντινός Πολιτισμός". Είναι μέλος της Ενώσεως Συντακτών μη ημερησίων Εντύπων και Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων, όπως και Μικρασιατικών Σωματείων. Τα τελευταία έξι χρόνια η κύρια πνευματική απασχόλησή της ήταν η συγκέντρωση στοιχείων για τη ζωή και το έργο του αείμνηστου Μηνά Δ. Χαμουδοπούλου.

Subtitle: 
Μηνάς Δ. Χαμουδόπουλος (1843-1908): Μέγας ρήτωρ της μεγάλης Χριστού Εκκλησίας, δημοσιογράφος, ιστορικός, γεωγράφος, πολιτικός, φορέας της ελληνορθοδόξου παραδόσεως
Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-527-472-8
Book pages: 
535
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο