Product

Στην αγκαλιά της γης

Product

Στην αγκαλιά της θάλασσας

Στην αγκαλιά της εργατικης τάξης

Κωδικός:
125464
Description: 

Αποτελεί μια ιστορική αναδρομή και ταυτόχρονα διαδρομή του Στρατή Τσαμπή. Μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου ξεδιπλώνονται τα πρώτα βήματα του Στράτου στην Ικαρία σαν ναυτικού, την κατοχή, τη διαφυγή στη Μέση Ανατολή, την ένταξη του στο ΚΚΕ και τη δράση του μέσα από την Αντιφασιστική Οργάνωση Ναυτικού και την ΟΕΝΟ.

Η ένταξη στο ΔΣΕ Σάμου-Ικαρίας, η περίοδος των ανταρτοομάδων, η παρανομία και η πολιτική δράση στην Ικαρία μέχρι την απαγκίστρωση από το νησί και την πολιτική προσφυγιά είναι ιστορικές περίοδοι που παρατίθενται.

9,18 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Αποτελεί μια ιστορική αναδρομή και ταυτόχρονα διαδρομή του Στρατή Τσαμπή. Μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου ξεδιπλώνονται τα πρώτα βήματα του Στράτου στην Ικαρία σαν ναυτικού, την κατοχή, τη διαφυγή στη Μέση Ανατολή, την ένταξη του στο ΚΚΕ και τη δράση του μέσα από την Αντιφασιστική Οργάνωση Ναυτικού και την ΟΕΝΟ. Η ένταξη στο ΔΣΕ Σάμου-Ικαρίας, η περίοδος των ανταρτοομάδων, η παρανομία και η πολιτική δράση στην Ικαρία μέχρι την απαγκίστρωση από το νησί και την πολιτική προσφυγιά είναι ιστορικές περίοδοι που παρατίθενται. Ακολουθούν η δράση του στο Κομματικό Γραφείο Ναυτεργατών, η νέα παρανομία την περίοδο της εφτάχρονης δικτατορίας στην Αθήνα, η σύλληψη του, η δράση του στις φυλακές, η αποφυλάκιση του τον Αύγουστο του 1973. Ξανά στην παρανομία, τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, η επανεκλογή του στο 10ο Συνέδριο του ΚΚΕ ως μέλους της Κεντρικής Επιτροπής και μέλους του Πολιτικού Γραφείου, και η δράση του. Ο Στράτος παρέμεινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ μέχρι το 15οΣυνέδριο. Έκλεισε πάνω από 30 χρόνια μέλος του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου. Η τελευταία δημόσια ομιλία του έγινε στα αποκαλυπτήρια της πλάκας του κτιρίου που έγινε το ιδρυτικό συνέδριο του ΚΚΕ, κλείνοντας ως εξής: "Αποκαλύπτουμε αυτό το μνημείο που ανήκει σε σας και σ' όλο το Κόμμα, που ακολουθεί αταλάντευτα το δρόμο της ταξικής πάλης,με την υπόσχεση να την οδηγήσουμε ως το τέλος: στη σοσιαλιστική επανάσταση."
Subtitle: 
Ιστορική διαδρομή
Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-451-047-9
Book pages: 
141
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Γεννήθηκε στο Χρυσόστομο Ικαρίας το 1922. Η δικτατορία του Μεταξά τον υποχρέωσε να εγκαταλείψει το γυμνάσιο στην τέταρτη τάξη και να μπει από 15 χρονών στη βιοπάλη.
Το 1942 έγινε μέλος του ΚΚΕ και μέσα από τους αγώνες του σπούδαζε και καθοδηγούσε την ταξική πάλη των ναυτεργατών.
Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση μέσα από την ΟΕΝΟ. Πήρε μέρος στο κίνημα της Μέσης Ανατολής και στη μεγάλη απεργία των ναυτεργατών.
Πέρασε στην παρανομία και ήρθε στην Ελλάδα όπου κυνηγημένος από το μεταδεκεμβριανό κράτος πήρε μέρος στο αντάρτικο της Σάμου-Ικαρίας με το ΔΣΕ. Έμεινε στην παρανομία μέχρι το 1956, καταδικασμένος σε θάνατο, επικηρυγμένος και αφορισμένος, στερημένος της ελληνικής ιθαγένειας, ώσπου έφυγε με όλη την ομάδα του στο εξωτερικό. Φοίτησε στην Κομματική Σχολή "Νίκος Μπελογιάννης" και στη συνέχεια στην Ανώτατη Κομματική Σχολή της Μόσχας. Το 1960 έγινε μέλος του Γραφείου της ΚΟΝ στο εξωτερικό και με τη δικτατορία της χούντας ήρθε παράνομος στην Ελλάδα. Δούλεψε σαν μέλος και κατόπιν υπεύθυνος του κλιμακίου της ΚΕ μέχρι τη σύλληψη του το 1970. Με την αποφυλάκισή του ανάλαβε Γραμματέας της ΚΟΝ. Στη 12η Ολομέλεια έγινε μέλος της ΚΕ μέχρι και το 14ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Από το 10ο ως το 11ο Συνέδριο ήταν μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Υπήρξε για 30 και πλέον χρόνια μέλος της καθοδήγησης και Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Ναυτεργατών. Από τη θέση του αυτή μελέτησε και ήταν γνώστης των προβλημάτων των ναυτεργατών, του συνδικαλιστικού κινήματος και της ναυτιλίας.
Δημοσίευσε άρθρα και μελέτες στα περιοδικά "Νέος Κόσμος" και "ΚΟΜΕΠ", σε ναυτεργατικές εφημερίδες, στο "Ριζοσπάστη", διετέλεσε ανταποκριτής της "Φωνής της Αλήθειας".

Subtitle: 
Ιστορική διαδρομή
Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-451-047-9
Book pages: 
141
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο