Product

Συγκριτική πολιτική και διακυβέρνηση

Product

Συγκριτική φιλολογία

Συγκριτική συνταγματική μηχανική

Κωδικός:
125871
Description: 

Στη "Συγκριτική συνταγματική μηχανική" του G. Sartori απασχολεί έντονα η σύνθετη όσο και αμφίδρομη σχέση μεταξύ εκλογικού και πολιτικού συστήματος -μία σχέση στον πυρήνα της οποίας ως κύριο ζητούμενο προβάλλει ο συνδυασμός αποτελεσματικής διακυβέρνησης με πραγματικό έλεγχό της από την αντιπολίτευση. Μιλώντας για την εκπροσώπηση του εκλογικού σώματος στο κοινοβούλιο, ο καθηγητής Sartori προβληματίζεται γύρω από τη μορφή του κομματικού συστήματος (πολυκομματισμός-δικομματισμός).

18,22 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Στη "Συγκριτική συνταγματική μηχανική" του G. Sartori απασχολεί έντονα η σύνθετη όσο και αμφίδρομη σχέση μεταξύ εκλογικού και πολιτικού συστήματος -μία σχέση στον πυρήνα της οποίας ως κύριο ζητούμενο προβάλλει ο συνδυασμός αποτελεσματικής διακυβέρνησης με πραγματικό έλεγχό της από την αντιπολίτευση. Μιλώντας για την εκπροσώπηση του εκλογικού σώματος στο κοινοβούλιο, ο καθηγητής Sartori προβληματίζεται γύρω από τη μορφή του κομματικού συστήματος (πολυκομματισμός-δικομματισμός). Διέρχεται έτσι από το ευαίσθητο πεδίο της εσωτερικής λειτουργίας των κομμάτων αναφερόμενος στον τρόπο ανάδειξης των υποψηφίων μέσα στο κόμμα τους ως ένδειξη της αντίληψης κάθε κόμματος για τους θεσμούς της δημοκρατικής αντιπροσώπευσης. Και αφού προτείνει τα κριτήρια επιλογής του καλύτερου εκλογικού συστήματος, πάντοτε με τον δικό του εύληπτο και ευσύνοπτο τρόπο, συνθέτει κριτικά -ενίοτε επικριτικά- μία συγκριτική εικόνα των πολιτικών συστημάτων (ΗΠΑ, Λ. Αμερική, Ευρώπη), εγχείρημα διόλου απλό, αφού ζητά και βρίσκει εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ τους, δηλαδή διαχρονικά κοινά θεσμικά και πολιτικά ζητούμενα. Μάλιστα, μέσα από την τυπολογία των πολιτευμάτων (προεδρικά-κοινοβουλευτικά) ανατρέπει μύθους και διατυπώνει προτάσεις για τα κριτήρια επιλογής του καλύτερου πολιτικού συστήματος. Δρ. Νίκος Παπαχρήστος, ΚΕ.ΘΕ.Μ.
Subtitle: 
Μια διερεύνηση των δομών, των κινήτρων και των αποτελεσμάτων
Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-02-2131-6
Book pages: 
324
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

O Τζοβάννι Σαρτόρι γεννήθηκε στη Φλωρεντία το 1924. Σπούδασε Φιλοσοφία και Κοινωνικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας απ' όπου και πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1946. Το 1956 επέτυχε την εισαγωγή της Πολιτικής Επιστήμης ως ιδιαίτερου γνωστικού αντικειμένου στο εγκύκλιο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας και αναγορεύτηκε πρώτος τακτικός καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στην Ιταλία (1962), ιδρύοντας παράλληλα το Ινστιτούτο Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. Δίδαξε Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και στο Columbia της Νέας Υόρκης. Βραβεύτηκε για τις διεπιστημονικές του μελέτες και έχει συνεργαστεί με την American Political Science Review και την Corriere della Sera. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους στοχαστές στη Συγκριτική Πολιτική και στη Θεωρία της Δημοκρατίας. Μεταξύ άλλων, είχε ασχοληθεί με τη φιλοσοφία του Χέγκελ και του Μπενεντέτο Κρότσε καθώς και με τα σύγχρονα προβλήματα της δημοκρατίας όπως η κοινή γνώμη (και η χειραγώγησή της), η λειτουργία των κομμάτων και οι πολυπολιτισμικές πρακτικές. Είχε εκδώσει οκτώ βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, ανάμεσά τους: "Democrazia cosa e", "The theory of Democracy Revisited" και από τις εκδόσεις Παπαζήση "Σημασιολογία, έννοιες, συγκριτική μέθοδος" (2004) και "Συγκριτική συνταγματική μηχανική" (2007).
Έφυγε από τη ζωή στη Ρώμη, στις 4 Απριλίου 2017.

Subtitle: 
Μια διερεύνηση των δομών, των κινήτρων και των αποτελεσμάτων
Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-02-2131-6
Book pages: 
324
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο