Product

Τα ανθελληνικά

Product

Τα άνθη της ερήμου

Τα άνθη στην Αρχαία Ελλάδα

Κωδικός:
143539
Description: 

[...] Ως αφετηρία της διατριβής μου λαμβάνεται η άποψη του Αριστοτέλους και ιδιαιτέρως του Εμπεδοκλέους ότι τα φυτά αισθάνονται, ζουν και κινούνται στο φως, στον ήλιο. Ακούουν μουσική και μεγαλώνουν με λόγια αγάπης. Λίγο νερό ζητούν και σε γεμίζουν άνθη και καρπούς. Ας μεριμνούμε άγρυπνα για την ζωή τους, για την ύπαρξή τους, για να μην εξαφανίζονται.

60,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of print but in stock

[...] Ως αφετηρία της διατριβής μου λαμβάνεται η άποψη του Αριστοτέλους και ιδιαιτέρως του Εμπεδοκλέους ότι τα φυτά αισθάνονται, ζουν και κινούνται στο φως, στον ήλιο. Ακούουν μουσική και μεγαλώνουν με λόγια αγάπης. Λίγο νερό ζητούν και σε γεμίζουν άνθη και καρπούς. Ας μεριμνούμε άγρυπνα για την ζωή τους, για την ύπαρξή τους, για να μην εξαφανίζονται. Τα άνθη έχουν οσμή, ήτοι πνοή, πνεύμα, ψυχή, μιλούν στον νου και την καρδιά του Έλληνα. Σ' αυτά κατοικεί το πνεύμα ενός Θεού, κάποτε είναι ο θεός ο ίδιος, που το αίμα του είναι οι χυμοί του άνθους ή του κορμού και των κλάδων του δέντρου. Το άρωμα που πνέει με τον ζέφυρο είναι σαν την ανάσα, σαν την αναπνοή του ανθρώπου. Τα άνθη έτσι επικοινωνούν με τον άνθρωπο και την ψυχή του. Τα άνθη εκπέμπουν, ο άνθρωπος την δέχεται ως ίαση με την πνοή. Πνοή και αναπνοή είναι το δόσιμο και η λήψη. Αφετηρία για το αντικείμενο και για το είδος της μελέτης και της έρευνας αυτής ήταν η αγάπη, ο θαυμασμός που πάντοτε ένοιωθα για τα δημιουργήματα του Θεού όσον μικρά και ταπεινά και αν ήταν. Επίσης θαύμαζα την πραγματική, ποιητική μεγαλοφυΐα του Γιόχαν Βόλφγκανκ φον Γκαίτε, που κατάφερε να ξεφύγει από την μανία ταξινόμησης και να δώσει ζωή σ' αυτήν την επιστήμη και έφερε την επανάσταση στον τρόπο προσέγγισης ενός λουλουδιού, ως επίσης η λατρεία μου για την Αρχαία Ελλάδα. [...] (από την εισαγωγή του βιβλίου)
Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-91093-6-5
Book pages: 
477
Book Dimensions: 
22χ23
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Η Βούλα Λαμπροπούλου γεννήθηκε στην Χώρα Τριφυλίας και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών φιλολογία, ιστορία και αρχαιολογία. Στο University College London έκανε Post-Doctoral Studies research με θέμα: "The Meaning of Harmony in Greek Thought from Homer to Aristotle". Έλαβε δώδεκα υποτροφίες από εννέα χώρες μεταξύ των οποίων Fulbright, Rockfeller, Academic Women in Chicago, Jean Monait κ.ά.
Σπούδασε και δίδαξε σε πολλά Αμερικανικά Πανεπιστήμια, όπως στο Columbia, UCLA και είναι η πρώτη Ελληνίδα, και ίσως η μόνη, με δίπλωμα Women's Studies.
Εκδίδει το επιστημονικό περιοδικό "Η Υπατία".

Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-91093-6-5
Book pages: 
477
Book Dimensions: 
22χ23
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο