Product

Τα μετά τον Αλέξανδρο

Product

Τα μεταλλικά ορυκτά της Ελλάδος κάτω από το μικροσκόπιο

Τα μεταλλεία της Καμάριζας στο Λαύρειο

Κωδικός:
124717
Description: 

Η Καμάριζα ή Άγιος Κωνσταντίνος, η αρχαία αττική Μαρώνεια, ευρίσκεται 3 χλμ. ΔΒΔ της πόλης του Λαυρίου, σε περίοπτη θέση, σε υψόμετρο 252m, στο κέντρο της ενδοχώρας της Λαυρεωτικής γης, και συνδέεται με εξαίσιες εσωτερικές διαδρομές προς το Σούνιο, Λεγραινά, Ανάβυσσο, Κερατέα, τον Θορικό και το Λαύριο· προς το άκρο της ΝΑ Αττικής, η Καμάριζα, είναι τοποθετημένη σε ένα από τα καλύτερα σημεία του σωζόμενου αττικού τοπίου, σε μια συστάδα δασωμένων λόφων.

18,35 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Η Καμάριζα ή Άγιος Κωνσταντίνος, η αρχαία αττική Μαρώνεια, ευρίσκεται 3 χλμ. ΔΒΔ της πόλης του Λαυρίου, σε περίοπτη θέση, σε υψόμετρο 252m, στο κέντρο της ενδοχώρας της Λαυρεωτικής γης, και συνδέεται με εξαίσιες εσωτερικές διαδρομές προς το Σούνιο, Λεγραινά, Ανάβυσσο, Κερατέα, τον Θορικό και το Λαύριο· προς το άκρο της ΝΑ Αττικής, η Καμάριζα, είναι τοποθετημένη σε ένα από τα καλύτερα σημεία του σωζόμενου αττικού τοπίου, σε μια συστάδα δασωμένων λόφων. Η Καμάριζα, για αιώνες η καρδιά των μεταλλευτικών έργων του Λαυρίου, το ασίγαστο κέντρο μιας πλουτοφόρας μεταλλευτικής δραστηριότητας στην αρχαία και νεότερη εποχή, απ' τους πρώτους βιομηχανικούς-μεταλλευτικούς οικισμούς της νεότερης Ελλάδας, αυτό το πρώην δυναμικό βιομηχανικό χωριό των μεταλλωρυχείων, εξελίσσεται, τα τελευταία χρόνια, σε ένα οικιστικό και παραθεριστικό κέντρο με σεβασμό απέναντι στα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, το ιστορικό, μνημειακό και φυσικό του περιβάλλον. [...] (από τον πρόλογο, Νικόλαος Ζαγουρής, πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Κωνσταντίνου (Καμάριζας))
Publications Date: 
2006
Book ISBN: 
960-89251-0-Χ
Book pages: 
175
Book Dimensions: 
29χ21
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Γιώργος Ν. Δερμάτης μεγάλωσε και ζει στο Λαύριο με καταγωγή από τη Λακωνία. Πτυχιούχος (1979) της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ Ιστορίας (1999) του Πανεπιστημίου της Louvain-la-Neuve του Βελγίου.
Ιδρυτικό μέλος (1984) της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής (ΕΜΕΛ) και του ελληνικού τμήματος (1992) του TICCIH, μέλος των Επιστημονικών Επιτροπών των συνεδρίων της ΝΑ. Αττικής από το 2000 έως σήμερα. Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΜΕΛ επί 4 συνεχείς θητείες (1993-2001), σήμερα μέλος του Δ.Σ.
Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ερευνητικού προγράμματος του Ε.Μ.Πολυτεχνείου-Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής "Αρχιτεκτονικός και Μουσειολογικός Σχεδιασμός του Μουσείου Μεταλλείας-Μεταλλουργίας Λαυρίου" και "Κέντρο Πανεπιστημιακών Βιομηχανικών και Τεχνικών Αρχείων" (2008-2011), μέλος της Επιτροπής διεκδίκησης του έργου.
Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, ελληνικά και διεθνή και έχει γράψει βιβλία για το αρχαίο και νεότερο μεταλλευτικό-μεταλλουργικό Λαύριο, κυρίως το δεύτερο, ως μια από τις δυναμικές όψεις της νεωτερικής Ελλάδας.

Publications Date: 
2006
Book ISBN: 
960-89251-0-Χ
Book pages: 
175
Book Dimensions: 
29χ21
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο