Product

Τελετουργικός καλλωπισμός στο προϊστορικό Αιγαίο

Product

Τελευταία διαδρομή

Τελευταία αγάπη στην Κωνσταντινούπολη

Κωδικός:
10859
Description: 

"Mayor Arcana" ("Μεγάλο μυστικό") είναι η ονομασία της τράπουλας με τα είκοσι δύο τραπουλόχαρτα χαρτομαντείας. Αυτά τα χαρτιά είναι σημαδεμένα με αριθμούς από το 0 έως το 21, και μαζί με την άλλη, τη μεγαλύτερη τράπουλα ("Minor Arcana") με τα πενήντα έξι τραπουλόχαρτα, αποτελούν το Ταρό (Tarok, Tarocchi). Η αρχή του Ταρό συνδέεται με τους ιερείς (ιεροφάντες) των Ελευσινίων μυστηρίων στην Ελλάδα, και σύμφωνα με ορισμένες απόψεις, οι ρίζες του Ταρό συνδέονται με τη λατρεία του Ερμή.

16,81 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

"Mayor Arcana" ("Μεγάλο μυστικό") είναι η ονομασία της τράπουλας με τα είκοσι δύο τραπουλόχαρτα χαρτομαντείας. Αυτά τα χαρτιά είναι σημαδεμένα με αριθμούς από το 0 έως το 21, και μαζί με την άλλη, τη μεγαλύτερη τράπουλα ("Minor Arcana") με τα πενήντα έξι τραπουλόχαρτα, αποτελούν το Ταρό (Tarok, Tarocchi). Η αρχή του Ταρό συνδέεται με τους ιερείς (ιεροφάντες) των Ελευσινίων μυστηρίων στην Ελλάδα, και σύμφωνα με ορισμένες απόψεις, οι ρίζες του Ταρό συνδέονται με τη λατρεία του Ερμή. Αυτά τα χαρτιά τα χρησιμοποιούν συχνά για να μαντεύουν οι Τσιγγάνοι που μετέφεραν -αυτή είναι η άποψη- αυτήν τη μυστική γλώσσα, από τη Χαλδαία και την Αίγυπτο στο Ισραήλ και την Ελλάδα, για να απλωθεί, ύστερα, στις όχθες της Μεσογείου. [...] Η "Mayor Arcana" συνήθως χωρίζεται σε τρεις ομάδες από επτά χαρτιά. Στην πρακτική της χαρτομαντείας, ο μάντης ερμηνεύει το νόημα του κάθε χαρτιού ξεχωριστά και σε σχέση με τα άλλα χαρτιά, γνωρίζοντας τα συνηθισμένα νοήματα (τα κλειδιά) των χαρτιών, ή τους δίνει ο ίδιος το νόημα που κρατάει μυστικό. Το νόημα του χαρτιού του Ταρό αλλάζει, ανάλογα με το αν το χαρτί έχει πέσει κανονικά ή ανάποδα, διότι αν πέσει ανάποδα, σημαίνει το αντίθετο από το βασικό νόημα του ίδιου χαρτιού. (από το προοίμιο του βιβλίου: "Εγχειρίδιο χαρτομαντείας") "Ο Σωφρόνιος την πλησίασε, άρχισε να την χαϊδεύει, ενώ εκείνη ακούμπησε τα μαλλιά του και είπε: "Τα μαλλιά σου μεγάλωσαν πολύ. Έλα να σ' τα κόψω". Και τον πέρασε μέσα από το παράθυρο στο δωμάτιο. Ο Σωφρόνιος κάθισε στη μέση του δωματίου, η αδελφή του έβαλε μια πήλινη χύτρα στα γόνατα, πήρε ένα μαχαίρι από το ράφι, το ακόνισε πάνω στο πιρούνι, πλησίασε τον αδελφό της, έβαλε το μαχαίρι στα δόντια της κι άρχισε να τον χτενίζει μ' ένα πιρούνι. Όταν τελείωσε το χτένισμα, του έβαλε τη χύτρα στο κεφάλι κι άρχισε να τον κουρεύει γύρω από τη χύτρα, σαν πρόβατο. Τότε στο χέρι του έσταξε μια σταγόνα. - Είναι η βροχή; - Ναι η βροχή - Όχι, δεν είναι η βροχή, είναι τα κλάματά σου. Τόσο τον αγαπάς, εκείνον τον άλλο;" [...]
Publications Date: 
1997
Book ISBN: 
960-05-0745-7
Book pages: 
208
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Μίλοραντ Πάβιτς (1929-2009) γεννήθηκε Βελιγράδι, "στην όχθη του Δούναβη, ενός από τους τέσσερις ποταμούς του Παραδείσου". Θεωρήθηκε ο γνωστότερος σύγχρονος Σέρβος συγγραφέας στην εποχή του και τα έργα του μεταφράστηκαν σε 27 γλώσσες, μέχρι των οποίων και τα κινεζικά, παρά -ή ίσως εξαιτίας- της νεοτερικότητας και, συνάμα, του παραδοσιακού απόηχου της γραφής του. Εκτός από το αριστούργημά του, "Το λεξικό των Χαζάρων", 1984, που τον έκανε γνωστό (ελλ. εκδ. Ηρόδοτος, 1991, β' έκδοση Καστανιώτης, 2003), έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα "Εσωτερική πλευρά του ανέμου" (μυθιστόρημα διπλής εισόδου, εκδ. Εστία, 1994), "Τοπίο ζωγραφισμένο με τσάι" (μυθιστόρημα γραμμένο σαν σταυρόλεξο, που διαβάζεται οριζοντίως και καθέτως, εκδ. Ηρόδοτος, 1996), "Η τελευταία αγάπη στην Κωνσταντινούπολη" (μυθιστόρημα όπου κάθε κεφάλαιο αντιστοιχεί σε μία κάρτα του ταρό, εκδ. Εστία, 1997), "Δεύτερο σώμα" (εκδ. Εστία, 2007), το θεατρικό "Για πάντα και μια μέρα παραπάνω" (εκδ. Εστία, 1998), τις συλλογές διηγημάτων "Σιδηρούν παραπέτασμα", "Τα άλογα του Αγίου Μάρκου", "Το αντεστραμμένο γάντι", "Το κυνηγόσκυλο του ρώσικου ανέμου" κ.ά. Στα ελληνικά κυκλοφορούν επίσης το μυθιστόρημά του "Καπέλο από δέρμα ψαριού" (εκδ. Καστανιώτη, 1999), που στη Γιουγκοσλαβία το 1996 θεωρήθηκε το βιβλίο της χρονιάς, καθώς και η συλλογή διηγημάτων "Το γυάλινο σαλιγκάρι" (εκδ. Καστανιώτη, 1999). Δίδαξε σερβική λογοτεχνία και βυζαντινή ιστορία στα Πανεπιστήμια του Βελιγραδίου και του Νόβισαντ, και το 1991 έγινε δεκτός ως τακτικό μέλος της Σερβικής Ακαδημίας. Το όνομά του είχε προταθεί τρεις φορές για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ενώ η διεθνής κριτική τον συνέκρινε με συγγραφείς όπως οι Μπόρχες, Ναμπόκοφ, Σίνγκερ, Καλβίνο και Έκο. Πέθανε από έμφραγμα του μυοκαρδίου στο σπίτι στο Βελιγράδι, στις 30 Νοεμβρίου 2009, σε ηλικία 80 ετών.

Publications Date: 
1997
Book ISBN: 
960-05-0745-7
Book pages: 
208
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο