Product

Τεχνικές μετρήσεις ρευστομηχανικών μεγεθών

Product

Τεχνικές οικονομετρίας και ανάλυσης χρονολογικών σειρών

Τεχνικές οικογενειακής θεραπείας

Κωδικός:
123180
Manufacturer: 
Description: 

Η φράση "τεχνικές οικογενειακής θεραπείας" παρουσιάζει προβλήματα. Φέρνει στο μυαλό εικόνες ανθρώπων που χειραγωγούν άλλους ανθρώπους. Πλανώνται φαντάσματα πλύσης εγκεφάλου ή ελέγχου για λόγους προσωπικής εξουσίας. Η ηθική ανησυχία είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Επιπλέον, η τεχνική από μόνη της δεν διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα.

20,70 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Η φράση "τεχνικές οικογενειακής θεραπείας" παρουσιάζει προβλήματα. Φέρνει στο μυαλό εικόνες ανθρώπων που χειραγωγούν άλλους ανθρώπους. Πλανώνται φαντάσματα πλύσης εγκεφάλου ή ελέγχου για λόγους προσωπικής εξουσίας. Η ηθική ανησυχία είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Επιπλέον, η τεχνική από μόνη της δεν διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα. Αν ο θεραπευτής προσηλωθεί στην τεχνική, παραμένοντας δεξιοτέχνης, η επαφή του με τους ασθενείς θα είναι αντικειμενική, αποστασιοποιημένη και ξεκάθαρη, αλλά και επιφανειακή, χειριστική προς χάρη της προσωπικής εξουσίας, και τελικά όχι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Η εκπαίδευση στην οικογενειακή θεραπεία θα πρέπει λοιπόν να είναι ένας τρόπος διδασκαλίας τεχνικών με απώτερο στόχο να τις κατακτήσουμε και μετά να τις ξεχάσουμε. Ο θεραπευτής πρέπει να είναι "γιατρός": ένα ανθρώπινο ον που ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με άλλα ανθρώπινα όντα, θεραπευτικά, με τομείς και θέματα που τους προκαλούν πόνο, ενώ ταυτόχρονα τρέφει μεγάλο σεβασμό για τις αξίες τους, τα δυνατά τους σημεία και τις αισθητικές τους προτιμήσεις. Ο στόχος, με άλλα λόγια, είναι να υπερβεί την τεχνική. Μόνο ένα άτομο που κατέκτησε την τεχνική και κατόρθωσε στη συνέχεια να την ξεχάσει μπορεί να γίνει αποτελεσματικός θεραπευτής.
Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-368-396-5
Book pages: 
323
Book Dimensions: 
23χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Salvador Minuchin γεννήθηκε το 1921 στην Αργεντινή. Μέλος μιας αυστηρά ιεραρχικής οικογένειας εβραϊκής καταγωγής, έζησε τα παιδικά του χρόνια σε ένα μικρό χωριό και σε ηλικία δεκαοκτώ χρόνων πέρασε στην ιατρική σχολή και σπούδασε παιδιατρική.
Μετά από μια σύντομη θητεία στον ισραηλινό στρατό, στον οποίο κατατάχθηκε ως εθελοντής γιατρός κι έλαβε μέρος στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948-49, εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην παιδοψυχιατρική. Η καριέρα του ως οικογενειακός θεραπευτής ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '60 και σύντομα διακρίθηκε τόσο για τη θεωρητική του προσέγγιση όσο και για την επιτυχία του ως κλινικός θεραπευτής. Διατύπωσε τη Δομική Οικογενειακή θεραπεία, μια θεωρία που αντιμετωπίζει τα προβλήματα στο εσωτερικό της οικογένειας, απεικονίζοντας διαγραμματικά τις σχέσεις των μελών ή των υποσυνόλων της. Τα διαγράμματα αυτά αποτυπώνουν τη δυναμική και τα όρια μεταξύ των διαφόρων υποσυνόλων. Ο θεραπευτής προσπαθεί να διασπάσει τις μη λειτουργικές σχέσεις της οικογένειας και να υποχρεώσει τα μέλη της να υιοθετήσουν πιο υγιή πρότυπα που θα οδηγήσουν στην ανασυγκρότηση της οικογένειας.
Διετέλεσε διευθυντής της Κλινικής Καθοδήγησης Παιδιών στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ (1965-1975). Εκεί ανέπτυξε ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για την αφροαμερικανική και ισπανόφωνη κοινότητα της πόλης. Διατέλεσε ερευνητής-καθηγητής στην Ιατρική Σχολη του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ενώ το 1981 ίδρυσε την Εταιρεία Οικογενειακών Μελετών, ένα φορέα με κύριο έργο την εκπαίδευση των οικογενειακών θεραπευτών. Σήμερα, ο Σαλβαδόρ Μινούτσιν ζει στη Βοστόνη με τη γυναίκα του Πατρίτσια, έχοντας αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Παραμένει όμως πάντα επίκαιρος αφού σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας έρευνας που διεξήχθη το 2007 σε δείγμα 2.600 ψυχολόγων-θεραπευτών, αναδείχθηκε ανάμεσα στους δέκα σημαντικότερους θεραπευτές όλων των εποχών.

Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-368-396-5
Book pages: 
323
Book Dimensions: 
23χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο