Product

Το αστικό έπιπλο στην Ελλάδα 1830-1940

Product

Το αστικό τραγούδι στα πέτρινα χρόνια 1940 - 1949

Το αστικό λαϊκό τραγούδι στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου

Κωδικός:
121120
Manufacturer: 
Description: 

Η δεύτερη έκδοση, σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Ίδρυμα Ηπείρου (Eκδόσεις Τμήματος Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής), αποτελεί μια συμβολή στη βιβλιογραφία του «ρεμπέτικου» τραγουδιού και περιλαμβάνει την καταγραφή ενός σημαντικού αριθμού ηχογραφήσεων του Μεσοπολέμου, που αφορούν συνθέσεις του αστικού ρεπερτορίου.

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Η δεύτερη έκδοση, σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Ίδρυμα Ηπείρου (Eκδόσεις Τμήματος Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής), αποτελεί μια συμβολή στη βιβλιογραφία του «ρεμπέτικου» τραγουδιού και περιλαμβάνει την καταγραφή ενός σημαντικού αριθμού ηχογραφήσεων του Μεσοπολέμου, που αφορούν συνθέσεις του αστικού ρεπερτορίου. Όλοι οι γνωστοί συνθέτες της εποχής: -Γρηγόρης Ασίκης -Μάρκος Βαμβακάρης -Δημήτρης Γκόγκος (Μπαγιαντέρας) -Ανέστης Δελιάς -Αντώνης Διαμαντίδης (Νταλγκάς) -Γιάννης Δραγάτσης (Ογδοντάκης) -Κώστας Καρίπης -Α. Κωστής -Ιάκωβος Μοντανάρης -Δημήτρης Μπαρούσης (Μπαρούς ή Λορέντζος) -Γιώργος Μπάτης -Σταύρος Παντελίδης -Βαγγέλης Παπάζογλου -Σπύρος Περιστέρης -Κώστας Ρούκουνας -Δημήτρης Σέμσης -Κώστας Σκαρβέλης -Κώστας Τζόβενος -Παναγιώτης Τούντας -Γιοβάν Τσαούς -Βασίλης Τσιτσάνης -Εμμανουήλ Χρυσαφάκης κ.ά. αντιπροσωπεύονται στην επιλογή αυτή, η οποία στηρίζεται σε κριτήρια τόσο αισθητικής, όσο και ανάδειξης ιδιαίτερων μελωδικών αναπτύξεων. Το μουσικό υλικό αυτό δεν είναι βέβαια άγνωστο, όμως για πρώτη φορά προσεγγίζεται συστηματικά μέσα από το θεωρητικό σύστημα των μακάμ. Η μεθοδολογική αυτή πρωτοτυπία αποσκοπεί στην ανάδειξη του τροπικού χαρακτήρα των συνθέσεων, μέσα από την ανάλυση και κωδικοποίηση των μελωδικών δομών τους. Στο πρώτο μέρος του τόμου φιλοξενείται ένας πρακτικός οδηγός για τη γνωριμία του αναγνώστη με τα μακάμ ως μελωδικές φόρμες, καθώς και μια σύνθεση παρατηρήσεων που απορρέουν από την τροπική ανάλυση του ρεπερτορίου. Η συνολική μελέτη φιλοδοξεί να αποτελέσει πρόσφορο πεδίο για πολυεπίπεδη αξιοποίηση του υλικού το οποίο διαπραγματεύεται, σύμφωνα με τις ποικίλες ανάγκες ενός ευρέως και ετερόκλητου κοινού, που θέλγεται από τον πολυδιάστατο χώρο του αστικού λαϊκού τραγουδιού του Μεσοπολέμου.
Subtitle: 
Σμυρναίικα και πειραιώτικα ρεμπέτικα: 1922 - 1940
Publications Date: 
2007
Book pages: 
360
Book Dimensions: 
28χ24
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Η μουσική του παιδεία ξεκινά με σπουδές βυζαντινής μουσικής, οι οποίες ολοκληρώνονται με την απόκτηση του Διπλώματος. Από το 1992, μαθητεύοντας αρχικά δίπλα στο Χρήστο Τσιαμούλη, ασχολείται συστηματικά με το ούτι.
Με συχνές επισκέψεις στην Πόλη από το 2001 παρακολουθεί μαθήματα στο yayli tanbur, την ερμηνεία των μακάμ και τον αυτοσχεδιασμό, κοντά στους Fahrettin Cimenli και Murat Aydemir.
Τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος, εστιάζει στη μελέτη της αφγάνικης και περσικής μουσικής.
Έχει πραγματοποιήσει συνεργασίες σε συναυλίες και ηχογραφήσεις με μεγάλο αριθμό μουσικών δημιουργών: Χρήστο Τσιαμούλη, Ross Daly, Νίκο Κυπουργό, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Νότη Μαυρουδή κ.ά. Με τους Θοδωρή
Κοτεπάνο, Ηρακλή Βαβάτσικα και Τεό Λαζάρου απαρτίζουν
το "Κουαρτέτο των αισθήσεων και των παραισθήσεων".
Από το 1995 συνεργάζεται με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, παίζοντας μαντολίνο και μπουζούκι.
Έχει την εποπτεία της Σχολής Παραδοσιακών Οργάνων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών και των παραρτημάτων της στον Πύργο και την Αμαλιάδα (υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Ηλείας και Ωλένης). Στη διδακτική του δραστηριότητα
περιλαμβάνονται επίσης οι καλοκαιρινοί κύκλοι σεμιναρίων του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος και του Μουσικού Χωριού, καθώς και τα Μουσικά Σχολεία του Βαρθολομιού και της Πάτρας.
Από το Μάρτιο του 2005 διδάσκει στο Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα.
Στην προσωπική του δισκογραφία συγκαταλέγονται τα "Ταξίδια" (συνεργασία με τη Δώρα Πετρίδη) και το "Το μήνυμα του πρίγκιπα" (σύμπραξη με το Χρήστο
Γαλανόπουλο). Το συνθετικό του έργο περιλαμβάνει επίσης μουσική για θεατρικές παραστάσεις ("Η ιστορία ενός αιχμαλώτου", "Η Σταχομαζώχτρα"), και μελοποίηση μέρους των "Ρουμπαγιάτ" του Ομάρ Καγιάμ.

Subtitle: 
Σμυρναίικα και πειραιώτικα ρεμπέτικα: 1922 - 1940
Publications Date: 
2007
Book pages: 
360
Book Dimensions: 
28χ24
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο