Product

Το γεμάτο φεγγάρι

Product

Το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας Πρίφτη από την Κερατέα Αττικής

Το γενεαλογικό δέντρο της Λεσινίτσας

Κωδικός:
147514
Manufacturer: 
Description: 

Το "Γενεαλογικό δέντρο της Λεσινίτσας", που αποπερατώθηκε με κόπο και χρόνο, αναφέρεται σε παρωχημένες σχεδόν εποχές της γενέτειρας γης, όπου είδα για πρώτη φορά του ήλιου το φως. Αναφέρεται στην αέναη Λεσινίτσα, αυτό το κεφαλοχώρι της περιοχής Θεολόγου στο νομό Αγίων Σαράντα της Βορείου Ηπείρου, και στην ιστορία, στα σπίτια, στα δέντρα, στα μοναστήρια και τις εκκλησίες, στα ήθη και έθιμα, στις σημαντικές προσωπικότητες της αξιοπρέπειας, στα δρώμενα του τόπου και γενικότερα στη γενεαλογία.

14,38 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Το "Γενεαλογικό δέντρο της Λεσινίτσας", που αποπερατώθηκε με κόπο και χρόνο, αναφέρεται σε παρωχημένες σχεδόν εποχές της γενέτειρας γης, όπου είδα για πρώτη φορά του ήλιου το φως. Αναφέρεται στην αέναη Λεσινίτσα, αυτό το κεφαλοχώρι της περιοχής Θεολόγου στο νομό Αγίων Σαράντα της Βορείου Ηπείρου, και στην ιστορία, στα σπίτια, στα δέντρα, στα μοναστήρια και τις εκκλησίες, στα ήθη και έθιμα, στις σημαντικές προσωπικότητες της αξιοπρέπειας, στα δρώμενα του τόπου και γενικότερα στη γενεαλογία. Προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε τους πρώτους κατοίκους με αναφορές στα γεγονότα της ζωής, από τον σχηματισμό του χωριού μέχρι σήμερα, την προέλευση, κατά το δυνατόν, των κατοίκων, την πληθυσμιακή κίνηση, τις επιδράσεις, τη μετανάστευση, την τελευταία δημογραφική αιμορραγία. Η προσπάθεια εξ αρχής ήταν να σχηματίσουμε ένα λεπτομερειακό γενεαλογικό δέντρο όλων των οικογενειών που εμφανίζονται στη σκηνή της ιστορίας και τη σχετική κι όχι απόλυτη, βέβαια, ερμηνεία των επωνύμων κάθε φάρας. Αυτές οι οικογένειες γεννήθηκαν, έζησαν και άφησαν την πνοή τους εδώ τα τελευταία 250 περίπου χρόνια. Άλλες ταξίδεψαν, άλλες χάθηκαν κι άλλες ζουν σήμερα ανά τον κόσμο σκορπισμένες και προσπαθούν στη ροή του χρόνου να μην ξεχάσουν την καταγωγή τους και να πιαστούν από τον "ομφάλιο λώρο" που τους δένει με τη γενέτειρα τους. Πολλές φορές η φροντίδα και το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στη γενέτειρα, ή αλλιώς μικρή πατρίδα, αλλά εκτείνεται στην ευρύτερη περιοχή. [...] (από τον πρόλογο του συγγραφέα)
Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-210-565-8
Book pages: 
245
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Γρηγόρης Κατσαλίδας γεννήθηκε το 1922 στην Άνω Λεσινίτσα, περιοχή Θεολόγου των Αγίων Σαράντα, Βορείου Ηπείρου, όπου έμαθε και τα πρώτα ελληνικά γράμματα.
Ο πατέρας του Νικόλας ταξίδεψε στην Αμερική και αυτός μεγάλωσε με τις φροντίδες της μητέρας του Όλγας.
Κατά την περίοδο 1936-1942 φοίτησε στο Γυμνάσιο της Πωγωνιανής, απ' όπου και απεφοίτησε.
Ακούραστος δάσκαλος, πρόσφερε τις υπηρεσίες σε πολλά χωριά του τόπου, δίδαξε σε πολλές γενιές την ελληνική γλώσσα, τις ελληνικές παραδόσεις, τον ελληνικό πολιτισμό.
Αμετανόητος, διώχτηκε για τις ελληνικές καταβολές του, φυλακίστηκε από το ολοκληρωτικό καθεστώς και για ένα διάστημα του απαγορεύτηκε το λειτούργημα του ελληνοδιδάσκαλου, αλλά οι ταπεινώσεις δεν λύγισαν το ελληνικό του φρόνημα.
Αξιόλογος λαογράφος, ερεύνησε, συνέλεξε, αποδελτίωσε, ταξινόμησε αξίες, λαογραφία, πολιτισμό και όταν δόθηκε η ευκαιρία, μετά την πτώση των "ειδώλων", δημοσίευσε πολλά άρθρα με λαογραφικό, κοινωνικό και εθνικό περιεχόμενο.
Μέλος της Εταιρείας Φιλολόγων και Λογοτεχνών Ιωαννίνων.
Βραβεύτηκε από διάφορους πολιτιστικούς φορείς και σωματεία όπως η και η Γενική Γραμματεία Λαϊκής Επιμόρφωσης, η Εταιρεία Χριστιανικών Γραμμάτων, η Αδελφότητα Λεσινιτσιωτών, η Ένωση Ελλήνων Ομογενών Δελβίνου-Αγίων Σαράντα.

Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-210-565-8
Book pages: 
245
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο