Product

Το πορτραίτο της Σιένα

Product

Το πορτραίτο του κ. Ου. Χ.

Το πορτραίτο του κ. W.H. και 12 ποιήματα

Κωδικός:
30908
Manufacturer: 
Description: 

Τον Ιούλιο του 1889 δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Blackwoods" η νουβέλα "Το πορτραίτο του κ. W.H." του Όσκαρ Ουάιλντ. Πρόκειται για μια φιλολογική μελέτη, δοσμένη όμως επιδέξια σε μυθιστορηματική μορφή, σε πρώτο πρόσωπο από έναν ανώνυμο συγγραφέα αφηγητή, που ασχολείται με το μυστήριο της ταυτότητας του κ.W. H. των σονέτων του Σαίξπηρ. Οι θεωρίες των σονέτων είναι γνωστές λίγο πολύ σε όλους τους μελετητές του Σαίξπηρ.

8,10 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Τον Ιούλιο του 1889 δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Blackwoods" η νουβέλα "Το πορτραίτο του κ. W.H." του Όσκαρ Ουάιλντ. Πρόκειται για μια φιλολογική μελέτη, δοσμένη όμως επιδέξια σε μυθιστορηματική μορφή, σε πρώτο πρόσωπο από έναν ανώνυμο συγγραφέα αφηγητή, που ασχολείται με το μυστήριο της ταυτότητας του κ.W. H. των σονέτων του Σαίξπηρ. Οι θεωρίες των σονέτων είναι γνωστές λίγο πολύ σε όλους τους μελετητές του Σαίξπηρ. Στο κείμενο του Ουάιλντ, ο ήρωάς του, που τον ονομάζει Σύριλ Γκράχαμ, πιστεύει πως ο κ. W. H. είναι ο Ουίλλυ Χιουζ, ένας νεαρός ηθοποιός της ελισαβετιανής εποχής, που υποδύθηκε τους ρόλους πολλών Σαιξπηρικών ηρώων - της Ιουλιέττας, της Ρόζαλιντ, της Δεισδαιμόνας - που ο Σαίξπηρ δημιουργούσε αποκλειστικά γι' αυτόν. Ο Γκράχαμ, ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων, αυτοκτονεί. Ο αφηγητής της ιστορίας συγκλονισμένος από την υπόθεση, όντας κι ο ίδιος φανατικός λάτρης του Σαίξπηρ, πείθεται ότι ο κ. W. H. είναι ο Ουίλλυ Χιουζ για να καταλήξει τελικά "ότι δεν είναι". Αυτές οι εναλλαγές, παράλληλα με μια σχολαστική μελέτη - κι όχι απλή παραπομπή - των σονέτων, συνθέτουν τη γοητεία του κειμένου: στο "Πορτραίτο του κ. W. H." έχουμε ένα μυθιστορηματικό "υπαινιγμό", που η φιλολογική σχολαστικότητα και η ιστορική κριτική του υπερβαίνουν την πλοκή. Κείμενο περίεργο σαν υπόθεση, το "Πορτραίτο" κερδίζει από την πολυμάθεια του Ουάιλντ και τον επιδέξιο χειρισμό του θέματος που φτάνει σε ορισμένα σημεία την υπερβολή. Το "Πορτραίτο του κ. W. H." την εποχή της δίκης του Ουάιλντ ξεθάφτηκε από το περιοδικό "Blackwoods" και χρησιμοποιήθηκε εναντίον του. Πολλά χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε ένα χειρόγραφο του Ουάιλντ σχεδόν διπλάσιο σε έκταση. Η πρώτη μορφή θεωρείται η πιο άρτια. Τελειώνοντας επισημαίνω το αιώνιο θέμα της σχέσης καλλιτέχνη - έργου που βρίσκει την τελειότερη έκφραση του σ' ένα άλλο πορτραίτο του Ουάιλντ, "Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ". Σημειωτέον, "Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ" ήρθε στο φως δύο χρόνια αργότερα, το 1891.
Publications Date: 
1982
Book pages: 
78
Book Dimensions: 
18χ13
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Όσκαρ Φίνγκαλ Ο' Φλάερτυ Ουίλς Ουάιλντ γεννήθηκε στο Δουβλίνο το 1854. Σπούδασε στο Trinity College του Δουβλίνου, κι αμέσως έπειτα στην Οξφόρδη. Η πρώτη του ποιητική συλλογή κυκλοφόρησε το 1881. Aργότερα, μετά το γάμο του με την Κόνστανς Λόυντ (1884), δημοσίευσε μια σειρά από παιδικά παραμύθια. "Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέη" είδε το φως της δημοσιότητας το 1891, αλλά η πρώτη μεγάλη επιτυχία για τον Ουάιλντ έμελλε να προέλθει από το θέατρο, με τη "Βεντάλια της Λαίδης Γουίντερμηρ" (1892). Ακολούθησαν άλλα τρία θεατρικά έργα: "Μια γυναίκα χωρίς σημασία", "Ο ιδανικός σύζυγος" και "Η σημασία του να είσαι τίμιος", ενώ το τέταρτο, "Η Σαλώμη", απαγορεύτηκε στην Αγγλία και δημοσιεύτηκε στη Γαλλία το 1893. Το 1895 καταδικάστηκε σε δύο χρόνια καταναγκαστικά έργα με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας. Από τη θητεία του στη φυλακή γεννήθηκαν τα δύο αριστουργήματά του, "Η μπαλάντα της φυλακής του Ρήντιγκ" και το "De Profundis". Μετά την αποφυλάκισή του το 1897, εγκαταστάθηκε οριστικά στο Παρίσι, ως το θάνατό του το 1900.

Publications Date: 
1982
Book pages: 
78
Book Dimensions: 
18χ13
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο