Product

Το σοκ του γάμου

Product

Το σοκ του μέλλοντος

Το σοκ του Ισλάμ

Κωδικός:
117413
Manufacturer: 
Description: 

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου μεγέθυναν τη σύγχυση της Δύσης μπροστά στην "επιστροφή του ισλάμ". Αυτή η επιστροφή, την οποία κανένας δεν είχε φανταστεί πριν από την ιρανική επανάσταση του 1979, εκδηλώνεται ως απάντηση στα πλήγματα που έχει υποστεί η μουσουλμανική Ανατολή από τον 18ο αιώνα: ευρωπαϊκή αποικιοκρατία, ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, στρεβλές επιπτώσεις της νεωτερικότητας και της παγκοσμιοποίησης.

25,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of print but in stock

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου μεγέθυναν τη σύγχυση της Δύσης μπροστά στην "επιστροφή του ισλάμ". Αυτή η επιστροφή, την οποία κανένας δεν είχε φανταστεί πριν από την ιρανική επανάσταση του 1979, εκδηλώνεται ως απάντηση στα πλήγματα που έχει υποστεί η μουσουλμανική Ανατολή από τον 18ο αιώνα: ευρωπαϊκή αποικιοκρατία, ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, στρεβλές επιπτώσεις της νεωτερικότητας και της παγκοσμιοποίησης. Υποστηρίζεται εξάλλου από μια σειρά ανοίγματα στη σύγχρονη τεχνολογία (τρανζίστορ, κασέτες, Ίντερνετ, Αλ Τζαζίρα) που έχουν ζωτική σημασία γι' αυτό τον κατεξοχήν προφορικό πολιτισμό. Απ' αυτή την αφετηρία, ο επιφανής γάλλος ιστορικός Μαρκ Φερρό προχωρεί σε μια διερεύνηση αντάξια της πολυπλοκότητας του ισλαμικού κόσμου, τοποθετώντας στο ιστορικό τους πλαίσιο τις πέντε βασικές τάσεις που τον διατρέχουν: τον κοσμικού τύπου ρεφορμισμό (Κεμάλ στην Τουρκία, Μπουργκίμπα στην Τυνησία), την κομμουνιστική επαγγελία (Ενβέρ Πασά στην κεντρική Ασία), τον εθνικισμό (Μπουμεντιέν στην Αλγερία, Νάσερ στην Αίγυπτο), την ισλαμική επανάσταση (Χομεϊνί στο Ιράν) και τον διάσπαρτο "ιερό πόλεμο" (Μπιν Λάντεν και Αλ-Κάιντα). Διασταυρώνοντας αυτές τις διαφορετικές κατευθύνσεις, ή "δελεασμούς", ή "δρόμους που ακολουθεί το ισλάμ για να αναγεννηθεί", το βιβλίο φωτίζει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των καιρών: τη δραματική αμφιταλάντευση ανάμεσα στον εκσυγχρονισμό του ισλάμ και τον εξισλαμισμό της νεωτερικότητας. "Πολυσύνθετο και πυκνό, το βιβλίο βρίθει από ιστορικές πληροφορίες και λεπτομερείς αναλύσεις των ποικίλων κόσμων του ισλάμ: από το Μαγκρέμπ ώς τον Ινδικό ωκεανό, περνώντας από το Ιράν, την Τουρκία, την αραβική Εγγύς Ανατολή, το ασιατικό ισλάμ ή εκείνο του Καυκάσου. Μας επιτρέπει να πάρουμε την απαραίτητη απόσταση ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τα βαθύτερα ελατήρια της κρίσης που σοβεί στον αραβικό πολιτισμό καθώς και τη σύγχυση της Δύσης απέναντί του." (Le Monde Diplomatique)
Subtitle: 
18ος - 21ος αιώνας
Publications Date: 
2006
Book ISBN: 
960-221-355-8
Book pages: 
279
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο γάλλος ιστορικός Marc Ferro γεννήθηκε στο Παρίσι το 1924. Είναι διευθυντής σπουδών στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales και συνδιευθυντής του έγκυρου περιοδικού "Annales". Συγγραφέας πολλών μελετών για το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ειδικός στη σοβιετική επανάσταση, δημοσίευσε πολλά βιβλία σχετικά με τη ρωσική κοινωνία, της οποίας είναι καλός γνώστης. Ασχολείται επίσης με τους τρόπους αφήγησης της ιστορίας στις νεότερες γενιές. Από το 1989 είναι παρουσιαστής στην τηλεοπτική εκπομπή "Παράλληλη ιστορία" (Histoire Parallell) σε κανάλι της γαλλικής τηλεόρασης και συνεργάτης του τηλεοπτικού σταθμού "Histoire".

Subtitle: 
18ος - 21ος αιώνας
Publications Date: 
2006
Book ISBN: 
960-221-355-8
Book pages: 
279
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο