Product

Το χαρισματικό αρχοντόπουλο

Product

Το χαριτωμέννο ψαράκι

Το χαρισματικό κόμμα

Κωδικός:
142444
Description: 

Από το 1974 μέχρι σήμερα, το ΠΑΣΟΚ έχει σημαδέψει την πολιτική ζωή της χώρας περισσότερο από κάθε άλλον πολιτικό φορέα. Πόσο όμως, αλήθεια, γνωρίζουμε αυτό το κόμμα; Με ποιον τρόπο αντιλαμβανόμαστε την πολιτική εξέλιξη και τις συνεχείς μεταμορφώσεις του; Ποια η σχέση του με τη σοσιαλδημοκρατία; Μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις για το μέλλον του; Αυτό το βιβλίο, γραμμένο από έναν πολιτικό επιστήμονα, προτείνει μια νέα συνθετική ερμηνεία του φαινομένου ΠΑΣΟΚ με βάση την ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία που κατόρθωσε να επιβάλει ο Ανδρέας Παπανδρέου στο περιβάλλον της μεταπολίτευσης.

17,42 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Από το 1974 μέχρι σήμερα, το ΠΑΣΟΚ έχει σημαδέψει την πολιτική ζωή της χώρας περισσότερο από κάθε άλλον πολιτικό φορέα. Πόσο όμως, αλήθεια, γνωρίζουμε αυτό το κόμμα; Με ποιον τρόπο αντιλαμβανόμαστε την πολιτική εξέλιξη και τις συνεχείς μεταμορφώσεις του; Ποια η σχέση του με τη σοσιαλδημοκρατία; Μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις για το μέλλον του; Αυτό το βιβλίο, γραμμένο από έναν πολιτικό επιστήμονα, προτείνει μια νέα συνθετική ερμηνεία του φαινομένου ΠΑΣΟΚ με βάση την ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία που κατόρθωσε να επιβάλει ο Ανδρέας Παπανδρέου στο περιβάλλον της μεταπολίτευσης. Ακόμη και μετά τον θάνατο του Παπανδρέου, η ιδεολογική και πολιτική κληρονομιά του συνεχίζει, σε μεγάλο βαθμό, να καθορίζει τις εξελίξεις στο κόμμα που εκείνος ίδρυσε. Η μελέτη του ΠΑΣΟΚ με εργαλεία τη συστηματική εμπειρική έρευνα και τη συγκριτική θεωρητική ανάλυση αναδεικνύει κρίσιμα ζητήματα που επηρεάζουν την πολιτική διαδικασία και καθορίζουν το παιχνίδι της εξουσίας, όπως είναι ο ρόλος των πολιτικών ηγεσιών και η "ορθολογικότητα" των αποφάσεών τους, η σημασία της οργάνωσης στην κομματική ανάπτυξη, η κατασκευή ιδεολογιών και η διαμόρφωση συλλογικών ταυτοτήτων, οι επιπτώσεις της πόλωσης στον εκλογικό ανταγωνισμό.
Subtitle: 
ΠΑΣΟΚ, Παπανδρέου, εξουσία
Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-16-3256-5
Book pages: 
288
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Τάκης Σ. Παππάς (Ph.D., Yale) γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελευσίνα. Αποφοίτησε από τη Νομική του ΑΠΘ και υπηρέτησε μέρος της στρατιωτικής του θητείας στον λεγόμενο Πόλεμο του Κόλπου. Μετά τις σπουδές του στην Αμερική (PhD, Yale) ακολούθησε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία στην Ελλάδα. Το 2010 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στη Γαλλία και, εντέλει, παραιτήθηκε από τη θέση του στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Σήμερα εργάζεται ως συγγραφέας και επισκέπτης καθηγητής στο Κεντρικό Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης. Επίσης έχει τον τίτλο του συνεργάτη καθηγητή (docent) στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φινλανδία.
Έχει διδάξει στα πανεπιστήμια Αθηνών, Στρασβούργου, Όσλο, Φράιμπουργκ και Λουξεμβούργου. Κατείχε ερευνητικές θέσεις στο πανεπιστήμιο Princeton και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, όπου την περίοδο 2011-2013 ήταν υπότροφος Marie Curie. Εκτός από δεκάδες άρθρα σε κορυφαία διεθνή επιστημονικά περιοδικά, έχει συγγράψει τα βιβλία "Making Party Democracy in Greece" (Palgrave Macmillan 1999), "Το χαρισματικό κόμμα: ΠΑΣΟΚ, Παπανδρέου, εξουσία" (Πατάκης 2009), "Populism and Crisis Politics in Greece" (Palgrave 2014), "Λαϊκισμός και κρίση στην Ελλάδα" (Ίκαρος 2015), ενώ επίσης έχει συνεπιμεληθεί με τον H. Kriesi το "European Populism in the Shadow of the Great Recession" (ECPR Press 2015). Σύντομα θα είναι έτοιμο το επόμενο βιβλίο του, με τίτλο "Democratic Illiberalism: How Populism Grows to Menace Democracy".

Subtitle: 
ΠΑΣΟΚ, Παπανδρέου, εξουσία
Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-16-3256-5
Book pages: 
288
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο