Product

Άπαντα 26

Product

Άπαντα 27

Άπαντα 26

Κωδικός:
96722
Manufacturer: 
Αuthor: 
Description: 

Το Γ΄ και το Δ΄ βιβλίο του Υπομνήματος του Πρόκλου στον Τίμαιο αποτελούν μία ενότητα και περιέχουν τα 10 δώρα που, κατά τον Πλάτωνα και κατά την ερμηνεία του Πρόκλου (τόμ. ΙΙ, σελ. 5.17-31 Diehl), δώρισε ο δημιουργός στο σύμπαν.
[...] Με άλλα λόγια τα 6 πρώτα δώρα αφορούν το σώμα του σύμπαντος, το 7ο δώρο την ψυχή του σύμπαντος, και τα υπόλοιπα τρία δώρα τους αστέρες και τον χρόνο. Τα πρώτα 7 δώρα περιέχονται στο Γ΄ βιβλίο του Υπομνήματος, το οποίο ασχολείται με τη δημιουργία του σώματος και της ψυχής του σύμπαντος, ενώ τα υπόλοιπα 3 στο Δ΄ βιβλίο, το οποίο αφορά τους αστέρες.

14,38 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Το Γ΄ και το Δ΄ βιβλίο του Υπομνήματος του Πρόκλου στον Τίμαιο αποτελούν μία ενότητα και περιέχουν τα 10 δώρα που, κατά τον Πλάτωνα και κατά την ερμηνεία του Πρόκλου (τόμ. ΙΙ, σελ. 5.17-31 Diehl), δώρισε ο δημιουργός στο σύμπαν. [...] Με άλλα λόγια τα 6 πρώτα δώρα αφορούν το σώμα του σύμπαντος, το 7ο δώρο την ψυχή του σύμπαντος, και τα υπόλοιπα τρία δώρα τους αστέρες και τον χρόνο. Τα πρώτα 7 δώρα περιέχονται στο Γ΄ βιβλίο του Υπομνήματος, το οποίο ασχολείται με τη δημιουργία του σώματος και της ψυχής του σύμπαντος, ενώ τα υπόλοιπα 3 στο Δ΄ βιβλίο, το οποίο αφορά τους αστέρες. Μεγάλη έκταση καταλαμβάνει η περιγραφή της δημιουργίας της ψυχής (ψυχογονία) η οποία χωρίζεται σε πέντε επιμέρους κεφάλαια: ένα που αφορά την ουσία της ψυχής, ένα που αφορά την αρμονία της, ένα που αφορά το είδος (ή μορφή ή σχήμα) της, ένα που αφορά τη δύναμή της και ένα που αφορά την ενέργειά της. [...] (από την εισαγωγή του βιβλίου)
Subtitle: 
Εις τον Τίμαιον Πλάτωνος Γ΄
Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-352-719-Χ
Book pages: 
536
Book Dimensions: 
21χ13
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Πρόκλος, από τους τελευταίους μεγάλους διανοητές της νεοπλατωνικής φιλοσοφίας και του αρχαιοελληνικού φιλοσοφικού στοχασμού εν γένει, γεννήθηκε το 410 ή 412 μ.Χ. στην Κωνσταντινούπολη και πέθανε το 485 στην Αθήνα. Σπούδασε στην Αλεξάνδρεια ρητορική με δασκάλους του Λεωνά και Ωρίωνα και φιλοσοφία με δασκάλους τους Ολυμπιόδωρο και Ήρωνα. Αργότερα συνέχισε τις σπουδές του στην Αθήνα, όπου υπήρξε μαθητής του Πλούταρχου και του Συνέσιου. Εκεί ήρθε σε επαφή με την αθηναϊκή νεοπλατωνική Ακαδημία, η οποία τον κατέκτησε οριστικά και της οποίας έγινε διευθυντής μετά το θάνατο του δασκάλου του Συριανού. Ζώντας σε μια εποχή συγκρητιστικού χάους, θα συνθέσει σε ένα ενιαίο και πολύπλοκο σύστημα ολόκληρη την προγενέστερή του νεοπλατωνική φιλοσοφική παράδοση, επηρεασμένη από στοιχεία πυθαγορικά, αριστοτελικά και στωικά· στο σύστημά του θα συνωθήσει τον ένα θεό, τη μαγεία και διάφορα όντα δαιμονικού χαρακτήρα, και με αυτή τη μορφή θα το παραδώσει στον σχολαστικό Μεσαίωνα. Το έργο του αποτελεί βασική πηγή για κάθε μελετητή της νεοπλατωνικής φιλοσοφίας, αλλά και του ίδιου του Πλάτωνα, του οποίου συχνά προτείνει πρωτότυπες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ερμηνείες. Κύρια έργα του: σχόλια στους διαλόγους "Αλκιβιάδης Α΄ ", "Παρμενίδης", "Κρατύλος", "Πολιτεία" και "Τίμαιος" του Πλάτωνα, τα θεωρητικά "Στοιχείωσις θεολογική", "Εις την Πλάτωνος θεολογίαν" κ.ά., υπομνήματα σε έργα του Ησίοδου, Ομήρου, Ευκλείδη, Πτολεμαίου, κ.ά.

Subtitle: 
Εις τον Τίμαιον Πλάτωνος Γ΄
Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-352-719-Χ
Book pages: 
536
Book Dimensions: 
21χ13
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο