Product

Ελληνάρες, Ατέλειωτο το παραμύθι μας

Product

"Έλληνας ποτέ..."

Έλληνας ζητεί Ελληνίδα

Κωδικός:
780
Description: 

"Μόνο ένας δεξιοτέχνης, όπως ο Ντύρενματ, θα μπορούσε να γράψει για έναν ασήμαντο υπαλληλίσκο, που μέσα σε μία ημέρα γίνεται πλούσιος και αποκτά κοινωνική υπόληψη, χωρίς να τον μετατρέψει σε μια αδέξια κωμική φιγούρα. Ο Άρνολφ Αρχίλοχος, ο κεντρικός ήρωας του "Έλληνας ζητεί Ελληνίδα" είναι ένας μεσήλικας, παχουλός βοηθός λογιστή που η ζωή του μοιράζεται ανάμεσα στη δουλειά του στο Τμήμα Εμβρυουλκών του εργοστασίου μηχανών Πτιτ-Πεϊζάν Α.Ε.

15,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of print but in stock

"Μόνο ένας δεξιοτέχνης, όπως ο Ντύρενματ, θα μπορούσε να γράψει για έναν ασήμαντο υπαλληλίσκο, που μέσα σε μία ημέρα γίνεται πλούσιος και αποκτά κοινωνική υπόληψη, χωρίς να τον μετατρέψει σε μια αδέξια κωμική φιγούρα. Ο Άρνολφ Αρχίλοχος, ο κεντρικός ήρωας του "Έλληνας ζητεί Ελληνίδα" είναι ένας μεσήλικας, παχουλός βοηθός λογιστή που η ζωή του μοιράζεται ανάμεσα στη δουλειά του στο Τμήμα Εμβρυουλκών του εργοστασίου μηχανών Πτιτ-Πεϊζάν Α.Ε. και στην αφοσίωσή του στους "πρωτονεοπρεσβυτερανούς", "μια λίγο περίεργη ίσως και ασαφή αίρεση, εισαγμένη από την Αμερική". Η περίφημη ειρωνεία του Ντύρενματ είναι εμφανής παντού είτε όταν ο επίσκοπος βεβαιώνει ότι μέσα σε αυτήν την εποχή του μποεμισμού "μια ευπρεπής μόδα και ο χριστιανισμός δεν αποκλείουν σε καμιά περίπτωση το ένα ή το άλλο", είτε όταν ο βιομήχανος όπλων ανακαλύπτει με χαρά ότι η εταιρεία του παράγει και εμβρυουλκούς: "Χρειάζεται να υπάρχει μια κάποια ισορροπία προϊόντων, έστω και αν δεν είναι όλα προσοδοφόρα". Robert Baldick - "The Daily Telegraph", London. "Η γερμανόφωνη λογοτεχνία δεν έχει να επιδείξει πολλά μυθιστορήματα που να είναι τόσο κωμικά και τόσο βαθιά εκκεντρικά, όσο αυτό του Ντύρενματ". Armin Arnold "To "Έλληνας ζητεί Ελληνίδα" είναι ένα από τα ευφυέστερα βιβλία που γράφτηκαν ποτέ". R. J. Humn - "Die Weltwoche", Zurich
Subtitle: 
Μυθιστόρημα
Publications Date: 
1998
Book ISBN: 
960-304-015-0
Book pages: 
273
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Φρήντριχ Ντύρενματ (1921-1990) γεννήθηκε στο Κονολφίνγκεν, ένα χωριό κοντά στη Βέρνη της Ελβετίας. Γιος διαμαρτυρόμενου παπά, σπούδασε στη Βέρνη και στη Ζυρίχη φιλοσοφία και θεολογία. Στην αρχή εργάστηκε σαν γραφίστας και σχεδιαστής και ταυτόχρονα έγραψε τα πρώτα του δράματα και διηγήματα. Το 1947 έκανε την πρώτη του μεγάλη εμφάνιση σαν θεατρικός συγγραφέας με το έργο του "Εs steht geschrieben" ("Είναι γραμμένο"), το οποίο προκάλεσε στη Ζυρίχη θεατρικό σκάνδαλο. Ακολούθησαν "Ο τυφλός", "Ρωμύλος ο Μέγας", "Ο γάμος του κυρίου Μισισιπή", "Ένας άγγελος έρχεται στη Βαβυλώνα". Οι μεγάλες επιτυχίες ήρθαν με τα δύο έργα που τον έκαναν γνωστό σ' όλο τον κόσμο και τα οποία παίχτηκαν και στην Αθήνα από το Εθνικό Θέατρο: "Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας" και "Οι φυσικοί". Το τελευταίο του από μια μεγάλη σειρά θεατρικών έργων ήταν το "Der Meteor" (1967) που παίχτηκε ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και είχε μεγάλη επιτυχία. Όλα αυτά έκαναν τον Ντύρενματ έναν από τους μεγαλύτερους και γνωστότερους συγγραφείς της Ευρώπης. Υπήρξε το "τρομερό παιδί" της ελβετικής λογοτεχνικής ζωής, ένα πνεύμα ανήσυχο, δηκτικό, ειρωνικο και κριτικό, που με κάθε νέο έργο του ξάφνιαζε και τρόμαζε τον κόσμο. Τιμήθηκε, όσο ζούσε, με πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το Βραβείο του Κύκλου των Θεατρικών Κριτικών και το βραβείο Σίλερ. Πέθανε το 1990.

(Φωτογραφία: Isolde Ohlbaum)

Subtitle: 
Μυθιστόρημα
Publications Date: 
1998
Book ISBN: 
960-304-015-0
Book pages: 
273
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο