Product

Έλληνες η αληθινή προϊστορία: Λάπιθες, Περραιβοί

Product

Έλληνες ηθοποιοί

Έλληνες ηθοποιοί

Κωδικός:
149860
Manufacturer: 
Description: 

Συνεχίζοντας τη θεατρολογική μου έρευνα "Έλληνες ηθοποιοί", που κυκλοφόρησε σε τρεις τόμους πριν από δέκα περίπου χρόνια, αποφάσισα να τη συμπληρώσω με τους ηθοποιούς που γεννήθηκαν στη διάρκεια της δεκαετίας του '40, γεννημένους δηλαδή από το 1941 μέχρι και το 1950.

57,51 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Συνεχίζοντας τη θεατρολογική μου έρευνα "Έλληνες ηθοποιοί", που κυκλοφόρησε σε τρεις τόμους πριν από δέκα περίπου χρόνια, αποφάσισα να τη συμπληρώσω με τους ηθοποιούς που γεννήθηκαν στη διάρκεια της δεκαετίας του '40, γεννημένους δηλαδή από το 1941 μέχρι και το 1950. Το εγχείρημα ήταν αρκετά δύσκολο δεδομένου του πλήθους των ηθοποιών που ανήκουν σε αυτήν την περίοδο (πάνω από πεντακόσιοι πενήντα). Σε ένα αρκετά σοβαρό ποσοστό έχουν φύγει δυστυχώς από τη ζωή και ένα άλλο μεγάλο ποσοστό "εξαφανίστηκε" πριν από πολλά χρόνια, επηρεασμένο από τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετώπισε, εγκαταλείποντας πρόωρα την τέχνη του ηθοποιού. Οφείλω να διευκρινίσω ότι μερικοί από αυτούς δεν καταγράφηκαν στην έρευνά μου, γιατί η εργασία τους στο θέατρο υπήρξε ελάχιστη, λιγότερο από τρεις ή τέσσερις παραστάσεις. Πολλούς τους καταχώρισα στο ειδικό κεφάλαιο του μητρώου, με απλή αναφορά του ονόματος και της ημερομηνίας εγγραφής τους στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. [...] Διευκρινίζω, τελικά, ότι η όποια επιτυχία της τωρινής μου εργασίας οφείλεται στο Θεατρικό Μουσείο, όπως ανέφερα πιο κάτω, στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών με τις πολύτιμες πληροφορίες του, και στην προθυμία πολλών συναδέλφων να προσφέρουν οι ίδιοι τα απαραίτητα στοιχεία. Οφείλεται ακόμα στο προσωπικό μου ενδιαφέρον και τον σεβασμό προς τους συναδέλφους μου -από τους άγνωστους μέχρι τους πρωταγωνιστές- γιατί γνωρίζω εκ πείρας την κοπιαστική και οδυνηρή πορεία των ηθοποιών προς την καλλιτεχνική τους καθιέρωση, καθώς και στη βαθύτερη αγάπη μου στο ελληνικό θέατρο και στην έρευνα της ιστορικής του εξέλιξης. [...] (Θόδωρος Έξαρχος, από την εισαγωγή του πρώτου τόμου)
Subtitle: 
Έτος γέννησης από 1941 μέχρι 1950: Α-Λ
Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-86367-8-7
Book pages: 
352
Book Dimensions: 
29χ21
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο
Volume No: 
2

Ο Θόδωρος Έξαρχος γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1930 και πέθανε στην Αθήνα, σε ηλικία 79 ετών τον Μάιο του 2009. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1951 με τον θίασο της Κατερίνας (Ανδρεάδη) ως Χώξον στη "Βροχή" του Σόμερσετ Μωμ. Υπηρέτησε το θέατρο για περισσότερο από πενήντα χρόνια και είχε στο ενεργητικό του πολλούς και σημαντικούς ρόλους καθώς και πολυάριθμες και αξιολογότατες συνεργασίες. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Σύγχρονου Ελληνικού Θεάτρου του Στέφανου Ληναίου. Αν και ηθοποιός κατ' εξοχήν αφοσιωμένος στο θέατρο, είχε σημαντική παρουσία στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, με περισσότερες από 65 ταινίες και 30 περίπου τηλεοπτικές σειρές. Σημαντική υπήρξε και η προσφορά του στον χώρο του ραδιοφώνου με πολλά θεατρικά έργα, εκπομπές συνεχείας, λογοτεχνικές, ενημερωτικές, ιστορικές και άλλες συναφείς εκπομπές. Έγραφε, μετέφραζε και δημοσιογραφούσε σε εφημερίδες και περιοδικά. Έδωσε αξιόλογες μεταφράσεις μεταξύ των οποίων: Σλάβομιρ Μπρόζεκ "Ένα ευτυχές γεγονός", Λουγκούστο Μποάλ "Ο θείος Πάπαρος", διηγήματα και μονόπρακτα του Λουίτζι Πιραντέλλο. Διετέλεσε δύο φορές γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (1974-5 και 1983-4). Δεν έπαψαν να τον απασχολούν τα συνδικαλιστικά προβλήματα του κλάδου τού Σωματείου. Ήταν ιδρυτικό μέλος του ΕΔΑ και του ΚΚΕ Εσωτερικού. Ιδρυτικό στέλεχος της ΕΑΡ και μέλος της Κεντρικής της Επιτροπής. Ιδρυτικό μέλος του Συνασπισμού.

Subtitle: 
Έτος γέννησης από 1941 μέχρι 1950: Α-Λ
Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-86367-8-7
Book pages: 
352
Book Dimensions: 
29χ21
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο
Volume No: 
2