Product

Έλληνες του Πόντου

Product

Έλληνες φιλόσοφοι

Έλληνες τσιγγάνοι περιθωριακοί και οικογενειάρχες

Κωδικός:
64404
Manufacturer: 
Description: 

Η αναγωγή των κοινωνικών χαρακτηριστικών των σημερινών Τσιγγάνων σε μια υποθετική μακρινή γεωγραφική προέλευση, σε μια "οικουμενική τσιγγάνικη φύση", σε μια ιδιαίτερη βιολογική ή πολιτισμική "ουσία" που επίμονα αναπαράγει τον εαυτό της επί αιώνες, εξαφανίζει την πραγματική τους ιστορία, την κοινωνική τους ταυτότητα και την όποια δυνατότητα σύνδεσής τους με την κοινωνία στην οποία ζουν. Τους μεταμορφώνει ερήμην τους σε αλλόκοτα πλάσματα-συμπαθητικά ή αποτρόπαια κατά το δοκούν- που αιωρούνται πέραν του χρόνου, του χώρου και των άλλων ανθρώπων.

16,29 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Η αναγωγή των κοινωνικών χαρακτηριστικών των σημερινών Τσιγγάνων σε μια υποθετική μακρινή γεωγραφική προέλευση, σε μια "οικουμενική τσιγγάνικη φύση", σε μια ιδιαίτερη βιολογική ή πολιτισμική "ουσία" που επίμονα αναπαράγει τον εαυτό της επί αιώνες, εξαφανίζει την πραγματική τους ιστορία, την κοινωνική τους ταυτότητα και την όποια δυνατότητα σύνδεσής τους με την κοινωνία στην οποία ζουν. Τους μεταμορφώνει ερήμην τους σε αλλόκοτα πλάσματα-συμπαθητικά ή αποτρόπαια κατά το δοκούν- που αιωρούνται πέραν του χρόνου, του χώρου και των άλλων ανθρώπων. Αυτή η μεταμφίεση των Τσιγγάνων, που σήμερα μάλιστα συντονίζεται με τον συρμό της πολυπολιτισμικότητας, υποθηκεύει επικίνδυνα το δικό τους μέλλον, αλλά δεν αφορά μόνο αυτούς. Ιστορικά, κοινωνικά, πολιτισμικά και άλλα στοιχεία παραποιούνται ή αποσιωπούνται προκειμένου να κατασκευαστεί το εξωτικό στερεότυπο του Τσιγγάνου. Και αυτές οι διαστρεβλώσεις αναφέρονται εντέλει στις ιστορικές διαδικασίες διαμόρφωσης της κοινωνίας, αλλά και στους μηχανισμούς περιθωριοποίησης ή αποκλεισμού ορισμένων κοινωνικών ομάδων όπως οι Τσιγγάνοι. Η μελέτη αυτή αναφέρεται αφενός στην πραγματικότητα των Ελλήνων τσιγγάνων και την ιστορικότητά της, αφετέρου στον κάθε είδους δημόσιο λόγο και μηχανισμό που τους καθιστά εξωτικούς ή περιθωριακούς. Χρησιμοποιεί ποικίλα πραγματολογικά δεδομένα, με κύριο νήμα τις καθημερινές πρακτικές τους, ενσωματώνοντας κριτικά τον λόγο των ίδιων των Τσιγγάνων (διατυπωμένο σε συνεντεύξεις βιογραφικού τύπου) για τον εαυτό τους και τη θέση τους στην κοινωνία.
Publications Date: 
2001
Book ISBN: 
960-221-221-7
Book pages: 
184
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Η Αλίκη Βαξεβάνογλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Έκανε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές ιστορίας στο πανεπιστήμιο Paris I της Σορβόννης, όπου ανακηρύχθηκε διδάκτορας το 1990. Έχει εργασθεί ως ερευνήτρια σε προγράμματα του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας, του Κέντρου Νεοελληνικών Ερευνών, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Σήμερα εργάζεται ως ερευνήτρια στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Κοινωνίας της Ακαδημίας Αθηνών.
Έργα της: Οι Έλληνες κεφαλαιούχοι (1900-1940), Κοινωνική και οκονομική προσέγγιση, Θεμέλιο, Ιστορική Βιβλιοθήκη, Αθήνα 1994· Η κοινωνική υποδοχή της καινοτομίας: το παράδειγμα του εξηλεκτρισμού στην Ελλάδα, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα 1996.

Publications Date: 
2001
Book ISBN: 
960-221-221-7
Book pages: 
184
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο