Product

Ένα μαγικό ταξίδι στη Νεραϊδοχώρα

Product

Ένα μανιφέστο των χάκερ

Ένα μακρύ ταξίδι

Κωδικός:
134401
Manufacturer: 
Αuthor: 
Description: 

Ένα από τα δραματικότερα και περισσότερο αμφιλεγόμενα επεισόδια του ελληνικού εμφυλίου πολέμου, η μεταφορά των παιδιών από τις εμπόλεμες ζώνες της Ελλάδας στις γειτονικές βαλκανικές χώρες και ιδιαίτερα στη Γιουγκοσλαβία, είναι το αντικείμενο αυτού του βιβλίου.

18,35 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Ένα από τα δραματικότερα και περισσότερο αμφιλεγόμενα επεισόδια του ελληνικού εμφυλίου πολέμου, η μεταφορά των παιδιών από τις εμπόλεμες ζώνες της Ελλάδας στις γειτονικές βαλκανικές χώρες και ιδιαίτερα στη Γιουγκοσλαβία, είναι το αντικείμενο αυτού του βιβλίου. Το πιο ευάλωτο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, τα παιδιά, βρέθηκαν στο κέντρο ενός μακροχρόνιου ιδεολογικού, πολιτικού και προπαγανδιστικού αγώνα μεγάλων διαστάσεων και έγιναν θύματα αυτής της περίπλοκης σύγκρουσης και παρέμειναν θύματα για πολύ καιρό, μετά τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη χώρα. Αυτό είχε αποφασιστική επίδραση στη ζωή τους, μαζί με πολλές τραυματικές εμπειρίες που άφησαν μόνιμα σημάδια λόγω του χωρισμού, της απώλειας της συναισθηματικής προστασίας απ' τις οικογένειές τους και της ανατροφής τους σε μη φυσιολογικές συνθήκες. Το βιβλίο απαντά στα πολύπλοκα ερωτήματα για τις αιτίες, τις μεθόδους, την οργάνωση, το ανθρωπιστικό, πολιτικό και ιδεολογικό υπόβαθρο αυτού του μοναδικού φαινομένου της μεγάλης μετανάστευσης των παιδιών της Ελλάδας η ιστορία του οποίου περιλαμβάνει πολλά και βαθιά ίχνη πολιτικών και ιδεολογικών συγκρούσεων, που μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σημάδεψαν όχι μόνο την ελληνική και βαλκανική ιστορία, αλλά και την ιστορία του διαιρεμένου κόσμου επίσης. Με ψύχραιμη και αντικειμενική ματιά, ο συγγραφέας, παρακολουθεί διεξοδικά τη διαδρομή που ακολούθησαν αυτά τα παιδιά από την Ελλάδα έως στις πόλεις των βαλκανικών κρατών που τα υποδέχθηκαν. Πέρα από την ανθρωπιστική διάσταση του ζητήματος αναδεικνύεται και η πολιτική του διάσταση, καθώς παρουσιάζεται ο ρόλος των κρατών υποδοχής, όχι μόνο κατά την περίοδο της μετανάστευσης αλλά και στο θέμα του επαναπατρισμού των παιδιών. Πρόκειται για μια μελέτη που είναι αποτέλεσμα έρευνας τεράστιου αρχειακού υλικού, η οποία δίνει μια αντικειμενική και ζωηρή εικόνα της ταραγμένης εκείνης εποχής, προσπαθώντας να χυθεί λίγο φως σε ένα φαινόμενο που σημαδεύτηκε από αμφιθυμία, καχυποψία, αμφιβολία και πίκρα.
Subtitle: 
Τα παιδιά του "παιδομαζώματος" στη Γιουγκοσλαβία 1948 - 1960
Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-458-008-6
Book pages: 
277
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Θεσσαλονίκη
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο καθηγητής Milan Ristovic γεννήθηκε στην Πρίστινα της Γιουγκοσλαβίας το 1953. Αποφοίτησε από το Τμήμα Σύχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου το 1977 και ολοκλήρωσε εκεί μεταπτυχιακές σπουδές το 1981. Το 1991 υποστήριξε στο ίδιο πανεπιστήμιο τη διδακτορική διατριβή του με θέμα "Η γερμανική "Νέα Τάξη" και η Νοτιοανατολική Ευρώπη: 1940/41-1944/45: εμπειρία και μελλοντικός σχεδιασμός". Εργάστηκε από το 1978 έως το 1989 ως βοηθός στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας, ενώ από το 1990 διδάσκει στο Τμήμα Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, όπου και εξελέγη επίκουρος καθηγητής το 1991. Έχει λάβει σημαντικές ερευνητικές χορηγίες και έχει δώσει διαλέξεις σε ευρωπαϊκά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Το 1994 ίδρυσε το επιστημονικό περιοδικό "Gidisnjuk na druitveni issoriju" το οποίο έκτοτε διευθύνει. Είναι επίσης συνιδρυτής της Εταιρείας Κοινωνικής Ιστορίας του Βελιγραδίου. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του καθηγητού Ristovic επικεντρώνονται στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και τις επιπτώσεις του στην περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και πέντε μονογραφίες. Ο κ. Ristovic τιμήθηκε με εξάμηνη ερευνητική χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2001-2002.

Subtitle: 
Τα παιδιά του "παιδομαζώματος" στη Γιουγκοσλαβία 1948 - 1960
Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-458-008-6
Book pages: 
277
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Θεσσαλονίκη
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο