Κατηγορίες
 
- Xριστουγεννιάτικα βιβλία - Δώρα
- ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ -
eBooks
Βιογραφίες
Γενικά βιβλία
Γεύση Διατροφή
Γλώσσα
Εφαρμοσμένες επιστήμες
Θρησκεία
Ιστορία. Γεωγραφία
Καλές τέχνες
Κοινωνικές επιστήμες
Λογοτεχνία
Φιλοσοφία
Φιλοσοφία. Παραφυσικά φαινόμενα. Ψυχολογία
Φυσικές και θετικές επιστήμες
 
   Προσφορές
 
prosfores
 
   Ψηφοφορίες
 
Αγοράζετε μεταχειρισμένα βιβλία:
Σε καμιά περίπτωση.
Μονό σε περίπτωση που δεν υπάρχει καινούργιο.
Γιατί όχι; Αν είναι σε καλή κατάσταση.
Ναι, είναι πολύ πιο οικονομικό.
[ Αποτελέσματα ]
73010 Ψήφοι
115 Σχόλια
 
   Facebook
Έργα και ημέραι ελληνικών οικογενειών 1750-1940

Έργα και ημέραι ελληνικών οικογενειών 1750-1940

Κωδικός: 101923

Συγγραφέας: Βόγλη, Ελπίδα Κ.
Εκδότης: Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.)
ISBN: 960-201-178-5
Έτος Έκδοσης: 2005
Κωδικός προϊόντος: 101923

Λιανική τιμή:27.51EUR

τιμή bibliopolio.gr 24.76EUR

Έκπτωση: 2.75EUR
10%

 
Αποστολή σε<br> 1-2 ημέρες. Αποστολή σε
1-2 ημέρες.

Ποσότητα


Περιγραφή Είδους: Βιβλίο

Το βιβλίο ργα και ημέραι ελληνικών οικογενειών, 1750-1940 είναι αποτέλεσμα ερευνητικού προγράμματος που ξεκίνησε το Ε.Λ.Ι.Α., σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 2001, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και με θέμα την εξέταση της ελληνικής οικογένειας μέσα από τα οικογενειακά αρχεία που φυλάσσονται στο Ε.Λ.Ι.Α.

Στο ερευνητικό πρόγραμμα εντάχθηκε η μελέτη της ιστορίας ενός μεγάλου αριθμού ελληνικών οικογενειών από τις οποίες επιλέχθηκαν πέντε για να παρουσιαστούν στο βιβλίο αυτό: οι οικογένειες Μπουντούρη, Δεληγεώργη, Κουρουσόπουλου, Στεφάνου και Μαύρου. Η επιλογή τους βασίστηκε κυρίως στο σωζόμενο υλικό των αρχείων τους και στο γεγονός ότι οι πέντε οικογένειες προέρχονταν από διαφορετικές περιοχές της σημερινής ελληνικής επικράτειας. Έτσι, τα πέντε αυτόνομα κεφάλαια, με τις οικογενειακές ιστορίες που παρουσιάζονται στο βιβλίο, αναδεικνύουν το μικρόκοσμο του οικογενειακού βίου με διαφορετικές τοπικές αφετηρίες, στο πλαίσιο των ευρύτερων πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων στον ελλαδικό χώρο από τα μέσα του 18ου αιώνα έως τα χρόνια του μεσοπολέμου.

Η πολιτική δράση, η διαμόρφωση και η αξιοποίηση των οικογενειακών πολιτικών δικτύων και πελατειακών σχέσεων, όσο και η συσχέτιση της πολιτικής επιρροής και της οικονομικής δραστηριότητας, αποτελούν τους πρώτους θεματικούς άξονες που αναπτύσσονται στις πέντε ιστορίες. Ειδικά για το ρόλο της ελληνικής οικογένειας στην πολιτική, μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ιστορίες οικογενειών που είδαν κατά καιρούς αρκετά μέλη τους σε βουλευτικά και υπουργικά αξιώματα, όπως οι Μπουντούρη και οι Στεφάνου, ή οι Δεληγεώργη που ανέδειξαν και έναν πρωθυπουργό. Πέρα από τη διερεύνηση της παράδοσης μεμονωμένων οικογενειών στην πολιτική, εξετάζονται επίσης οι αντίστοιχες παραδόσεις στο στρατό και το δημόσιο, όπως φαίνεται ειδικά στην περίπτωση των Κουρουσόπουλων, αλλά και στον επιχειρηματικό τομέα και το εμπόριο στην περίπτωση των βυρσοδεψών και δερματεμπόρων Μαύρου.

Έτσι σκιαγραφείται η χάραξη της οικογενειακής πολιτικής σε ζητήματα όπως ο τρόπος επιλογής των σπουδών και των επαγγελμάτων των επόμενων γενεών, η διαδοχή στις επιχειρήσεις, η μεταβίβαση της οικογενειακής περιουσίας, η επιλογή συζύγων αλλά και η διαχείριση της οικιακής οικονομίας.
Εξετάζονται επίσης πτυχές του οικογενειακού βίου: η συνέχεια και η σταδιακή μεταβολή των οικογενειακών ηθών και εθίμων που απηχούν κώδικες συμπεριφοράς του τόπου καταγωγής, τα συγγενικά δίκτυα, οι μετοικεσίες και οι συνέπειές τους, οι κοινωνικές συναστροφές και η ψυχαγωγία, ο θάνατος και οι επιδράσεις του στον οικογενειακό βίο.

Όλες οι ιστορίες συνοδεύονται από παραρτήματα φωτογραφιών και εγγράφων, που απεικονίζουν τα πρόσωπα που αναφέρονται, και ως ένα βαθμό διευκολύνουν την οπτική αναπαράσταση της εποχής τους, καθώς επίσης από τα γενεαλογικά δένδρα των οικογενειών.


Λεπτομέρειες Είδους: Βιβλίο

Κωδικός προϊόντος: 101923
ISBN: 960-201-178-5
Γλώσσα: Ελληνικά
Μήνας Έκδοσης: Νοεμβρίος
Έτος Έκδοσης: 2005
Τόπος Έκδοσης: Αθήνα
Αριθμός Σελίδων: 323
Είδος: Βιβλίο
Εξώφυλλο: Σκληρό εξώφυλλο
Τόμοι: 1
Διαστάσεις: 27χ20Βόγλη, Ελπίδα Κ.

Η Ελπίδα Κ Βόγλη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη Το 2003 αναγορεύθηκε διδάκτορας Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ΑΠΘ Εχει διδάξει ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ΔΠΘ Σήμερα απασχολείται ως μέλος Συμβουλευτικού Επιστημονικού Προσωπικού του Ανοικτού Πανεπιστημίου και ως επιστημονική συνεργάτιδα του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου ΕΛΙΑ Στα δημοσιεύματα της περιλαμβάνονται άρθρα σε ιστορικά περιοδικά συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων καθώς και τα βιβλίο "Έργα και ημέραι ελληνικών οικογενειών 17501940" Αθήνα ΕΛΙΑ 2005 και "Ελληνες το γένος Η ιθαγένεια και η ταυτότητα στο εθνικό κράτος των Ελλήνων 18211844" Ηράκλειο Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2007

Άλλα βιβλία του συγγραφέα

Έλληνες το γένος  Ημερολόγιο 2006  Το γνήσιον Μεταξά  

 
 
 
 
Δεν υπάρχουν κριτικές προϊόντων.
 
 
 
Γράψτε μια νέα κριτική
 
 
 
 
 
   Καλάθι αγορών
 
Αδειο καλάθι
 
Δωρεάν αποστολή  με παραγγελίες άνω των 70.00EUR στην Ελλάδα.
 
   Εκδότής
 
Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.)
Αλλα προϊόντα
 
   Παλιά & σπάνια βιβλία
 
 
   Σπάνια Βιβλία
 
Σκόπια
Σκόπια
25.00EUR
 
   Ειδοποιήσεις
 
ΕιδοποιήσειςΕιδοποιείστε με για
αλλαγές/ανανεώσεις
του προϊόντος
Έργα και ημέραι ελληνικών οικογενειών 1750-1940
 
Powered by osCommerce
Copyright ©2002-2019 geostatik & bibliopolio.gr . All rights reserved.