Product

Ύδωρ νεαρόν. Το δώρο των θεών στην Αθήνα

Product

Ύδωρ, το πολύτιμο δώρο του θεού

Ύδωρ, αύρα, νερό

Κωδικός:
54405
Description: 

Ένα γλωσσολογικό ταξίδι στους δρόμους του νερού και των λεκτι- κών του σημάνσεων αποδεικνύει τη ζείδωρο αξία του υγρού στοιχείου για μας τους Έλληνες. Αποκαλύπτει τους πολιτισμικούς δεσμούς που υφαίνουν την ιστορία αυτού του τόπου και τους δρόμους της ετυμολογίας των λεκτικών συμβόλων για το νερό.

17,25 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Ένα γλωσσολογικό ταξίδι στους δρόμους του νερού και των λεκτι- κών του σημάνσεων αποδεικνύει τη ζείδωρο αξία του υγρού στοιχείου για μας τους Έλληνες. Αποκαλύπτει τους πολιτισμικούς δεσμούς που υφαίνουν την ιστορία αυτού του τόπου και τους δρόμους της ετυμολογίας των λεκτικών συμβόλων για το νερό. Πώς το ύδωρ έγινε νερό και γιατί ξανάρθε στη ζωή μας ως υδραγωγείον και υδροφόρος ορίζοντας και ως υδραγωγός, για να μας ξεδιψάσει, όταν κορακιάζουμε από τη δίψα και λέμε το νερό νεράκι; Διασώζονται οι θεματικές ρίζες του ύδατος σε σημερινές λέξεις της νεοελληνικής; Τι απέγιναν η "αύρα", ο "Ίμβρος", το "φρέαρ", ο "αετός", η "πηγή" και η "κρήνη"; Υπάρχουν σημάδια από τις σταγόνες τους μέσα στη φουσκονεριά των σημερινών λεκτικών σημάτων, όπου το νερό έχει 1.340 επιθετικούς προσδιορισμούς;
Publications Date: 
2001
Book ISBN: 
960-03-2934-6
Book pages: 
470
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στην Απείραθο της Νάξου το 1922. Το 1940 εισάγεται στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών. Κατά τη ναζιστική Κατοχή αναπτύσσει έντονη απελευθερωτική δράση. Τη νύχτα της 30ης Μαΐου μαζί με τον Απόστολο Σάντα κατεβάζουν τη σβάστικα και καταδικάζονται ερήμην σε θάνατο. Στην Κατοχή φυλακίζεται, βασανίζεται, καταδικάζεται και αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή. Η ποινή δεν εκτελείται, ύστερα από διαμαρτυρίες του ελληνικού λαού και της διεθνούς κοινής γνώμης. Αποφυλακίζεται το 1954. Το 1951, αν και φυλακισμένος, εκλέγεται βουλευτής με την ΕΔΑ. Το 1981 εκλέγεται βουλευτής Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ και το 1984 ευρωβουλευτής. Στις εκλογές του 1985 επανεκλέγεται βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 ήταν υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού. Το 2002, διαμόρφωσε την πολιτική ομάδα Ενεργοί Πολίτες. Η πολιτική αυτή ομάδα σε συνεργασία με τον Συνασπισμό και άλλα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς, μέσω του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές του 2004. Στις 6 Μαΐου 2012 εξελέγη βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το 1996 αναγορεύεται Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι επίσης επίτιμο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Publications Date: 
2001
Book ISBN: 
960-03-2934-6
Book pages: 
470
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο