Product

Ακρωτηριασμένα αγάλματα στο σεληνόφως

Product

Ακτές

Ακρωτήριο Χορν

Κωδικός:
8031
Manufacturer: 
Description: 

Μια φορά με σταμάτησαν τα απόκρημνα βράχια που έπεφταν κάθετα στην άβυσσο του ωκεανού. Ακόμη, με εμπόδιζαν να προχωρήσω δυο-τρεις θεόρατοι σκελετοί φάλαινας, λευκασμένοι από τον ήλιο. Δεν μπόρεσα να κάνω το τρομαγμένο άλογό μου να βαδίσει ανάμεσα στα πλευρά τους, που έμοιαζαν με πλοίο υπό κατασκευή, γερμένο πλάι σε κάμποσα κουφάρια από φώκιες, δελφίνια, θαλάσσιους ελέφαντες και άλλα ζωντανά της θάλασσας. Όμως, αυτό που με καθήλωνε ήταν η τρομακτική σιωπή, αυτή η αίσθηση ότι βρίσκεσαι στην άκρη του κόσμου ή έξω, σε μια ακρογιαλιά όπου ο ωκεανός έχει παραλύσει, είναι στάσιμος.

10,55 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Μια φορά με σταμάτησαν τα απόκρημνα βράχια που έπεφταν κάθετα στην άβυσσο του ωκεανού. Ακόμη, με εμπόδιζαν να προχωρήσω δυο-τρεις θεόρατοι σκελετοί φάλαινας, λευκασμένοι από τον ήλιο. Δεν μπόρεσα να κάνω το τρομαγμένο άλογό μου να βαδίσει ανάμεσα στα πλευρά τους, που έμοιαζαν με πλοίο υπό κατασκευή, γερμένο πλάι σε κάμποσα κουφάρια από φώκιες, δελφίνια, θαλάσσιους ελέφαντες και άλλα ζωντανά της θάλασσας. Όμως, αυτό που με καθήλωνε ήταν η τρομακτική σιωπή, αυτή η αίσθηση ότι βρίσκεσαι στην άκρη του κόσμου ή έξω, σε μια ακρογιαλιά όπου ο ωκεανός έχει παραλύσει, είναι στάσιμος. Μέχρι και τα θαλάσσια κήτη, τα πουλιά, ακόμη και τα γουανάκο πάνε εκεί μόνο για να πεθάνουν. Νομίζω ότι ήμουνα ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε αυτό το κομμάτι νεκρού κόσμου, μιας και κανένας τσοπάνης δεν μοιραζόταν την επιθυμία μου για περιπλάνηση. Ποτέ δεν είχαν περάσει όλα τα συρματοπλέγματα και τους αμμόλοφους για να πλησιάσουν εκεί, να φτάσουν σ’ αυτόν τον παντέρημο πλανήτη, καταμεσής στην ανατολική ακτή της Γης του Πυρός.
Publications Date: 
1999
Book ISBN: 
960-7073-54-1
Book pages: 
185
Book Dimensions: 
21χ13
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο "έφηβος με τη λευκή γενειάδα" Φρανσίσκο Κολοάνε (Francisco Coloane), γεννήθηκε το 1910 στο νησί Τσιλόε της Χιλής, σ'ένα λιμάνι εμπορίας ξυλείας, το Κεμτσί, που το 'δερναν αλύπητα οι άνεμοι. Από τον πατέρα του, καπετάνιο σε φαλαινοθηρικό, κληρονόμησε την αγάπη του για τη θάλασσα και την ανεξάντλητη ψυχή του τυχοδιώκτη. Το 1927 αναγκάστηκε να διακόψει τις σπουδές του, εξαιτίας του θανάτου της μητέρας του. Εργάστηκε ως βοσκός κι επιστάτης σε κτήματα της Γης του Πυρός, έζησε κοντά στους κυνηγούς της φώκιας, συμμετείχε στις αναζητήσεις πετρελαίου στην περιοχή Μαγγαγιάνες. Ταξίδεψε ως λοστρόμος πάνω από τέσσερα χρόνια με το πλοίο "Λα Μπακεδάνο" (1940). Τη δεκαετία του '40 άρχισε να δημοσιεύει τα πρώτα του κείμενα και να συνεργάζεται με εφημερίδες και περιοδικά. Μερικά από τα βραβευμένα έργα του: "Το τελευταίο ναυτάκι του Λα Μπακεδάνο" (1940), "Κόλπος της οδύνης" (1945), "Γη του Πυρός" (1956) -στο οποίο απονεμήθηκε το βραβείο της Ένωσης Χιλιανών Συγγραφέων-, "Ο δρόμος της φάλαινας" (1963), "Ίχνη του λευκού γουανάκο" (1980). Το 1964 τιμήθηκε για το σύνολο του έργου του με το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Χιλής.
(Φωτογραφία: Daniel Mordzinski)

Publications Date: 
1999
Book ISBN: 
960-7073-54-1
Book pages: 
185
Book Dimensions: 
21χ13
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο