Product

Αποστολή στο διάστημα

Product

Αποστολή στο όρος Ανάλογο

Αποστολή στο Μπίμπλις

Κωδικός:
103845
Manufacturer: 
Description: 

Τον Αύγουστο του '44, λίγο πριν εγκαταλείψουν τη χώρα μας, οι Γερμανοί έστειλαν τους τελευταίους Έλληνες κρατούμενους - αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στη Γερμανία. Ένα μέρος της αποστολής κατέληξε και στο μικρό, άγνωστο τότε, Μπίμπλις της επαρχίας του Μπάντεν, δίπλα στον ποταμό Ρήνο. Προορισμός: καταναγκαστικά έργα κάτω από την επίβλεψη της παραστρατιωτικής οργάνωσης ΤΟΤ, στις οχυρώσεις της γραμμής Ζίγκφριντ της περιοχής Μάιντς, Οππενχάιμ, Γκερτσχάιμ, όπου από την εποχή των Ρωμαίων υπήρχαν οχυρωματικά έργα.

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Τον Αύγουστο του '44, λίγο πριν εγκαταλείψουν τη χώρα μας, οι Γερμανοί έστειλαν τους τελευταίους Έλληνες κρατούμενους - αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στη Γερμανία. Ένα μέρος της αποστολής κατέληξε και στο μικρό, άγνωστο τότε, Μπίμπλις της επαρχίας του Μπάντεν, δίπλα στον ποταμό Ρήνο. Προορισμός: καταναγκαστικά έργα κάτω από την επίβλεψη της παραστρατιωτικής οργάνωσης ΤΟΤ, στις οχυρώσεις της γραμμής Ζίγκφριντ της περιοχής Μάιντς, Οππενχάιμ, Γκερτσχάιμ, όπου από την εποχή των Ρωμαίων υπήρχαν οχυρωματικά έργα. Έτσι δημιουργήθηκε το υπ' αριθμ, 16 στρατόπεδο της οργάνωσης ΤΟΤ για Έλληνες, στο κρατίδιο της Έσσης, το μοναδικό, στη χιτλερική Γερμανία, με πλειοψηφία "απείθαρχων" ελλήνων κρατουμένων. Και οι τελευταίοι κρατούμενοι, που αν έμεναν στην Αθήνα θα ήταν ελεύθεροι από τον Οκτώβριο, έζησαν στο γερμανικό στρατόπεδο έναν ολόκληρο χρόνο για να ελευθερωθούν τμηματικά το φθινόπωρο του '45...
Subtitle: 
Το οδοιπορικό της τελευταίας αποστολής Ελλήνων αντιστασιακών από την Ελλάδα στη χιτλερική Γερμανία τον Αύγουστο του 1944
Publications Date: 
1998
Book ISBN: 
960-8402-56-5
Book pages: 
280
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Μιχαήλ Α. Βασιλείου είναι παλιός Αθηναίος, Γκυζιώτης, πρωτότοκος γιος πολυμελούς οικογένειας βιοπαλαιστών. Οι γονείς του ήταν νησιώτες, όπως και οι περισσότεροι κάτοικοι της μικρής συνοικίας την εποχή του Μεσοπολέμου.
Μαθητής ακόμα, στο 10ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων, συλλαμβάνεται από τα Τάγματα Ασφαλείας του Πλυτζανόπουλου στο μπλόκο του Γκύζη, το καλοκαίρι του 1944, με την κατηγορία του "καθοδηγητή" του ΕΑΜ και μεταφέρεται με άλλους μαθητές και φοιτητές, στο άντρο των Ταγμάτων στο Γουδί, όπου όλοι τους κακοποιούνται αγρίως.
Μετά την άρνησή του να καταταγεί στα Τάγματα ή στις ομάδες του "Ιερού Λόχου" του συνταγματάρχη Παπαγεωργίου, στο Παγκράτι, οι ταγματασφαλίτες τον παραδίδουν με άλλους εκατό νέους των συνοικιών της Αθήνας στα Ες-Ες στο Χαϊδάρι. Και στις 27 Αυγούστου ξεκινά η "Αποστολή" στο Μπίμπλις στη Δ. Γερμανία.
Μετά την απελευθέρωση επέστρεψε στην Ελλάδα, τέλειωσε το Γυμνάσιο και γράφτηκε στην Πάντειο, αλλά και πάλι διέκοψε για να υπηρετήσει στο στρατό ξηράς στον εμφύλιο.
Το 1953 επιστρέφει στη Γερμανία και εργάζεται για ένα διάστημα με τις Αμερικανικές δυνάμεις κατοχής στη Γερμανία στο Ντάρμστατ.
Ομιλεί Γερμανικά, Ιταλικά και Αγγλικά, μένει στην Κυψέλη και είναι παντρεμένος με ένα γιο.

Subtitle: 
Το οδοιπορικό της τελευταίας αποστολής Ελλήνων αντιστασιακών από την Ελλάδα στη χιτλερική Γερμανία τον Αύγουστο του 1944
Publications Date: 
1998
Book ISBN: 
960-8402-56-5
Book pages: 
280
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο