Product

Από τον Μωυσή στον Μωάμεθ

Product

Από τον Όμηρο στον Αλέξανδρο

Από τον Όμηρο στη δεύτερη σοφιστική

Κωδικός:
89241
Description: 

Στο βιβλίο αυτό περιέχονται δεκατέσσερα μελετήματα, από τα οποία τα περισσότερα παρουσιάστηκαν ως ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια, ενώ άλλα τυπώθηκαν σε φιλολογικές επετηρίδες και σε τιμητικούς τόμους.

20,27 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Στο βιβλίο αυτό περιέχονται δεκατέσσερα μελετήματα, από τα οποία τα περισσότερα παρουσιάστηκαν ως ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια, ενώ άλλα τυπώθηκαν σε φιλολογικές επετηρίδες και σε τιμητικούς τόμους. Ο τίτλος της συλλογής αυτής ορίζει κυρίως τό χρονικό διάστημα στη διάρκεια του οποίου εντάσσονται οι συγγραφείς και τα κείμενα που διερευνώνται. Ο αναγνώστης όμως γρήγορα θα διαπιστώσει ότι, πέρα από το χρονικό προσδιορισμό και περιστασιακά θέματα, υπάρχουν θεματικές συνάφειες και αναγκαίες αλληλοσυμπληρώσεις, οι οποίες επιτρέπουν σαφέστερο διαχωρισμό σε τρείς υπό συνεχή έρευνα ενότητες: α) στα ομηρικά έπη και την αδιάλειπτη επιβίωση στοιχείων τους στους μετέπειτα χρόνους, β) στη δραματική δημιουργία των Ελλήνων τραγικών με τους συναφείς προβληματισμούς για τους αριστοτελικούς όρους του ελέου, της καθάρσεως κτλ. και γ) στον υπέρμετρο εκθειασμό της επιδεικτικής ρητορείας κατά την καλουμένη Δεύτερη Σοφιστική περίοδο, οι αστέρες της οποίας εμψύχωναν το λόγο τους με ρήσεις και μεταφορές δανεισμένες από τον πλούτο της ποιητικής κληρονομιάς του Ομήρου και των δραματοποιών.
Subtitle: 
Μελετήματα
Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-16-1323-4
Book pages: 
343
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο καθηγητής Μίνως Κοκολάκης γεννήθηκε στην Αθήνα από Κρήτες γονείς. Εφοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1939 υπηρέτησε σε σχολεία της Μ.Ε. και αργότερα ως ερευνητής του Κ.Ε.Ε.Σ. της Ακαδημίας Αθηνών.
Εξάλλου με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (U.C.L., 1955-58) και αναγορεύθηκε διδάκτωρ (Ph.D.) με βάση την πραγματεία του περί του Λουκιανού ως πηγής μαρτυριών για το θέατρο κατά τον 2ο μ.Χ. αι.
Το 1965 εκλέχτηκε υφηγητής της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών μετά την έγκριση της διατριβής του «Ο Υποβολιμαίος του Μενάνδρου».
Έκτοτε δίδαξε στη Φιλοσοφική Σχολή σχεδόν επί μία εικοσαετία προαγόμενος διαδοχικά στις βαθμίδες του εντεταλμένου υφηγητού, του εκτάκτου και, τέλος, Aπό το 1973, του τακτικού καθηγητού μέχρι το Σεπτέμβριο του 1984, οπότε συνταξιοδοτήθηκε.
Το πανεπιστημιακό έτος 1977-78 διετέλεσε κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής
και το επόμενο έτος τακτικός συγκλητικός του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Subtitle: 
Μελετήματα
Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-16-1323-4
Book pages: 
343
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο