Product

Αυτοί οι ωραίοι άνθρωποι

Product

Αυτοί που βούλιαξαν και αυτοί που σώθηκαν

Αυτοί οι ωραίοι τρελοί

Κωδικός:
93138
Manufacturer: 
Description: 

Τη γεμάτη περίεργες και παράξενες ιδιαιτερότητες ζωή επτά ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης, περιγράφει, με συναρπαστικό τρόπο στο βιβλίο του με τίτλο "Αυτοί οι ωραίοι τρελοί", ο Γιάννης Καιροφύλας. Ο αναγνώστης διαπιστώνει, ότι όλοι οι βιογραφούμενοι προσπάθησαν να υπάρξουν και να εκφραστούν, όχι μόνο καταγράφοντας στον δικό τους κόσμο της "τρέλας", αλλά και δημιουργώντας στον τομέα της Τέχνης, με τρόπο που τους καθιέρωσε.

13,36 €

Availability: 
Available

Τη γεμάτη περίεργες και παράξενες ιδιαιτερότητες ζωή επτά ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης, περιγράφει, με συναρπαστικό τρόπο στο βιβλίο του με τίτλο "Αυτοί οι ωραίοι τρελοί", ο Γιάννης Καιροφύλας. Ο αναγνώστης διαπιστώνει, ότι όλοι οι βιογραφούμενοι προσπάθησαν να υπάρξουν και να εκφραστούν, όχι μόνο καταγράφοντας στον δικό τους κόσμο της "τρέλας", αλλά και δημιουργώντας στον τομέα της Τέχνης, με τρόπο που τους καθιέρωσε. Ο συγγραφέας μιλάει για τον μέχρι παραληρήματος Ελληνολάτρη λογοτέχνη Περικλή Γιαννόπουλο, που μετά το χωρίς αίσιο τέλος ειδύλλιό του με τη νεαρή ζωγράφο Σοφία Λασκαρίδου, έβαλε τέρμα στη ζωή του και πνίγηκε στη θάλασσα του Σκαραμαγκά. Αναφέρεται στον διηγηματογράφο με την τρυφερή καρδιά Γεώργιο Βιζυηνό, που έζησε υπό δραματικές συνθήκες στο Δρομοκαΐτειο, όπου και πέθανε τον Απρίλη του 1896. Περιγράφει τη ζωή του αδικημένου από τη μοίρα πεζογράφου Μιχαήλ Μητσάκη, που πέρασε πολλά χρόνια σε θαλάμους ψυχιατρείων στην Αθήνα και στην Κέρκυρα. Προβάλλει την παράξενη ζωή του ευαίσθητου και αγαθού Τήνιου καλλιτέχνη Γιαννούλη Χαλεπά που ανέτρεψε την ψυχιατρική επιστήμη και φανέρωσε με τον τιτάνιο αγώνα του, για πρώτη φορά στην ιστορία, ότι η σύγκρουση ενός μεγάλου ταλέντου με μια πανίσχυρη ψυχική πάθηση, την σχιζοφρένεια, μπορεί να έχει ένα ευτυχισμένο τέλος. Ακόμη ο συγγραφέας μιλάει για τον Κώστα Καρυωτάκη, τον ασυμβίβαστο ποιητή της απαισιοδοξίας και ερωτευμένο με τη Μαρία Πολυδούρη, που άρρωστη στο σανατόριο μαθαίνει ότι ο αγαπημένος της έβαλε τέλος στη ζωή του με μια σφαίρα, στην Πρέβεζα όπου εργαζόταν. Τέλος στο βιβλίο γίνεται αναφορά στον λογοτέχνη με το πικρό χαμόγελο Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, που βρέθηκε τον τελευταίο χρόνο της γερμανικής κατοχής, το 1944, νεκρός στο κρεβάτι του μ' ένα πιστόλι στο στήθος και στον τελευταίο των "Ωραίων τρελών" λογοτέχνη Ρώμο Φιλύρα, που εντυπωσιάζει τους γιατρούς του Δρομοκαϊτείου, γιατί η τρέλα του δεν είχε καταστρέψει το ταλέντο του...
Publications Date: 
2002
Book pages: 
236
Book Dimensions: 
21χ13
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιάννης Καιροφύλας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1927 κι έζησε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια σε μια απ' τις παλιές ιστορικές συνοικίες της, τη Νεάπολη. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αλλά πριν πάρει το πτυχίο του, στο τρίτο έτος, το εγκατέλειψε για ν' ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία. Από πολύ νέος, το 1951, άρχισε να εργάζεται ως συντάκτης, αλλά και ως ιστορικός ερευνητής, σε ημερήσιες αθηναϊκές εφημερίδες, και να γράφει κείμενα για ραδιοχρονικά και θεατρικές εκπομπές του ραδιοφώνου στο τότε ΕΙΡ. Εργάστηκε στις εφημερίδες "Προοδευτική Αλλαγή", "Έθνος", "Ελεύθερος Κόσμος" και "Ελευθεροτυπία", καθώς και στα περιοδικά "Σφαίρα", "Γυναίκα", "Πάνθεον", "Ρομάντσο", "Εικόνες", "Ένα" και "Ταχυδρόμος". Στο μετέπειτα ΕΙΡΤ ήταν διευθυντής του περιοδικού "Ραδιοτηλεόραση" επί μία περίπου εικοσαετία. Υπήρξε επίσης ειδικός συνεργάτης στη διεύθυνση Εξωτερικού Τύπου του Υπουργείου Τύπου τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, και συνεργάστηκε με την ελληνική εκπομπή της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας την περίοδο που διευθυντής της ήταν ο αείμνηστος Παύλος Μπακογιάννης.
Η ιστορική έρευνα τον απασχόλησε από τα πρώτα χρόνια και επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στην ιστορία της Αθήνας από την οθωνική εποχή μέχρι σήμερα. Κατά καιρούς χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο "Αθηναιομνήμων", και έγραψε περισσότερα από τριάντα βιβλία, που αρχίζουν από την εποχή της ρομαντικής Αθήνας του 19ου αιώνα και φτάνουν μέχρι σήμερα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας, του Συλλόγου των Αθηναίων, ενώ υπήρξε εκ των ιδρυτών και πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Έχει τιμηθεί από το Δήμο Αθηναίων με το Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών για τη συμβολή του στην ανάδειξη της πολιτισμικής ταυτότητας της πόλης, από το Ίδρυμα Μπότση με ειδικό βραβείο, από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό με χρυσό μετάλλιο για τη συμβολή του στη διαφώτιση του κοινού, και από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με αναμνηστικό μετάλλιο Εθνικής Αντιστάσεως 1941-1945 για τις εξαιρετικές υπηρεσίες του στον Αγώνα.

Publications Date: 
2002
Book pages: 
236
Book Dimensions: 
21χ13
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο