Βιλδιρίδη - Χατζητόλιου, Μαριάννα

Η Μαριάννα Βιλδιρίδη - Χατζητόλιου είναι πτυχιούχος της Γαλλικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όμως το έμπρακτο ενδιαφέρον της για την Ιστορία και την πόλη της, την ώθησαν να συνεχίσει τις σπουδές της στο τμήμα Βυζαντινής Ιστορίας του ΑΠΘ, απ' όπου πήρε Μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Βυζαντινή Ιστορία με «Άριστα».
Η μεγάλη αγάπη της για τα παιδιά, της άνοιξε έναν παράλληλο δρόμο μεταπτυχιακών σπουδών και με υποτροφία στο πανεπιστήμιο του Μονάχου παρακολούθησε και ολοκλήρωσε τον κύκλο της Μοντεσσοριανής Παιδαγωγικής και Ειδικής Παιδαγωγικής στη Διεθνή Ακαδημία Πρόληψης και Αποκατάστασης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες της πανεπιστημιακής Κλινικής του Μονάχου.
Τη διδακτορική της διατριβή την αφιέρωσε στα παιδιά της προσχολικής ηλικίας. Την εργασία αυτήν, την πραγματοποίησε στο Τμήμα Αγωγής και Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και αποτιμήθηκε με «Άριστα».
Επίσης, έχει πραγματοποιήσει σπουδές Θεατρολογίας και Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Sorbonne των Παρισίων (Diplome, pour professeurs et etudiants etrangers) απ’ όπου αποφοίτησε με «Άριστα».
Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα του London Montessori Center (Nursery Foundation Teaching Diploma) και είναι η μοναδική κάτοχος στην Ελλάδα της άδειας Εκπαίδευσης Στελεχών, για θέματα αναπτυξιακής αποκατάστασης εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, ειδικών θεραπευτών, φυσιοθεραπευτών (Anerkennung des Montessori - Kindergartens in Thessaloniki Griechenland als Ausbildungs - Kindergarten der Internationalen Akademie fur Entwicklungs - Rehabilitation).
Η άριστη γνώση αγγλικών, γαλλικών και ιταλικών διευκολύνει την επικοινωνία και συμμετοχή της σε διεθνή εκπαιδευτικά και πολιτιστικά fora, όπου έχει διακριθεί κατ' επανάληψη.
Το 1992 ίδρυσε τον πολιτιστικό οργανισμό «Σύγχρονη Μοντεσσοριανή Εκπαίδευση - Μαριάννα Βιλδιρίδη» και έκτοτε έχει διοργανώσει με επιτυχία -στην Ελλάδα και στο εξωτερικό- συνέδρια, συμπόσια, ημερίδες, σεμινάρια και εργαστήρια, σε συνεργασία με κορυφαίους εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς, ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς και ιδρύματα.
Έχει δημιουργήσει πιλοτικά προγράμματα, προσαρμοσμένα κατάλληλα στα ελληνικά ήθη και έθιμα, πρωτόγνωρα τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σ΄ όλη την Ελλάδα. Τα προγράμματα αυτά συμβάλλουν ουσιαστικά στην αναβάθμιση της πολιτιστικής ζωής του τόπου. Μοναδικός τους στόχος είναι η Διατήρηση και Διάσωση της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, αλλά και τον προβληματισμό και την εξεύρεση λύσεων και εφαρμογών, που συμβάλλουν στην παραπάνω επιδίωξη, μέσα από τη συμμετοχή και τη δημιουργία.
Η πολύχρονη προσφορά της στον κοινωνικό στίβο, το πλούσιο φιλανθρωπικό της έργο και η πρωτοποριακή της δραστηριότητα στον τομέα παρουσίασης πρωτότυπων παιδαγωγικών προτάσεων -τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό - της χάρισαν πολλαπλές διακρίσεις και βραβεία. Το Μάρτιο του 2006 τιμήθηκε με ειδική βράβευση από το Δήμο Ελευθέριου Κορδελιού και το Σύλλογο Σμυρναίων - Μικρασιατών «Η Αγία Φωτεινή» σε ειδική εκδήλωση με τίτλο «Γυναικών Έργα». Επίσης στις 27 Νοεμβρίου 2006 το περιοδικό «Αυλαία» τιμώντας τους ανθρώπους των γραμμάτων και τεχνών της Θεσσαλονίκης, της απένειμε βραβείο για τη συνεισφορά της στον Πολιτισμό.
Είναι πρόεδρος του Εθνολογικού και Λαογραφικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης, ενεργό μέλος σε Δ.Σ. και επιτροπές πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων, καθώς και πρόεδρος της πολιτιστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Ανέμη».
Η ιδιότητά της ως συλλέκτρια παιχνιδιών από τον 18ο έως και τον 21ο αιώνα, καθώς και αντικειμένων που αφορούν το παιδί ευρύτερα (κάτοχος 50.000 κομματιών περίπου), έχει συζητηθεί και επαινεθεί εντός και εκτός ορίων της χώρας. Η αγάπη της αυτή για το παιδικό παιχνίδι την οδήγησε στην έκδοση του βιβλίου με τίτλο «Παίγνιον Παίδων Ελλήνων».

Υποκατηγορίες
Φίλτρο