Βογιατζόγλου - Σακελλαροπούλου, Μαρία

Η Μαρία Βογιατζόγλου - Σακελλαροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Απεφοίτησε από το Αμερικάνικο Κολέγιο Θηλέων και στη συνέχεια μετέβη στο Παρίσι όπου παρακολούθησε το Πανεπιστημιακό εισαγωγικό έτος στην Ecole de la Medicine. Επέστρεψε στην Αθήνα και ενεγράφη στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Μετά το δεύτερο έτος, όμως, εγκατέλειψε τις ιατρικές σπουδές της και αφοσιώθηκε στην κεραμική τέχνη. Μαθήτευσε δίπλα σε πρωτοποριακούς Ευρωπαίους κεραμίστες, όπως οι: Finn Lyggaard, Helle Alpass, Κοπεγχάγη, Δανία και Anders Liljefors, Καλσκρόνε, Σουηδία. Το 1960 δημιουργεί το ατομικό της εργαστήρι και εργάζεται με τεχνική υψηλής θερμοκρασίας (stoneware, gres) σε πρωτότυπα σχήματα. Τα χρόνια που ακολουθούν αναπτύσσει ιδιαίτερα σημαντική δραστηριότητα και παίρνει μέρος σε μεγάλο αριθμό καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και εκθέσεων, με θέμα την κεραμική, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η δουλειά της ξεχωρίζει και της απονέμονται βραβεία και τιμητικές διακρίσεις.
Παράλληλα με την καλλιτεχνική της δραστηριότητα αναπτύσσει και πλούσιο συγγραφικό έργο. Άρθρα και μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα έντυπα.
Πλούσιο επίσης είναι και το εκπαιδευτικό έργο της Μαρίας Βογιατζόγλου. Σε συνεργασία με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, καθώς και τοπικούς φορείς, συμμετείχε στη διοργάνωση σεμιναρίων, συνεδρίων και εκπαιδευτικών εργαστηρίων, στα οποία πραγματοποίησε σημαντικό αριθμό διαλέξεων και διδασκαλιών.
Η Μαρία Βογιατζόγλου διετέλεσε Πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής Εταιρείας Ινστιτούτο Παραδοσιακών και Σύγχρονων Τεχνών και είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κεραμικής.

Υποκατηγορίες
Φίλτρο