Γκόρτσος, Χρήστος Β.

Ο Χρήστος Γκόρτσος είναι επίκουρος καθηγητής (και έχει εκλεγεί αναπληρωτής καθηγητής) Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διδάσκει διεθνές και ευρωπαϊκό νομισματικό και χρηματοπιστωτικό δίκαιο, καθώς και οικονομική ανάλυση του δικαίου.
Σπούδασε νομικά, οικονομικά και χρηματοοικονομική στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Ζυρίχης, στο Wharton Business School τουΠανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και στο Ανώτατο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γενεύης, του οποίου είναι και διδάκτωρ στη θεματική της διεθνούς τραπεζικής εποπτείας (1996). Κατά την τριετία (1996-|998 διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του International Center for Monetary and Banking Studies του Πανεπιστημίου της Γενεύης.
Ο Χρ. Γκόρτσος έχει εκτενές βιβλιογραφικό και αρθρογραφικό έργο σε θέματα διεθνούς και ευρωπαϊκού νομισματικού και χρηματοπιστωτικού δικαίου στο οποίο περιλαμβάνονται οι ακόλουθες μονογραφίες:
- International and Regulation of Intelrnational Banks (διδακτορική διατριβή, 1996).
- The Greek Banking System (δεύτερη έκδοση, 1998).
- La non-adhesion a l'Union Europeennee et le secteur financier suisse: differences de reglementation et ses consequences economiques (Fonds National Suisse, σε συνεργασία με τον καθηγητή Hans Genberg, 1999).
- Διεθνές, Ευρωπαϊκό Κοινοτικό και Ελληνικό Τραπεζικό και Νομισματικό Δίκαιο (1999).
- Το Ελληνικό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων (δεύτερη έκδοση, 2000).
- Ευρωπαϊκό Νομισματικό Δίκαιο (2004).
- Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο (σε συνεργασία με τον καθηγητή Κων. Α. Στεφάνου, 2006).
- Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Δίκαιο - Γενικό Μέρος (υπό έκδοση).
Από το 2005 είναι μέλος της Νομισματικής Επιτροπής της Ένωσης Διεθνούς Δικαίου (MoComlLA) και από το 2007 μέλοςτου Financial Services Expert Group του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Πέραν της ακαδημαϊκής του δραστηριότητας, ο Χ. Γκόρτσος, δικηγόρος Αθηνών, αφού διετέλεσε επί δεκαετία (1991-2000) ειδικός νομικός σύμβουλος σε θέματα Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου και συντονιστής της Διοικούσας Επιτροπής Ευρώ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών,τον Ιούλιο του 2000 εξελέγη γενικός γραμματέας της. Με την ιδιότητα αυτή, διατελεί, μεταξύ άλλων:
- Αντιπρόεδρος του Δ. Σ. του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων.
- Μέλος του Δ. Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, και
- Μέλοςτου Δ.Σ. της εταιρείας διατραπεζικών συστημάτων πληρωμών ΔΙ ΑΣ.

Υποκατηγορίες
Φίλτρο