Product

Γλωσσομπερδέματα

Product

Γλωσσοφιλολογικά, Α΄

Γλωσσοπαιδαγωγική και διδασκαλία της πρώτης ανάγνωσης και γραφής

Κωδικός:
91950
Description: 

Η διδασκαλία της πρώτης ανάγνωσης και γραφής είναι ένα σημαντικό γνωστικό αντικείμενο του σχολικού προγράμματος του δημοτικού σχολείου και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για πολλές κοινωνικές ομάδες (εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς, ερευνητές, κλπ.). Η σπουδαιότητά της επιβεβαιώνεται από το πλήθος των ερευνών που διεξάγονται τις τελευταίες δεκαετίες σε πολλές χώρες του κόσμου με τη συμβολή των σύγχρονων επιστημονικών απόψεων της Γλωσσολογίας και της Ψυχογλωσσολογίας, οι οποίες προσδιορίζουν το πλαίσιο των νέων μεθοδολογικών προσεγγίσεων.

31,95 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Η διδασκαλία της πρώτης ανάγνωσης και γραφής είναι ένα σημαντικό γνωστικό αντικείμενο του σχολικού προγράμματος του δημοτικού σχολείου και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για πολλές κοινωνικές ομάδες (εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς, ερευνητές, κλπ.). Η σπουδαιότητά της επιβεβαιώνεται από το πλήθος των ερευνών που διεξάγονται τις τελευταίες δεκαετίες σε πολλές χώρες του κόσμου με τη συμβολή των σύγχρονων επιστημονικών απόψεων της Γλωσσολογίας και της Ψυχογλωσσολογίας, οι οποίες προσδιορίζουν το πλαίσιο των νέων μεθοδολογικών προσεγγίσεων. Στην κατεύθυνση αυτή προσανατολίζεται το παρόν βιβλίο, το οποίο στοχεύει να προσκομίσει πρωτογενή ερευνητικά δεδομένα για τις στάσεις και τις απόψεις των δασκάλων σχετικά με τις παραδοσιακές μεθόδους και τις σύγχρονες προσεγγίσεις της εκμάθησης του γραπτού λόγου. Το ερευνητικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους διδάσκοντες εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα κληθούν μελλοντικά να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές του μαθήματος της πρώτης ανάγνωσης και γραφής, με σκοπό να καταγραφούν οι επιμορφωτικές τους ανάγκες στο συγκεκριμένο διδακτικό τομέα, εφόσον η ενεργητική συμμετοχή και η επαρκής κατάρτισή τους είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποτελεσματική διδασκαλία του μαθήματος. Παράλληλα, το βιβλίο επιδιώκει να συμβάλλει στη θεωρητική συζήτηση για την εκμάθηση του γραπτού λόγου παραθέτοντας τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία προέκυψαν από τη διερεύνηση της ελληνικής και ξένης βιβλιογραφίας. Η παρουσίαση και η επιλογή όλων των επιμέρους θεμάτων έγινε με κριτήριο τη δυνατότητα της πρακτικής τους αξιοποίησης στην εκπαιδευτική διαδικασία, γιατί ο απώτερος στόχος του βιβλίου είναι η συνεισφορά στον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση του μαθήματος της πρώτης ανάγνωσης και γραφής στα ελληνικά δημοτικά σχολεία.
Subtitle: 
Τάσεις και στάσεις των εκπαιδευτικών
Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-8353-52-1
Book pages: 
308
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Η Όλγα Μούσιου - Μυλωνά είναι απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Φλώρινας και του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Παιδαγωγική, με έμφαση στη διδασκαλία της πρώτης ανάγνωσης και γραφής, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας του Α.Π.Θ., και στη διδασκαλία της νέας ελληνικής ως μητρικής/ξένης-δεύτερης γλώσσας στο Διατμηματικό Πρόγραμμα του Τομέα Γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Είναι υποψήφια διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Εργάστηκε επί 16 χρόνια ως δασκάλα σε δημόσια σχολεία και από το 1999 είναι σχολική σύμβολος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ασχολείται συστηματικά με την έρευνα θεμάτων διδασκαλίας της νέας ελληνικής ως μητρικής γλώσσας. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια ως εισηγήτρια και άρθρα της, σχετιζόμενα με την εκμάθηση της πρώτης ανάγνωσης και γραφής και με τη διδασκαλία του γλωσσικού μαθήματος στο δημοτικό σχολείο, δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά (Μελέτες για την Ελληνική Γλώσσα, Παιδαγωγική Επιθεώρηση, Μακεδνόν, Κυπριακή Παιδαγωγική Επιθεώρηση, κ.ά.).

Subtitle: 
Τάσεις και στάσεις των εκπαιδευτικών
Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-8353-52-1
Book pages: 
308
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο