Product

Διαπολιτισμική αγωγή στο νηπιαγωγείο

Product

Διαπολιτισμική διδακτική

Διαπολιτισμική διδακτική

Κωδικός:
93134
Description: 

Η διαπολιτισμική διδακτική, όπως την ονομάζω, είναι ένας κλάδος της διδακτικής ο οποίος βρίσκεται στα σπάργανα, τουλάχιστον στη χώρα μας... Υπάρχουν ενστάσεις όσον αφορά την αυθύπαρκτη, επιστημολογικά, οντότητά της, που επικεντρώνονται στο γεγονός ότι οι "διαφορετικοί" μαθητές αποτελούν, έτσι κι αλλιώς, συστατικό στοιχείο της "σχολικής οικολογίας". Επομένως, τι νόημα θα είχε μια ιδιαίτερη "διαπολιτισμική" διδακτική, όταν στην ουσία πρόκειται για γενική διδακτική;

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Η διαπολιτισμική διδακτική, όπως την ονομάζω, είναι ένας κλάδος της διδακτικής ο οποίος βρίσκεται στα σπάργανα, τουλάχιστον στη χώρα μας... Υπάρχουν ενστάσεις όσον αφορά την αυθύπαρκτη, επιστημολογικά, οντότητά της, που επικεντρώνονται στο γεγονός ότι οι "διαφορετικοί" μαθητές αποτελούν, έτσι κι αλλιώς, συστατικό στοιχείο της "σχολικής οικολογίας". Επομένως, τι νόημα θα είχε μια ιδιαίτερη "διαπολιτισμική" διδακτική, όταν στην ουσία πρόκειται για γενική διδακτική; H παρουσία, εδώ και δεκαπέντε τουλάχιστον χρόνια, μεγάλου αριθμού αλλοδαπών μαθητών στο ελληνικό σχολείο έχει διαμορφώσει μια νέα παιδαγωγική κατάσταση, η οποία αποτελεί αντικείμενο εκτεταμένων συζητήσεων και, ενίοτε, αντιπαραθέσεων. Aυτήν ακριβώς την επισκόπηση και ανάλυση της τρέχουσας πραγματικότητας, σε σχέση πάντα με το παιδαγωγικό γίγνεσθαι, ιδιαίτερα στον τομέα της καθημερινής σχολικής πράξης, παρουσιάζει το παρόν βιβλίο. Eξετάζονται τα χαρακτηριστικά της ελληνικής πολυπολιτισμικής πραγματικότητας, και ειδικότερα η παρουσία των αλλοδαπών στη χώρα μας και στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Eπιπλέον κατατίθενται μερικές γενικές μεθοδολογικές προτάσεις για το ελληνικό σχολείο, κυρίως της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης: πρόκειται για ένα πλαίσιο θεωρητικών αρχών σχετικών με τη διδακτική διαδικασία και τους προσανατολισμούς του σχολείου, βασισμένο σε συγκεκριμένες θέσεις που πηγάζουν από την κριτική-επικοινωνιακή θεωρία.
Subtitle: 
Το νέο περιβάλλον. Βασικές αρχές
Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-406-994-2
Book pages: 
422
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Γιώργος Νικολάου φοίτησε στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία, απ' όπου πήρε το πτυχίο του δασκάλου το 1983. Συνέχισε τις σπουδές του στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου της Λυών Lumiere, Lyon 2, όπου ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές (Maitrise, 1986) και το μεταπτυχιακό του δίπλωμα (DEA, 1988). Ανακηρύχθηκε διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1999. Η διατριβή του έχει θέμα το ρόλο των Eλλήνων εκπαιδευτικών στη σχολική ένταξη των παλιννοστούντων και αλλοδαπών μαθητών. Έχει εργαστεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε Ελλάδα και Γαλλία, έχει διδάξει στην Παιδαγωγική Ακαδημία Φλώρινας (1986-87), στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (IUT B') του Πανεπιστημίου Lyon 1 (1988-89) και στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Eκπαίδευσης, έχοντας την ευθύνη του μαθήματος "Διαπολιτισμική εκπαίδευση". Διετέλεσε Πάρεδρος επί θητεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και από το 2001 υπηρετεί ως Λέκτορας στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Διδάσκει, επίσης, στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συγγράψει το βιβλίο "Ένταξη και εκπαίδευση των αλλοδαπών μαθητών στο δημοτικό σχολείο" (Eλληνικά Γράμματα, 2000).

Subtitle: 
Το νέο περιβάλλον. Βασικές αρχές
Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-406-994-2
Book pages: 
422
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο