Product

Διδακτικές προσεγγίσεις στο μάθημα της ιστορίας

Product

Διδακτικές προσεγγίσεις της διαθεματικότητας

Διδακτικές προσεγγίσεις στο μάθημα της ιστορίας

Κωδικός:
117280
Manufacturer: 
Description: 

Το βιβλίο αυτό έρχεται να υλοποιήσει ορισμένες πτυχές του προβληματισμού που αναπτύσσεται τις τελευταίες δεκαετίες στον ευρωπαϊκό χώρο στο πεδίο της Διδακτικής της Ιστορίας. Ο σκοπός του, λοιπόν, εξαντλείται στην προσπάθεια ανανέωσης του αξιακού υπόβαθρου, του θεματολογικού πλαισίου και των τρόπων διδασκαλίας του μαθήματος της ιστορίας.

20,19 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Το βιβλίο αυτό έρχεται να υλοποιήσει ορισμένες πτυχές του προβληματισμού που αναπτύσσεται τις τελευταίες δεκαετίες στον ευρωπαϊκό χώρο στο πεδίο της Διδακτικής της Ιστορίας. Ο σκοπός του, λοιπόν, εξαντλείται στην προσπάθεια ανανέωσης του αξιακού υπόβαθρου, του θεματολογικού πλαισίου και των τρόπων διδασκαλίας του μαθήματος της ιστορίας. Περιέχει επεξεργασμένες διδακτικές ενότητες (που ορισμένες περιλαμβάνονται και άλλες όχι στα αναλυτικά προγράμματα της δευτεροβάθμιας και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης), σχέδια μαθήματος, ενδεικτικά αποσπάσματα πρωτογενών και δευτερογενών πηγών, πίνακες, στατιστικές, ασκήσεις ανάλυσης, σύγκρισης, κριτικής και σύνθεσης των πηγών και ενδεικτική βιβλιογραφία. Πρόκειται, όπως είναι προφανές, για προσπάθεια εφαρμογής μιας νέας διδακτικής μεθοδολογίας, με την οποία επιχειρείται η υπέρβαση του ανελαστικού πλαισίου που προσδιορίζει τη διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Το μοντέλο οργάνωσης των ενοτήτων που παρουσιάζονται προσεγγίζει το μαθητή όχι ως παθητικό αποδέκτη αλλά ως δέκτη -παραγωγό- μετασχηματιστή της ιστορικής γνώσης, στοιχείο που σηματοδοτεί τη μύηση του στην επιστημολογική και μεθοδολογική ιδαιτερότητα της Ιστορίας. Προσέγγιση που προκύπτει από την αρχή ότι βασικός σκοπός του μαθήματος της Ιστορίας είναι η εκμάθηση των θεμελιωδών εννοιών και τρόπων μάθησης με τη χρήση τεχνικών που αντιστοιχούν σε κάθε ηλικία, χωρίς να ακυρώνεται η επιστημολογική ιδιαιτερότητα της επιστήμης της Ιστορίας και να απλοποιείται υπερβολικά η πολυπλοκότητα των ιστορικών φαινομένων. Στο σημείο αυτό είναι αποφασιστικός ο ρόλος του δασκάλου της Ιστορίας, ο οποίος καθοδηγεί το μαθητή στη διαδικασία της ενεργητικής προσέγγισης της ιστορικής ύλης και της καλλιέργειας ενός ευρέος φάσματος γνωστικών δεξιοτήτων.
Subtitle: 
Για μια νέα διδακτική μεθοδολογία στην υπηρεσία της κριτικής ιστορικής σκέψης
Publications Date: 
2006
Book ISBN: 
960-455-115-9
Book pages: 
308
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Γιώργος Κόκκινος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Εργάζεται ως καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), όπου υπηρετεί από το 1997, διδάσκοντας Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ιστορία και Διδακτική της Ιστορίας. Είναι μέλος της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού, της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορικών της Εκπαίδευσης, της Historical Association, της International Society for History Didactics και της IRAHSSE, ενώ συνεργάζεται με την Association for Historical Dialogue and Research. Έχει εκδώσει μεταξύ άλλων τα βιβλία: "Η φασίζουσα ιδεολογία στην Ελλάδα" (Παπαζήσης 1989), "Ο πολιτικός ανορθολογισμός στην Ελλάδα" (Τροχαλία 1996), "Από την Ιστορία στις ιστορίες" (Ελληνικά Γράμματα 1998), "Αναζητώντας την Ευρώπη" (Μεταίχμιο 2000), "Διδακτικές προσεγγίσεις στο μάθημα της Ιστορίας" (Μεταίχμιο 2000, 2η έκδοση), "Επιστήμη, Ιδεολογία, Ταυτότητα" (Μεταίχμιο 2003). Είχε επίσης την επιμέλεια των βιβλίων "Διεπιστημονικές προσεγγίσεις στη Μουσειακή Αγωγή" (Μεταίχμιο 2002, σε συνεργασία με την Ευγενία Αλεξάκη) και "Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας. Ανθολόγιο" (Βουλή των Ελλήνων 2002, σε συνεργασία με την Ελένη Κορομηλά). Άρθρα και βιβλιοκρισίες του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά "Μνήμων", "Σύγχρονα Θέματα", "Θεωρία και Κοινωνία", "Φιλολογική" κ.ά. Η επιστημονική του δραστηριότητα αφορά την ιστορία των πολιτικών ιδεών τον 19ο και τον 20ό αιώνα, τη διδακτική της ιστορίας, την ιστορία των αντιλήψεων για το σώμα και τη σωματική αγωγή και την ιστορία της εκπαίδευσης.

Subtitle: 
Για μια νέα διδακτική μεθοδολογία στην υπηρεσία της κριτικής ιστορικής σκέψης
Publications Date: 
2006
Book ISBN: 
960-455-115-9
Book pages: 
308
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο