Product

Είδωλα στον καθρέφτη

Product

Ειδώλιον αλόγου

Είδωλα του Μακιαβέλλι

Κωδικός:
77175
Description: 

Όταν λέμε για έναν πολιτικό ότι είναι μακιαβελλικός, ότι προσφεύγει σε ανήθικα μέσα υπηρετώντας την κρατική σκοπιμότητα, αγνοούμε συνήθως πως η έννοια αυτή δεν πλάσθηκε με βάση την ανάγνωση του Μακιαβέλλι.
Άλλοι έχουν δείξει ότι η έννοια «μακιαβελλισμός» δεν προκύπτει άμεσα από το έργο του Μακιαβέλλι· ο Θεοδόσης Νικολαΐδης, στην παρούσα μελέτη ιστορίας των ιδεών, δείχνει πώς προέκυψε: από τον αγώνα των ουγενότων για αναγνώριση και με αφορμή την φλωρεντινή καταγωγή της Αικατερίνης των Μεδίκων, βασίλισσας της Γαλλίας που κρίθηκε ένοχη για τη σφαγή των προτεσταντών.

11,36 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Όταν λέμε για έναν πολιτικό ότι είναι μακιαβελλικός, ότι προσφεύγει σε ανήθικα μέσα υπηρετώντας την κρατική σκοπιμότητα, αγνοούμε συνήθως πως η έννοια αυτή δεν πλάσθηκε με βάση την ανάγνωση του Μακιαβέλλι. Άλλοι έχουν δείξει ότι η έννοια «μακιαβελλισμός» δεν προκύπτει άμεσα από το έργο του Μακιαβέλλι· ο Θεοδόσης Νικολαΐδης, στην παρούσα μελέτη ιστορίας των ιδεών, δείχνει πώς προέκυψε: από τον αγώνα των ουγενότων για αναγνώριση και με αφορμή την φλωρεντινή καταγωγή της Αικατερίνης των Μεδίκων, βασίλισσας της Γαλλίας που κρίθηκε ένοχη για τη σφαγή των προτεσταντών. Ενώ οι "μοναρχομάχοι" έπλασαν την αρνητική έννοια "μακιαβελλισμός" ως αντίθετο είτε μιας πρώιμης έννοιας ανεξιθρησκείας (S. J. Brutus, Th. de Beze) είτε μιας πρώτης έννοιας εθνικισμού (Gentillet), οι "απολογητές" (Naude, Machon, του οποίου αναλύεται εδώ ένα ανέκδοτο έργο) θα ασπασθούν την συγκεκριμένη αρνητική έννοια! Ο ΝΙκολαΐδης εξηγεί την παράξενη αυτή μεταβολή. Οι αντιμακιαβελλικοί είχαν ορίσει με αριστοκρατικό τρόπο την ανοχή και το έθνος. Ο φιλόσοφος Μποντέν (Bodin) στο μεταξύ είχε πλάσει την νεωτερική έννοια της κυριαρχίας, που κατατάσει και τους ευγενείς στους υπηκόους. Σε αυτή την βάση, όμως, η "μακιαβελλική" στάση έπαυε να είναι σκανδαλώδης. Επιπλέον έσμιγε με αυτήν που είχε όντως υποστηρίξει ο Μακιαβέλλι.
Subtitle: 
Η πολεμική γύρω από τον "μακιαβελλισμό" στην Γαλλία μεταξύ 1572 και 1643
Publications Date: 
2003
Book ISBN: 
960-05-1070-9
Book pages: 
264
Book Dimensions: 
19χ12
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Γεννήθηκε το 1957 στον Πειραιά. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και δημόσιο δίκαιο στη Νομική Σχολή Αθηνών και ιστορία της πολιτικής σκέψης στο Πανεπιστήμιο Paris II. Η διδακτορική διατριβή του κυκλοφόρησε στα ελληνικά, σε συντομευμένη εκδοχή, με τον τίτλο "Είδωλα του Μακιαβέλλι. Η πολεμική γύρω από τον "μακιαβελλισμό" στη Γαλλία μεταξύ 1572 και 1643" από τις εκδόσεις της Εστίας (Αθήνα 2003). Άλλες δημοσιευμένες μελέτες του αφορούν την ιστορία της ιστοριογραφίας και τη λατρεία των πολιούχων αγίων.

Subtitle: 
Η πολεμική γύρω από τον "μακιαβελλισμό" στην Γαλλία μεταξύ 1572 και 1643
Publications Date: 
2003
Book ISBN: 
960-05-1070-9
Book pages: 
264
Book Dimensions: 
19χ12
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο