Product

Εισαγωγή στην πρακτική ψυχολογία

Product

Εισαγωγή στην προστασία των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων

Εισαγωγή στην προληπτική συντήρηση των υφασμάτινων έργων τέχνης

Κωδικός:
105597
Manufacturer: 
Description: 

Η ενδυμασία είναι μέρος της ψυχοσωματικής έκφρασης κάθε ατόμου χωριστά, αλλά και του κοινωνικού συνόλου στο οποίο ανήκει. Η ενδυματολογική ποικιλία (π.χ. εκκλησιαστικά ή ιστορικά ενδύματα) εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανθρώπινες ανάγκες, που αφορούν σε θρησκευτικές (λειτουργικού τύπου), παραδοσιακές και καθημερινές περιστάσεις.

9,18 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Η ενδυμασία είναι μέρος της ψυχοσωματικής έκφρασης κάθε ατόμου χωριστά, αλλά και του κοινωνικού συνόλου στο οποίο ανήκει. Η ενδυματολογική ποικιλία (π.χ. εκκλησιαστικά ή ιστορικά ενδύματα) εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανθρώπινες ανάγκες, που αφορούν σε θρησκευτικές (λειτουργικού τύπου), παραδοσιακές και καθημερινές περιστάσεις. Τα υφάσματα τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή αυτών των ενδυμάτων, συνδυάζουν ποικιλία υλικών. Τα υλικά αυτά, όπως είναι οι συνθετικές ή οι φυσικές ίνες, οι μεταλλικές ίνες, το χαρτί (που χρησιμοποιείται για την δημιουργία ανάγλυφης επιφάνειες και οι βαφές, καθώς διαθέτουν διαφορετικές χημικές και φυσικές ιδιότητες, "συμπεριφέρονται" διαφορετικά κάτω από τις εναλλαγές των περιβαλλοντικών συνθηκών, στους χώρους όπου είναι αποθηκευμένα. Τα υλικά αυτά είναι όμως αναγκαίο να διατηρηθούν, έτσι ώστε ο χρόνος να περάσει από "πάνω τους" όσο το δυνατόν "ανώδυνα". Άλλωστε, αφού ένας από τους σκοπούς της τέχνης είναι η διαχρονικότητα, το βιβλίο αυτό πράττει ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε η προσπάθεια μας για την επίτευξη του σκοπού αυτού να γίνει πιο εύκολη.
Publications Date: 
2006
Book ISBN: 
960-6654-08-7
Book pages: 
78
Book Dimensions: 
23χ16
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1978.
Yποψήφιος διδάκτωρ συντήρησης και ιστορίας πάνω στα υφάσματα του Αγίου Όρους, όπου παράλληλα με την έρευνα του διδάσκει συντήρηση εκκλησιαστικού και εθνογραφικού υφάσματος στο University of Lincoln -υποτροφία από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Zibby Garnett Travelling Fellowship.
H διδακτορική του έρευνα επικεντρώνεται στον Ορθόδοξο Χριστιανικό Σάκκο 15ου έως 19ου αιώνα του Αγίου Όρους σε συνεργασία με το ερευνητικό τμήμα της Ορμύλιας (Diagnostic Art Center) και το ερευνητικό τμήμα του University College of London. Μεταπτυχιακές σπουδές στην συντήρηση υφάσματος (Textile Conservation Centre, University of Southampton) - υποτροφία από το Α. Λεβέντιο Ίδρυμα.
Πτυχιούχος του πανεπιστημίου De Montfort, UK συντήρηση-αποκατάσταση έργων τέχνης (BA Hons). Πτυχίο Συντήρησης έργων ζωγραφικής (Ι.Ι.Ε.Κ Πετρά) και μουσειακών σπουδών (Christies'). Πτυχίο αγιογραφίας φορητής εικόνας και τοιχογραφίας (Ιεράς Μητρόπολης Νικαίας).
Είναι υπεύθυνος καταγραφής εκκλησιαστικών υφασμάτων της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών-ΙΒΕ. Συμβουλευτικές δραστηριότητες σε δώδεκα Ιερά Καθιδρύματα του Αγίου Όρους για την συντήρηση και αποθήκευση υφασμάτινων έργων τέχνης. Πραγματοποίησε πρακτική εξάσκηση σε υφασμάτινα έργα τέχνης των Museum of London, Whitworth Art Gallery-University of Manchester, Hampshire Regiment Museum- Winchester και για το Μουσείο Μπενάκη.
Συνεργασία με την 1η, 5η και 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και για τα μουσεία και τις συλλογές του Αγίου Όρους, Οικουμενικό Πατριαρχείο Κων/λεως, Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, Αθήνα, Πελλο/νησο (Ι.Μ. Μονεμβασίας και Σπάρτης), Ισπανία (Museum of Barcelona, Santa Maria del Mar, Servei de Bens I Mobles de la Generalitat de Catalunya), Κολομβία (Καθεδρικός της Cartagena de Indias), Αγγλία (Lincolnshire County Council).
Εισηγητής σεμιναρίων συντήρησης υφάσματος για την Time Heritage (Εταιρεία Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς). Είναι μέλος διεθνών οργανισμών (I.I.C-Ελληνικό Τμήμα, I.C.O.M.O.S- Ελληνικό Τμήμα, Friends of Mount Athos, κ.ά.)
Επιστημονικός συνεργάτης του αρχαιολογικού περιοδικού "Corpus" από το 2000.
Άρθρα του δημοσιεύονται επίσης: στα "Νέα της Τέχνης", "Αρχαιολογία & Τέχνες", "I.I.C- Ελληνικό τμήμα", "Ε-Ιστορικά" της Eλευθεροτυπίας, "National Geographic-Ελληνικό", "Πεμπτουσία", E and T της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας-Υπουργείο Ανάπτυξης, Art & Archaeology Technical Magazine-Getty Institute. Επιμέλεια διδακτικών σημειώσεων για την συντήρηση υφάσματος του πανεπιστημίου Lincoln (τμήμα συντήρησης).

Publications Date: 
2006
Book ISBN: 
960-6654-08-7
Book pages: 
78
Book Dimensions: 
23χ16
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο