Product

Εσωτερική ψυχολογία

Product

Εσωτερικό ανέμου

Εσωτερικό

Κωδικός:
96317
Manufacturer: 
Description: 

Στο "Εσωτερικό" του Μωρίς Μαίτερλινγκ αποτυπώνεται το προνομιακό θέμα που διαπερνά όλο το έργο του βέλγου νομπελίστα συμβολιστή -η υπαρξιακή αδυναμία του ανθρώπου, παραδομένου ανελέητα στο πεπρωμένο του.

9,08 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Στο "Εσωτερικό" του Μωρίς Μαίτερλινγκ αποτυπώνεται το προνομιακό θέμα που διαπερνά όλο το έργο του βέλγου νομπελίστα συμβολιστή -η υπαρξιακή αδυναμία του ανθρώπου, παραδομένου ανελέητα στο πεπρωμένο του. Συγκαταλεγόμενο μεταξύ των "στατικών δραμάτων", που συνέθεσε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, το περίφημο αυτό μονόπρακτο διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά του είδους: Πρόσωπα ακίνητα, παθητικά και δεκτικά του αγνώστου, έντονη αίσθηση του υψηλού προσώπου (που συχνά ταυτίζεται με τον θάνατο, είναι η μοίρα ή το πεπρωμένο), το ζήτημα του τραγικού στην καθημερινότητα (απουσία ηρωισμού, το απλό γεγονός να ζει κανείς είναι τραγικό). Κατά τον Claude Regy, διάσημο γάλλο σκηνοθέτη που ανέβασε το έργο το 1985, στο "Εσωτερικό", ο Μαίτερλινγκ δεν μεταγράφει τη ζωή μιας οικογένειας στο εσωτερικό ενός σπιτιού, αλλά το εσωτερικό μάλλον του καθενός. Εγκαινιάζει αυτό που ο Εντγκάρ Μορέν διερμηνεύει με τρόπο πολύ απλό ως εκείνο που είναι όχι πλέον η "εποχή του ανθρώπου των σπηλαίων, αλλά η εποχή του σπηλαίου του ανθρώπου." Για την απόδοση όμως της τραγικής ανθρώπινης "αμηχανίας" μπροστά στον θάνατο, ο συγγραφέας υποσκάπτει τα συστατικά που τού προσφέρει η δραματικά φόρμα -τη δράση, τον διάλογο, την πλοκή- επινοώντας κυριολεκτικά μια νέα θεατρική γλώσσα. Η πρωτοφανής ακόμα και σήμερα νεότητα της γλώσσας αυτής κατατάσσει το "Εσωτερικό" στα αφανή αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-211-755-9
Book pages: 
72
Book Dimensions: 
20χ12
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Maurice Maeterlinck (Μωρίς Μαίτερλινκ) γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1862 στην Γάνδη, από πλούσια αστική οικογένεια της πόλης. Το 1890 δημοσιεύει το πρώτο θεατρικό του έργο, "Πριγκίπισσα Μαλέν". Πρόκειται για ένα από τα οκτώ έργα του, μέχρι το 1894, με τα οποία θα δημιουργήσει ένα θέατρο της ψυχής, όπως το πρεσβεύει ο συμβολισμός σ' αυτήν την νέα θεατρική φόρμα. Τρεις αρχές κυριαρχούν: το στατικό δράμα (πρόσωπα ακίνητα, παθητικά και δεκτικά του αγνώστου), το υψηλό πρόσωπο (που συχνά ταυτίζεται με τον θάνατο, είναι η μοίρα ή το πεπρωμένο, κάτι πιο σκληρό ίσως κι απ' τον θάνατο), η καθημερινότητα του τραγικού (απουσία ηρωισμού, το απλό γεγονός να ζει κανείς ένα τραγικό).
Την ίδια χρονιά γράφει τα θεατρικά "Η παρείσακτη" και "Οι τυφλοί", και το 1892, το "Πελλέας" και "Μελισσάνθη", που θεωρείται το αναμφισβήτητο αριστούργημα του συμβολικού θεάτρου.
Το 1894 γράφει τα έργα "Εσωτερικό" και "Ο θάνατος του Τενταζίλ". Το 1902 γράφει το ιστορικό δράμα "Μόννα Βάννα", έπειτα από το οποίο θα ασχοληθεί λιγότερο με το θέατρο, ενώ η γραφή του, καθώς απομακρύνεται από την επίδραση του συμβολισμού, γίνεται πολύ πιο συμβατική, με στοιχεία ιστορικά, ψυχολογικά και θεαματικά.
Το 1907 μελοποιείται από τον Πωλ Ντυκά το έργο του "Αριάδνη και Κυανοπώγων".
Το 1908 γράφει το "Γαλάζιο πουλί" (δραματικό παραμύθι για παιδιά) το οποίο ανεβάζει πρώτος ο Στανισλάβσκι στο Θέατρο Τέχνης της Μόσχας.
Το 1910 αρνείται να πολιτογραφηθεί Γάλλος προκειμένου να γίνει δεκτός στη Γαλλική Ακαδημία ενώ το 1911 του απονέμεται το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Τα έργα του μεταφράζονται αμέσως. Κανείς βέλγος δραματουργός δεν γνώρισε μεγαλύτερη από αυτόν διεθνή απήχηση. Πέθανε στην Νίκαια στις 5 Μαΐου 1949.

Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-211-755-9
Book pages: 
72
Book Dimensions: 
20χ12
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο