Ζιάκας, Γρηγόριος Δ.

Ο Γρηγόρης Δ. Ζιάκας γεννήθηκε στο Πεύκο του Γράμμου και είναι ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε θεολογία και φιλολογία στο εν λόγω πανεπιστήμιο, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην ιστορία των θρησκειών και των πολιτισμών στα Πανεπιστήμια της Βιέννης και του Marburg της Γερμανίας, υπηρέτησε ως βοηθός, υφηγητής και καθηγητής της θρησκειολογίας στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ., δίδαξε στο τμήμα ιστορίας και εθνολογίας καθώς και στο τμήμα γλωσσών, φιλολογίας και πολιτισμού παρευξεινίων χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Λουβέν του Βελγίου και του Αμμάν της Ιορδανίας.
Έγραψε μεγάλο αριθμό πραγματειών, μελετών και άρθρων για τα θρησκεύματα και τους πολιτισμούς των προϊστορικών κοινωνιών και των αρχαίων λαών (Ινδουισμός, Βουδισμός, Κομφουκιανισμός, Ταοϊσμός, Σιντοϊσμός και Θρησκείες του Θιβέτ). Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το Ισλάμ και την ιστορία του ισλαμικού κόσμου και έγραψε σχετικώς πολλά βιβλία και άρθρα. Ιδιαίτερη συγγραφική δραστηριότητα αποτελούν οι εργασίες του για τη μεταβίβαση των ελληνικών γραμμάτων και της αριστοτελικής σκέψης στην αραβική παράδοση, καθώς και για τον ισλαμικό μυστικισμό και τον ποιητή Maulana Jalaladdin Rumi και τη διδασκαλία του.
Ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Ελληνοαραβικών Σπουδών και του επιστημονικού-δημοσιογραφικού της οργάνου Graeco-Arabica (Θεσσαλονίκη, 1981). Ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Εταιρείας Πολιτισμού και Κοινωνικής Ανάπτυξης Μακεδονίας-Θράκης (Θεσσαλονίκη). Μέλος του Ινστιτούτου Διαθρησκειακών Μελετών: Interrreligiose Arbeitstelle (INTROA) του Nachrodt-Iserlohn της Γερμανίας και επιστημονικός σύμβουλος του ομώνυμου επιστημονικού-δημοσιογραφικού της οργάνου. Μέλος της Συνδιασκέψεως των Ευρωπαικών Εκκλησιών και της Επιτροπής "Το Ισλάμ στην Ευρώπη": "Conference of European Churches" και "Islam in Europe Committee" (Γενεύη). Μέλος της Wissenschaftliche Gesellschaft fur Theologie E.V. (Γερμανία). Έλαβε μέρος σε πολυάριθμα θρησκειολογικά συνέδρια και διαθρησκειακούς διαλόγους.

Υποκατηγορίες
Φίλτρο