Product

Ηγεμονία ή επιβίωση

Product

Ηγεμονία, παιδαγωγική και εκπαιδευτική πολιτική

Ηγεμονία και φεμινισμός

Κωδικός:
86796
Manufacturer: 
Description: 

Στο βιβλίο αυτό η συγγραφέας εξετάζει το φεμινιστικό κίνημα στην Ελλάδα, ερμηνεύοντας το μέσα από το πρίσμα της θεωρίας περί "Ηγεμονικού Ελέγχου" του A. Gramsci. Βασισμένη στη θεωρία αυτή, ισχυρίζεται ότι οι άντρες, μέσω κοινωνικών θεσμών όπως η οικογένεια, η εργασία και η εκπαίδευση, ηγεμονεύουν τις γυναίκες, δηλαδή τις κρατούν σε μια θέση υποτέλειας. Η ηγεμονική αυτή συμπεριφορά των ανδρών εξετάζεται διαχρονικά, προκειμένου να επισημανθούν οι γυναικείες αντιδράσεις και οι περαιτέρω ανδρικές στάσεις.

18,89 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Στο βιβλίο αυτό η συγγραφέας εξετάζει το φεμινιστικό κίνημα στην Ελλάδα, ερμηνεύοντας το μέσα από το πρίσμα της θεωρίας περί "Ηγεμονικού Ελέγχου" του A. Gramsci. Βασισμένη στη θεωρία αυτή, ισχυρίζεται ότι οι άντρες, μέσω κοινωνικών θεσμών όπως η οικογένεια, η εργασία και η εκπαίδευση, ηγεμονεύουν τις γυναίκες, δηλαδή τις κρατούν σε μια θέση υποτέλειας. Η ηγεμονική αυτή συμπεριφορά των ανδρών εξετάζεται διαχρονικά, προκειμένου να επισημανθούν οι γυναικείες αντιδράσεις και οι περαιτέρω ανδρικές στάσεις. Σκοπός του βιβλίου είναι να εξηγήσει πώς οι γυναίκες προσπάθησαν να προωθήσουν τα συμφέροντά τους σε διάφορες χρονικές περιόδους, πώς οι άντρες αντέδρασαν και ποια ήταν τα αποτελέσματα κάθε "σύγκρουσης". Η έρευνα καταλήγει στο ότι, αν και οι Ελληνίδες απέκτησαν νομικά, εκπαιδευτικά, πολιτικά και εργασιακά δικαιώματα, απομένει να ενστερνιστούν την ιδέα της ισότητας. Δηλαδή, όχι μόνο να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα στις επίσημες σχέσεις τους με κρατικούς ή άλλους φορείς, αλλά να βιώσουν την ισότητα σε προσωπικό επίπεδο.
Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-402-162-1
Book pages: 
404
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Η Γιώτα Παπαγεωργίου γεννήθηκε στη Λακωνία. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές κοινωνιολογικής θεωρίας στο πανεπιστήμιο του Missouri-Columbia. Συνέχισε τις σπουδές της στο Florida State University, απ' όπου έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα στην πολιτική κοινωνιολογία. Οι επιστημονικές μελέτες της εστιάζονται σε θέματα μεθόδων στις κοινωνικές επιστήμες των γυναικείων σπουδών. Εργασίες της έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει διδάξει στο Florida State University, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Σήμερα είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου διδάσκει μεθόδους και τεχνικές της κοινωνιολογικής έρευνας και γυναικείες σπουδές (κοινωνιολογία των φύλων).

Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-402-162-1
Book pages: 
404
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο