Product

Ημερολόγιο 2010: Ντόρα η Μικρή Εξερευνήτρια

Product

Ημερολόγιο 2010: Ξεχασμένα παιχνίδια

Ημερολόγιο 2010: Νυμφαίον

Κωδικός:
147345
Manufacturer: 
Description: 

Το Νυμφαίον εγείρεται θαυμαστό σε υψόμετρο 1.350 μ. στο Βίτσι, ανάμεσα σε Φλώρινα και Καστοριά, περιβαλλόμενο με τεράστια δάση και αλπικούς λειμώνες. Οι πολυάριθμοι τώρα επισκέπτες του καταπλήσσονται όταν, ξαφνικά στο πουθενά, αντικρύζουν τα περήφανα αρχοντικά του, δεμένα με πέτρα, ξύλο, σιδεριές και γύρω-γύρω κεντημένα καλντερίμια, σε ένα αρμονικό σύνολο υψηλού φυσικού κάλλους και βαρύτιμης πολιτιστικής κληρονομιάς.

17,42 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Το Νυμφαίον εγείρεται θαυμαστό σε υψόμετρο 1.350 μ. στο Βίτσι, ανάμεσα σε Φλώρινα και Καστοριά, περιβαλλόμενο με τεράστια δάση και αλπικούς λειμώνες. Οι πολυάριθμοι τώρα επισκέπτες του καταπλήσσονται όταν, ξαφνικά στο πουθενά, αντικρύζουν τα περήφανα αρχοντικά του, δεμένα με πέτρα, ξύλο, σιδεριές και γύρω-γύρω κεντημένα καλντερίμια, σε ένα αρμονικό σύνολο υψηλού φυσικού κάλλους και βαρύτιμης πολιτιστικής κληρονομιάς. Ποιοι, με τι, γιατί εκεί και πότε τα έκαναν τόσο πλούσια κι όμορφα όλα αυτά; Στο ερώτημα απαντάει η Ιστορία. Το μοναδικό χωριό συνοίκισαν το 1389 οι περίφημοι Βλάχοι Οδίται των βυζαντινών χρονικών όταν, υπερασπιζόμενοι την πατρώα Αυτοκρατορία, έχασαν την τελευταία μάχη κατά των Οθωμανών που υπό τον Σουλτάνο Μουράτ Α΄ προήλαυναν ακάθεκτοι προς το γειτονικό Κοσσυφοπέδιο. Τότε απεσύρθησαν ένοπλοι με τις οικογένειές τους στο απρόσιτο βουνό όπου πολύ σύντομα απέσπασαν το προνόμιο να κρατούν τα όπλα τους, να αυτοδιοικούνται υπό την προστασία της Βασιλομήτορος Βαληντέ Σουλτάνας και η χώρα τους να παραμένει άβατη στους κατακτητές. Βλάχοι Οδίται ονομάχονταν οι επιχώριοι αυτόχθονες Έλληνες Μακεδόνες, Θεσσαλοί, Αιτωλοί και Ηπειρώτες που από τον 2ο μ.Χ. αιώνα επάνδρωναν τα τέσσερις αυτές Ρωμαϊκές Λεγεώνες. Τα επόμενα χίλια διακόσια χρόνια εφύλασσαν δια βίου τις αυτοκρατορικές οδούς και τις κλεισώρειες. Έτσι, λατινοφώνησαν στη γλώσσα. Το χωριό ονομάζονταν Νιβεάστα που στα βλάχικα, στη λατινική λαλιά, σημαίνει ταυτόχρονα Νύφη, Αθέατη και Χιονάτη. Οι κάτοτκοί της, ονομάστηκαν Νιβεστιάνοι. Οι Οθωμανοί την ονόμασαν Νέβεσκα που στ' αρβανίτικα σημαίνει Σαν εμάς δεν έχει! Η Νέβεσκα καταγράφεται στα οθωμανικά φορολογικά κατάστιχα του 1477 και του 1530 έως την αυγή του 20ού αιώνα. [...] (από την εισαγωγή του συγγραφέα)
Subtitle: 
Η χώρα των μεγαλοαστών
Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-464-076-3
Book pages: 
144
Book Dimensions: 
23χ25
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Σκληρό εξώφυλλο

Ο Νικόλαος Μέρτζος γεννήθηκε το 1936 στο πατρογονικό του Νυμφαίου σε παλαιά οικογένεια χρυσικών και εμπόρων εγκατεστημένη ήδη στη Θεσσαλονίκη, όπου διήλθε όλη του τη ζωή. Δικηγόρος, δημοσιογράφος και συγγραφέας 15 βιβλίων μέχρι το 2004. Από το 1955 επεδόθη επαγγελματικά στη δημοσιογραφία παράλληλα με τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Πρωτοστάτησε στο φοιτητικό κίνημα και στους εθνικούς αγώνες για την Κύπρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Αρχισυντάκτης από το 1966 εργάσθηκε σκληρά σε πολλές εφημερίδες, σε περιοδικά, στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση και στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Διακρίθηκε ιδιαίτερα στο χρονογράφημα, στο πολιτικό άρθρα και στην πολιτική ανάλυση σε εφημερίδες της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Ειδικός στα βαλκανικά ζητήματα. Ταξίδεψε σε όλον σχεδόν τον κόσμο με επιτυχείς δημοσιογραφικές αποστολές. Εξ απορρήτων στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή και Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Κ. Μητσοτάκη στα εθνικά θέματα 1990-1993. Διηύθυνε την ιστορική εφημερίδα "Ελληνικός Βορράς", και το περιοδικό "Μακεδονική Ζωή" καθ' όλο το τελευταίο τέταρτο του 20ού αιώνα. Μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Μακεδονικής Επιτροπής όργωσε την Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Βόρειο Αμερική επί 30 χρόνια για τη Μακεδονία. Για την προσφορά του τιμήθηκε με δεκάδες διακρίσεις.

Subtitle: 
Η χώρα των μεγαλοαστών
Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-464-076-3
Book pages: 
144
Book Dimensions: 
23χ25
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Σκληρό εξώφυλλο