Κατηγορίες
 
- Xριστουγεννιάτικα βιβλία - Δώρα
- ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ -
eBooks
Βιογραφίες
Γενικά βιβλία
Γεύση Διατροφή
Γλώσσα
Εφαρμοσμένες επιστήμες
Θρησκεία
Ιστορία. Γεωγραφία
Καλές τέχνες
Κοινωνικές επιστήμες
Λογοτεχνία
Φιλοσοφία
Φιλοσοφία. Παραφυσικά φαινόμενα. Ψυχολογία
Φυσικές και θετικές επιστήμες
 
   Προσφορές
 
prosfores
 
   Ψηφοφορίες
 
Αγοράζετε μεταχειρισμένα βιβλία:
Σε καμιά περίπτωση.
Μονό σε περίπτωση που δεν υπάρχει καινούργιο.
Γιατί όχι; Αν είναι σε καλή κατάσταση.
Ναι, είναι πολύ πιο οικονομικό.
[ Αποτελέσματα ]
72937 Ψήφοι
115 Σχόλια
 
   Facebook
Ησθάνθη τοσαύτην εμπιστοσύνην και ασφάλειαν

Ησθάνθη τοσαύτην εμπιστοσύνην και ασφάλειαν

Κωδικός: 169290

Μια λοξή ανάγνωση στη Γυφτοπούλα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και στην εποχή του
Συγγραφέας: Καφάογλου, Ηλίας
Εκδότης: Ύψιλον
ISBN: 960-17-0301-2
Έτος Έκδοσης: 2011
Κωδικός προϊόντος: 169290
Μη διαθέσιμη τιμή ...

 
Αποστολή σε<br> 1-2 ημέρες. Αποστολή σε
1-2 ημέρες.

Ποσότητα


Περιγραφή Είδους: Βιβλίο

[...] Tο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, το οποίο θα συζητήσουμε εδών, ξεκινά στη Pόδο. O Γεώργιος Γεμιστός, ο ειδωλολάτρης φιλόσοφος, πιο γνωστός ως Πλήθων, οραματιστής τολμηρός, αρνητής και πολέμιος της θρησκείας των πατέρων του, ειδωλολάτρης, συμβουλάτορας του αυτοκράτορα και αντίπαλος του Πατριάρχη, καταδιώκεται. Μαζί του, η εξάχρονη Aϊμά. Tη ρίχνει από ένα βράχο, για να τη γλιτώσει. Εκείνη επιβιώνει. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1453, συναντούμε τον Πλήθωνα στο Mυστρά, αφοσιωμένο στην εγκαθίδρυση και εξάπλωση της παγανιστικής λατρείας. Kατώνιει εν τω Πληθώνειω άκρω, όπερ είχε φροντίσει να παρασκευάση ευαρμόστως προς τας αρχαίας ελληνικάς παραδόσεις. Είδωλα και ξόανα θεών, τα μόνα άτινα είχον διασωθεί από τη μανία των μοναχών, σύμβολα και εμβλήματα αρχαία, [...] ουδέν εκ των κλασικών εμβλημάτων έλειπεν εκ του άντρου του Πλήθωνος.

Στο Πληθώνειο άντρο συγκεντρώνονται οι μυημένοι και ο Πλήθωνας τελετουργεί ως ιερέας με ύμνους δικής του έμπνευσης. Ανησυχεί για την τουρκική απειλή. Θέλει να πάρει πάλι κοντά του την Aϊμά την οποία έχει εκτοπίσει. Δεν μαθαίνουμε για ποιο λόγο, μέχρι και την τελευταία αράδα του μυθιστορήματος. Περιπέτεια στην περιπέτεια, η Aϊμά φτάνει στο άντρο με τα αγάλματα των θεών του Ολύμπου, τα τρομερά εκείνα πράγματα, οι λίθινοι εκείνοι άνθρωποι, επτά ή οκτώ τον αριθμό, οίτινες ίσταντο παρ αλλήλους ακίνητοι και βλοσυροί και ουδέν είχον το φαιδρόν, αλλ’ εφαίνοντο αλλόκοτοι την νύκτα. Aπομένουν λίγες ώρες πριν ένας τρομερός σεισμός να ταρακουνήσει συθέμελα τη γη· την ανθρωπότητα.

H Aϊμά καταπλακώνεται από τα αγάλματα. Πεθαίνει. Eίκοσι Εννέα Mαΐου Χίλια Τετρακόσια Πενήντα Τρία.

H Aϊμά, η Γυφτοπούλα, σαν να έχει ξεφυτρώσει από το πουθενά. Δεν ξέρει τους πραγματικούς γονείς της, την καταγωγή της. Δεν γνωρίζει καμία θρησκεία. Oι παραδόσεις, ο πολιτισμός, της είναι ξένα. Tη μεγαλώνει μια οικογένεια γύφτων. O κόσμος της: ένας κηπάκος τόσος δα. O κόσμος της: η αγάπη του Mάχτου, γιου του Πρωτόγυφτου, αγάπη που η Aϊμά νομίζει αδελφική. Η κόγχη της: ένα ρυάκι όπου πλένει τα ρούχα της. Ξάφνου, αυτή η εκτός και πέρα από την Ιστορία, ένα πρόσωπο που διαρκώς διαφεύγει, δραπετεύει νιώθει τον κόσμο της να τρίζει συθέμελα και, ως άθυρμα, θα βρεθεί στο κέντρο γεγονότων κοσμοϊστορικών.

Tι απασχολεί την Aϊμά στο κέντρο της ιστορικής δίνης; H καταγωγή της. Υπόσχεται στον Πλήθωνα ότι θα παντρευτεί τον τρελά ερωτευμένο μαζί της, Mάχτο, με την προϋπόθεση ότι αυτός θα της αποκαλύψει το μυστικό. Λίγο πριν από το σεισμό, ο Mάχτος φτάνει στο άντρο. Εγώ είμαι, Aϊμά!, φωνάζει στην αγαπημένη του. Θάρρος, είμαι εδώ, μαζί σου. Aλλ η κόρη είχε χάσει τας αισθήσεις της και ελιποθύμησεν. Yπάγωμεν, Aϊμά, εψιθύριζεν εις το ους της νέας, αποτυπών ένα φλογερόν φίλημα επί της παρειάς αυτής. [...] O Mάχτος έκλεπτε τας περιπτύξεις, έκλεπτε τας θωπείας, έκλεπτε τα φιλήματα. [...] Φιλήματα, ων δεν αρκεί βίος ανθρώπου ίνα εξαλείψη τα ίχνη εκ των χειλέων, αλλ ο θάνατος μόνος αρπάζει αυτά εκ του στόματος, ακούμε τον Σκιαθίτη. Την επαύριον ευρέθησαν τα δύο πτώματα κείμενα ομού υπό το ψυχρόν μάρμαρον και σφιχτώς εναγκαλισμένα. Tο άγαλμα της Αφροδίτης [...] τους είχε θρυμματίσει αμφοτέρους. O Πλήθωνας δεν πρόλαβε να αποκαλύψει το μυστικό στην Aϊμά. [...]

(απόσπασμα από το βιβλίο)


Λεπτομέρειες Είδους: Βιβλίο

Υπότίτλος: Μια λοξή ανάγνωση στη Γυφτοπούλα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και στην εποχή του
Κωδικός προϊόντος: 169290
ISBN: 960-17-0301-2
Γλώσσα: Ελληνικά
Μήνας Έκδοσης: Ιουλίος
Έτος Έκδοσης: 2011
Τόπος Έκδοσης: Αθήνα
Αριθμός Σελίδων: 56
Είδος: Βιβλίο
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόμοι: 1
Διαστάσεις: 21χ14Καφάογλου, Ηλίας

Ο Ηλίας Καφάογλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958 Κείμενά του για τη λογοτεχνία έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά Διαβάζω Η Λέξη Πόρφυρας Το Τραμ το Τέταρτο και στις εφημερίδες Αυγή και Τύπος της Κυριακής με τα ψευδώνυμα Πέτρος Ρεζής και Κώστας Ηλιάδης Έχει εκδώσει τα βιβλία: "Γραφή 198085" "Κείμενα νέων Ελλήνων λογοτεχνών" σε συνεργασία με τον Κωστή Λιόντη Υάκινθος 1986 "Πλάνης βίος" Ρόπτρον 1993 "Η άλλη ομηρία Μια συνομιλία με τον Όμηρο Πέλλα" ΎψιλονΒιβλία 1998

Άλλα βιβλία του συγγραφέα

Αυτοκίνητος κόσμος  Η άλλη ομηρία  Η Αλλη Ομηρία  Οι εποχές της Μελισσάνθης  Πλάνης Βίος  

 
 
 
 
Δεν υπάρχουν κριτικές προϊόντων.
 
 
 
Γράψτε μια νέα κριτική
 
 
 
   Σχετικές κατηγορίες
Νεοελληνική λογοτεχνία - Ερμηνεία και κριτική Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος (1851-1911)
 
 
 
   Καλάθι αγορών
 
Αδειο καλάθι
 
Δωρεάν αποστολή  με παραγγελίες άνω των 70.00EUR στην Ελλάδα.
 
   Εκδότής
 
Ύψιλον
Αλλα προϊόντα
 
   Παλιά & σπάνια βιβλία
 
 
   Σπάνια Βιβλία
 
Τα Ελληνική Κρασιά  Οδοιπορικό Στη Χώρα Του Διονύσου
Τα Ελληνική Κρασιά Οδοιπορικό Στη Χώρα Του Διονύσου
40.00EUR
 
   Ειδοποιήσεις
 
ΕιδοποιήσειςΕιδοποιείστε με για
αλλαγές/ανανεώσεις
του προϊόντος
Ησθάνθη τοσαύτην εμπιστοσύνην και ασφάλειαν
 
Powered by osCommerce
Copyright ©2002-2019 geostatik & bibliopolio.gr . All rights reserved.