Product

Η απελευθέρωση του Ρουμλουκιού και η παράδοση της Θεσσαλονίκης

Product

Η απελευθέρωση των ζώων

Η Απελευθέρωση των Αθηνών

Κωδικός:
121439
Description: 

Μάρτιος 1821. Στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα ξεσπά η επανάσταση· το πολεμικό σάλπισμα δονεί τη χώρα απ' άκρου εις άκρον. Η Αθήνα, το άσημο χωριουδάκι με την τόσο πλούσια όμως ιστορία, δεν μπορούσε να μείνει αμέτοχη στη συλλογική προσπάθεια. Έγινε θέατρο σημαντικών εξελίξεων για την πορεία του Αγώνα. Πολιορκίες, μάχες, έπη ηρωικά, αλλά και απλές καθημερινές ιστορίες, ίντριγκες και φιλονικίες, απαραίτητα συστατικά κάθε ταραγμένης περιόδου απανταχού της γης.

27,51 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Μάρτιος 1821. Στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα ξεσπά η επανάσταση· το πολεμικό σάλπισμα δονεί τη χώρα απ' άκρου εις άκρον. Η Αθήνα, το άσημο χωριουδάκι με την τόσο πλούσια όμως ιστορία, δεν μπορούσε να μείνει αμέτοχη στη συλλογική προσπάθεια. Έγινε θέατρο σημαντικών εξελίξεων για την πορεία του Αγώνα. Πολιορκίες, μάχες, έπη ηρωικά, αλλά και απλές καθημερινές ιστορίες, ίντριγκες και φιλονικίες, απαραίτητα συστατικά κάθε ταραγμένης περιόδου απανταχού της γης. Πρωταγωνιστής ή απλώς παρατηρητής, άλλοτε στο προσκήνιο και άλλοτε στο παρασκήνιο των εξελίξεων, θα βρεθεί ένα κτίριο που δυστυχώς δεν υπάρχει πια: Ο Μεντρεσές, το παλαιό τουρκικό ιεροδιδασκαλείο με τον περίφημο πλάτανό του. Μετά την απελευθέρωση μετατράπηκε σε φυλακή, φιλοξενώντας κατά καιρούς έως την κατεδάφισή του περιώνυμους ληστές αλλά και σπουδαίες προσωπικότητες του πολιτικού βίου της χώρας, αντιφρονούντες προς την κεντρική εξουσία. "Μια φορά κι έναν καιρό..." λοιπόν στη μικρή μας Αθήνα... Τα φύλλα του πλάτανου του Μεντρεσέ μπορούν θροΐζοντας να διηγηθούν καλύτερα απ' τον καθένα την ιστορία όπως την έζησαν. Ίσως σε μια μορφή ύστατου "χαιρετισμού" του αναγνώστη στη λήθη που τον σκεπάζει.
Subtitle: 
Ο Μεντρεσές και οι αναμνήσεις του
Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-7828-29-1
Book pages: 
222
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Χρήστος Αγγελομάτης (Σμύρνη 1899 - Αθήνα 1979), χιακής καταγωγής, μετά την μικρασιατική καταστροφή έζησε στην Αθήνα. Τον γοήτευσαν τα ιστορικά κτίριά της, τα οποία κατέγραψε με πλούσιες ιστορικές πληροφορίες. Τις σημαντικότερες μελέτες του τις δημοσίευσε από το 1936 έως το 1938 στο έγκυρο δεκαπενθήμερο περιοδικό Νέα Εστία.

Subtitle: 
Ο Μεντρεσές και οι αναμνήσεις του
Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-7828-29-1
Book pages: 
222
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο