Product

Η ανακούφιση του καρκινικού πόνου

Product

Η ανάκριση

Η ανάκριση

Κωδικός:
31171
Manufacturer: 
Description: 

Κατά την παρουσίαση αυτού του έργου, δεν πρέπει να επιχειρηθεί μια αναπαράσταση του δικαστηρίου, όπου έγινε η δίκη για το στρατόπεδο. Μια τέτοια αναπαράσταση φαίνεται στο συγγραφέα του δράματος το ίδιο αδύνατη όσο και μια παρουσίαση του στρατοπέδου στη σκηνή.
Στο δικαστήριο εμφανίστηκαν εκατοντάδες μάρτυρες. Η αντιπαράθεση των μαρτύρων και των κατηγορουμένων καθώς και οι λόγοι και οι αντίλογοι πλημμύριζαν από συναισθηματική έξαρση.
Απ' όλα αυτά δεν μπορεί να μείνει στη σκηνή παρά μόνο ένα συμπύκνωμα της μαρτυρίας.

8,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Second hand

Κατά την παρουσίαση αυτού του έργου, δεν πρέπει να επιχειρηθεί μια αναπαράσταση του δικαστηρίου, όπου έγινε η δίκη για το στρατόπεδο. Μια τέτοια αναπαράσταση φαίνεται στο συγγραφέα του δράματος το ίδιο αδύνατη όσο και μια παρουσίαση του στρατοπέδου στη σκηνή. Στο δικαστήριο εμφανίστηκαν εκατοντάδες μάρτυρες. Η αντιπαράθεση των μαρτύρων και των κατηγορουμένων καθώς και οι λόγοι και οι αντίλογοι πλημμύριζαν από συναισθηματική έξαρση. Απ' όλα αυτά δεν μπορεί να μείνει στη σκηνή παρά μόνο ένα συμπύκνωμα της μαρτυρίας. Το συμπύκνωμα αυτό πρέπει να περιέχει μόνο τα γεγονότα όπως παρουσιάστηκαν στη δίκη. Τα προσωπικά βιώματα και οι συγκρούσεις πρέπει να υποχωρήσουν μπροστά στην ανωνυμία. Με το να χάνουν οι μάρτυρες στο έργο τα ονόματά τους γίνονται απλά φερέφωνα. Οι εννιά μάρτυρες καταθέτουν μονάχα αυτό που εκφράσανε εκατοντάδες άλλοι. [...]
Subtitle: 
Σκηνικό ορατόριο σε έντεκα τραγούδια
Publications Date: 
1982
Book pages: 
222
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Πέτερ Βάις γεννήθηκε το 1916 στο Νοβαβές, κοντά στο Βερολίνο. Εβραίος την καταγωγή, εγκατάλειψε, με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, τη Γερμανία κι εγκαταστάθηκε στη Σουηδία. Πέθανε το 1982. Τα πρώτα έργα ήταν μια σειρά αφηγήματα, που άρχισαν να εκδίδονται το 1960 ("Ο ίσκιος του κορμιού του αμαξά" 1960, "Αποχαιρετώντας τους γονείς" 1961, "Καταφύγιο" 1962, "Η κουβέντα των τριών πεζοπόρων" 1963). Το πρώτο θεατρικό έργο "Νύχτα με επισκέπτες" ανεβάστηκε πάλι στο Σιλλερτεάτερ του Βερολίνου. Το έργο που τον καθιέρωσε σαν θεατρικό συγγραφέα "Η καταδίωξη και η δολοφονία του Μαρά" ανέβηκε πάλι στο Σιλλερτεάτερ το 1964. "Η Ανάκριση" παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1966, από την "Ελεύθερη Λαϊκή Σκηνή" του Βερολίνου με σκηνοθεσία του Έρβιν Πισκάτορ. Είναι ένα "θεατρικό ντοκουμέντο" που γράφτηκε με βάση τα πρακτικά της δίκης του Άουσβιτς, που έγινε το 1964 στη Γερμανία. Ακολούθησαν τα έργα: "Τραγούδι για το Λουζιτανικό σκιάχτρο" 1967, "Πώς ο κύριος Μόκινποτ λυτρώθηκε από τα βάσανα" 1968, "Διάλογος για το Βιετνάμ" 1968, "Ο Τρότσκυ στην εξορία", που ανέβηκε στη Γερμανία, και ο "Χαίλντερλιν". Έγραψε, ακόμη, δύο διασκευές του Κάφκα. Η πρώτη ανέβηκε στη Γερμανία και η δεύτερη στη Σουηδία.

Subtitle: 
Σκηνικό ορατόριο σε έντεκα τραγούδια
Publications Date: 
1982
Book pages: 
222
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο