Product

Η ανάπτυξη της Θράκης

Product

Η ανάπτυξη της ορεινής Λευκάδας

Η ανάπτυξη της μνήμης

Κωδικός:
84989
Manufacturer: 
Description: 

Έχετε ποτέ σκεφτεί τι θα συμβεί αν, για κάποιους λόγους, η μνήμη σας καταρρεύσει; Αν είναι πλέον αδύνατον να θυμηθείτε οτιδήποτε από τον κόσμο ή τη ζωή σας, και επίσης αδύνατον να μάθετε οτιδήποτε νέο; Τότε θα μεταβληθείτε σε "φυτά", ανήμποροι να θυμηθείτε τον αριθμό του τηλεφώνου σας, το δρόμο για το σπίτι σας, τα πρόσωπα των γειτόνων, ανίκανοι να χρησιμοποιήσετε τη γλώσσα για να εκφράσετε επικοινωνιακές ανάγκες, να υπολογίσετε τον λογαριασμό στο σούπερ μάρκετ, να οδηγήσετε αυτοκίνητο, να καταλάβετε τι λέει ένα βιβλίο. Μ' άλλα λόγια, διανοητικά θα είστε νεκροί.

25,20 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Έχετε ποτέ σκεφτεί τι θα συμβεί αν, για κάποιους λόγους, η μνήμη σας καταρρεύσει; Αν είναι πλέον αδύνατον να θυμηθείτε οτιδήποτε από τον κόσμο ή τη ζωή σας, και επίσης αδύνατον να μάθετε οτιδήποτε νέο; Τότε θα μεταβληθείτε σε "φυτά", ανήμποροι να θυμηθείτε τον αριθμό του τηλεφώνου σας, το δρόμο για το σπίτι σας, τα πρόσωπα των γειτόνων, ανίκανοι να χρησιμοποιήσετε τη γλώσσα για να εκφράσετε επικοινωνιακές ανάγκες, να υπολογίσετε τον λογαριασμό στο σούπερ μάρκετ, να οδηγήσετε αυτοκίνητο, να καταλάβετε τι λέει ένα βιβλίο. Μ' άλλα λόγια, διανοητικά θα είστε νεκροί. Ευτυχώς, αυτό είναι μόνο ένα σενάριο φαντασίας, γιατί ποτέ στην πραγματικότητα δε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η δομή και η λειτουργία του μνημονικού συστήματος αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα ερευνητικά πεδία στον χώρο της γνωστικής ψυχολογίας. Μια ιδιαίτερα ελκυστική περιοχή για τους αναπτυξιακούς ψυχολόγους, ιδιαίτερα τα τελευταία 30 χρόνια, είναι η μελέτη της μνήμης στην παιδική ηλικία. Το βιβλίο αυτό προσεγγίζει την ανάπτυξη της μνήμης κατά το διάστημα που προσδιορίζεται από τη γέννηση του παιδιού έως το τέλος περίπου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το κέντρο βάρους είναι η γνωστική προσέγγιση, η οποία αποτελεί την ερευνητική κατεύθυνση της συγγραφέως. Παρουσιάζονται τα αντιπροσωπευτικότερα μοντέλα δομής της μνήμης, τα βασικά χαρακτηριστικά και οι λειτουργίες του μνημονικού συστήματος. Αναλύεται η σχέση μεταξύ της εργαζόμενης μνήμης και της ανάπτυξης του προφορικού και του γραπτού λόγου. Συνοψίζεται η ανάπτυξη της μνήμης κατά τη βρεφική και τη νηπιακή ηλικία. Η ανάπτυξη της δηλωτικής και της διαδικαστικής μνήμης αποτελεί ένα άλλο πεδίο διαπραγμάτευσης. Εξετάζονται η ανάπτυξη των μνημονικών στρατηγικών καθώς και οι τρόποι διδασκαλίας τους. Τέλος, συζητιούνται τα δεδομένα από την έρευνα στην ανάπτυξη της μεταμνήμης. Το βιβλίο απευθύνεται τόσο σε συναδέλφους ερευνητές και σε ψυχολόγους όσο και σε φοιτητές που διδάσκονται σχετικά γνωστικά αντικείμενα και επιθυμούν να κατανοήσουν βαθύτερα τα φαινόμενα της μνήμης. Απευθύνεται επίσης σε εκπαιδευτικούς, οι οποίοι επιθυμούν να εμπλουτίσουν την ψυχολογική τους γνώση για τα μνημονικά φαινόμενα με σκοπό να διδάξουν αποτελεσματικότερα.
Subtitle: 
Γνωστική διαδρομή στην παιδική ηλικία
Publications Date: 
2003
Book ISBN: 
960-402-126-5
Book pages: 
303
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Η Ζωή Μπαμπλέκου τελείωσε τις βασικές της σπουδές στο Tμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Απέκτησε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα (P-G Diploma) από το Institute of Education του University of London και το διδακτορικό της δίπλωμα (Ph.D. in Psychology) από το Department of Psychology του University of Leeds στη Βρετανία, ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Leeds, στη ΣΕΛΕΤΕ Αθήνας, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σήμερα είναι καθηγήτρια Γνωστικής Ψυχολογίας (Δομή και ανάπτυξη γνωστικών λειτουργιών) στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε τρεις περιοχές: H πρώτη αφορά τη μελέτη του συστήματος της εργαζόμενης μνήμης στα παιδιά, ως προς τη δομή, τις λειτουργίες, και την ανάπτυξή του. Η δεύτερη αφορά τις σχέσεις μεταξύ της εργαζόμενης μνήμης και της προφορικής/γραπτής γλώσσας στα παιδιά, εμπλέκει δηλαδή τη μελέτη των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των συστημάτων της εργαζόμενης μνήμης και της γλώσσας. Η τρίτη ερευνητική περιοχή αφορά τις διεργασίες της μακρόχρονης μνήμης και τη συγκράτηση των πληροφοριών στο σύστημα αυτό, εξετάζει δηλαδή τις σχέσεις που διέπουν τη μακρόχρονη μνήμη, την εργαζόμενη μνήμη και τη μακρόχρονη αποθήκευση της γνώσης. Είναι επίσης συγγραφέας του βιβλίου "Η ανάπτυξη της μνήμης: Γνωστική διαδρομή στην παιδική ηλικία" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Τυπωθήτω". Έχει δημοσιεύσει άρθρα και κεφάλαια βιβλίων σε ελληνικά και αγγλόφωνα επιστημονικά περιοδικά και βιβλία.

Subtitle: 
Γνωστική διαδρομή στην παιδική ηλικία
Publications Date: 
2003
Book ISBN: 
960-402-126-5
Book pages: 
303
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο