Product

Η απόπειρα

Product

Η απόπειρα στα εγκλήματα παραλείψεως

Η απόπειρα

Κωδικός:
127104
Manufacturer: 
Description: 

"Η Απόπειρα" του Βασίλη Μαντέλη είναι το πρώτο ελληνικό μυθιστόρημα της μεταχουντικής περιόδου που λειτουργεί σαν κάσκα εγκεφαλογράφου περασμένη στο κεφάλι ενός ανισόρροπου. Ο ανισόρροπος είναι ένα ολόκληρο καθεστώς, που το ζήσαμε πρόσφατα, και το εγκεφαλογράφημα, που θα παρακολουθήσει άναυδος ο αναγνώστης, είναι παρμένο σε μια από τις σπασμωδικές κρίσεις τους.

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

"Η Απόπειρα" του Βασίλη Μαντέλη είναι το πρώτο ελληνικό μυθιστόρημα της μεταχουντικής περιόδου που λειτουργεί σαν κάσκα εγκεφαλογράφου περασμένη στο κεφάλι ενός ανισόρροπου. Ο ανισόρροπος είναι ένα ολόκληρο καθεστώς, που το ζήσαμε πρόσφατα, και το εγκεφαλογράφημα, που θα παρακολουθήσει άναυδος ο αναγνώστης, είναι παρμένο σε μια από τις σπασμωδικές κρίσεις τους. Η εσωτερική καταγραφή της πορείας ενός καθεστώτος, με βασικά χαρακτηριστικά τον τυχοδιωκτισμό, τον παραλογισμό, τη βία και το μαφιόζικο τρόπο επιβολής της μιας ομάδας πάνω στην άλλη, είναι από τα δυσκολότερα εγχειρήματα στην πεζογραφία. Ένα τέτοιο μυθιστόρημα μπορεί να υπάρξει μόνο αν ο συγγραφέας του βρει και τον ανάλογο τρόπο πλοκής και αφήγησης. Εδώ ο συγγραφέας της "Απόπειρας" φαίνεται να στάθηκε τυχερός. Εγκαινιάζοντας ένα παράτολμο είδος πολιτικού θρίλερ, μπόρεσε να τοποθετήσει το δικό του κρυφό παρατηρητήριο στο εσωτερικό του, περιμαντρώματος και να κινηματογραφήσει το αλλόκοτο θέαμα της συμπεριφοράς ενός παρανοϊκού καθεστώτος στις τελευταίες στιγμές του.
Publications Date: 
1978
Book pages: 
225
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Βασίλης Μαντέλης γεννήθηκε στη Κεφαλονιά. Επαγγελματικά σταδιοδρόμησε με πολύ μεγάλη επιτυχία στον στίβο των πωλήσεων και με το βιβλίο του "Μάθε να πουλάς" έκανε ουσιαστικά την εμφάνιση του στα ελληνικά γράμματα. Ο Βασίλης Μαντέλης υπήρξε ο πρώτος στην Ελλάδα που δίδαξε την τεχνική της πώλησης. Με το εντελώς προσωπικό σε ύφος, αφήγηση και πλοκή μυθιστόρημα του "Η Απόπειρα" κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην ελληνική πεζογραφία. Κι ενώ το μυθιστόρημα τον έχει οριστικά κερδίσει, γράφει στο μεταξύ αρκετά θεατρικά έργα όπως: "Τόμας Παίην" που κυκλοφόρησε σε βιβλίο κι είναι μια διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Χάουαρντ Φαστ. Ένα άλλο θεατρικό έργο του Β.Μ. το "Γάμοι στον Πεζόδρομο" ανεβάστηκε στην σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Καλλιθέας από τον θίασο "Αραμπάς" του Θωμά Χαλβατζή.
Πίσω στα φοιτητικά του χρόνια θα συναντήσουμε τον Βασίλη Μαντέλη εκδότη και διευθυντή της Πανσπουδαστικής να μάχεται, σ' εκείνα τα δύσκολα και τόσο επικίνδυνα χρόνια της δεκαετίας του '50, στην πρώτη γραμμή του ανασυγκροτούμενου τότε φοιτητικού κινήματος. Η Πανσπουδαστική ιδρύθηκε από το Βασίλη Μαντέλη σε συνεργασία με το Κ.Κ.Ε. το Μάη του 1956.

Publications Date: 
1978
Book pages: 
225
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο