Product

Η αρχαιολογία της ανάπτυξης

Product

Η αρχαιολογία της νοσταλγίας

Η αρχαιολογία της γνώσης

Κωδικός:
14910
Manufacturer: 
Description: 

Άραγε με τη συγγραφή αυτού του βιβλίου είχα τη πρόθεση να εξηγήσω ό,τι θέλησα να πω στα προηγούμενα βιβλία, όπου τόσα πράγματα παρέμεναν ακόμα σκοτεινά; Όχι μόνο αυτό, όχι ακριβώς αυτό, αλλά, πηγαίνοντας λίγο παραπέρα, να επιστρέψω, με μια σπειροειδή κίνηση, εντεύθεν αυτού που είχα επιχειρήσει να κάνω· να δείξω τη θέση από την οποία μιλούσα· να επισημειώσω το χώρο που καθιστά δυνατές αυτές τις έρευνες, και ενδεχομένως άλλες που ποτέ δεν θα ολοκληρώσω· με ένα λόγο, να σημασιοδοτήσω τη λέξη αρχαιολογία, την οποία είχα αφήσει χωρίς νόημα.

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Άραγε με τη συγγραφή αυτού του βιβλίου είχα τη πρόθεση να εξηγήσω ό,τι θέλησα να πω στα προηγούμενα βιβλία, όπου τόσα πράγματα παρέμεναν ακόμα σκοτεινά; Όχι μόνο αυτό, όχι ακριβώς αυτό, αλλά, πηγαίνοντας λίγο παραπέρα, να επιστρέψω, με μια σπειροειδή κίνηση, εντεύθεν αυτού που είχα επιχειρήσει να κάνω· να δείξω τη θέση από την οποία μιλούσα· να επισημειώσω το χώρο που καθιστά δυνατές αυτές τις έρευνες, και ενδεχομένως άλλες που ποτέ δεν θα ολοκληρώσω· με ένα λόγο, να σημασιοδοτήσω τη λέξη αρχαιολογία, την οποία είχα αφήσει χωρίς νόημα. Λέξη επικίνδυνη, αφού φαίνεται να ανακαλεί ίχνη που έχουν βρεθεί εκτός χρόνου και έχουν παγώσει τώρα στην αφασική τους κατάσταση. Το θέμα είναι να περιγράψουμε λόγους. Όχι βιβλία (στη σχέση που έχουν με το συγγραφέα τους), όχι θεωρίες (με τις δομές και τη συνεκτικότητα τους), αλλά αυτά τα οικεία και συνάμα αινιγματικά σύνολα που διαμέσου του χρόνου δίνονται ως η ιατρική, η πολιτική οικονομία ή η βιολογία. Θα ήθελα να δείξω ότι αυτές οι ενότητες συνιστούν ισάριθμους αυτόνομους τομείς, παρότι δεν θα ήταν ανεξάρτητοι, ρυθμισμένοι, παρότι θα βρίσκονταν σε διηνεκή μετασχηματισμό, ανώνυμοι και χωρίς υποκείμενο, παρότι διατρέχουν τόσα ατομικά έργα. [...]
Publications Date: 
1987
Book ISBN: 
960-256-055-Χ
Book pages: 
347
Book Dimensions: 
17χ11
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Σκληρό εξώφυλλο

Ο Μισέλ Φουκώ (1926-1984) υπήρξε από τους μεγαλύτερους δομιστές κοινωνικούς φιλοσόφους του 20ου αιώνα, γνωστός κυρίως για τις μελέτες του ως προς τις ένννοιες και τους κώδικες μέσω των οποίων λειτουργούν οι κοινωνίες, και ιδιαίτερα ως προς τις "αρχές του αποκλεισμού", με τις οποίες "αποκαθαίρεται" η κοινωνία -όπως για παράδειγμα οι διακρίσεις ανάμεσα στους έμφρονες και τους παράφρονες ή τους νομιμόφρονες και τους παραβατικούς. Στα πιο σημαντικά έργα του Φουκώ συγκαταλέγονται τα εξής: "Τρέλα και παραλογισμός: ιστορία της τρέλας στην κλασική εποχή", "Επιτήρηση και τιμωρία: η γέννηση της φυλακής", "Οι λέξεις και τα πράγματα: μία αρχαιoλογία των επιστημών του ανθρώπου", "Η αρχαιολογία της γνώσης", "Η ιστορία της σεξουαλικότητας".

Publications Date: 
1987
Book ISBN: 
960-256-055-Χ
Book pages: 
347
Book Dimensions: 
17χ11
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Σκληρό εξώφυλλο