Product

Η αυτοκρατορία της Τραπεζούντας

Product

Η αυτοκρατορία της Τραπεζούντος

Η αυτοκρατορία της Τραπεζούντας 1204-1461

Κωδικός:
88195
Description: 

Οι αρχές της ιστορίας της Αυτοκρατορίας είναι πολύ σκοτεινές. Πάντως μπορούμε να εκκινήσουμε από το σημείο ότι οι Σελτζούκοι Τούρκοι, μετά τη νίκη του στο Μάντζικερτ (1071), κατέλαβαν προσωρινά το θέμα Χαλδίας με την Τραπεζούντα. Ο δούκας, όμως, της Χαλδίας Θεόδωρος Γαβράς κατόρθωσε να συγκεντρώσει στρατό, εξεδίωξε τους Τούρκους και κυβέρνησε ως ανεξάρτητος ηγεμόνας από το Βυζάντιο. Σε νέο πόλεμο που ξέσπασε, αιχμαλωτίστηκε και μεταφέρθηκε στο Ερζερούμ, όπου και πιέστηκε να γίνει μουσουλμάνος επειδή, όμως, δεν δέχτηκε, μαρτύρησε υπέρ του Χριστιανισμού το 1098.

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Οι αρχές της ιστορίας της Αυτοκρατορίας είναι πολύ σκοτεινές. Πάντως μπορούμε να εκκινήσουμε από το σημείο ότι οι Σελτζούκοι Τούρκοι, μετά τη νίκη του στο Μάντζικερτ (1071), κατέλαβαν προσωρινά το θέμα Χαλδίας με την Τραπεζούντα. Ο δούκας, όμως, της Χαλδίας Θεόδωρος Γαβράς κατόρθωσε να συγκεντρώσει στρατό, εξεδίωξε τους Τούρκους και κυβέρνησε ως ανεξάρτητος ηγεμόνας από το Βυζάντιο. Σε νέο πόλεμο που ξέσπασε, αιχμαλωτίστηκε και μεταφέρθηκε στο Ερζερούμ, όπου και πιέστηκε να γίνει μουσουλμάνος επειδή, όμως, δεν δέχτηκε, μαρτύρησε υπέρ του Χριστιανισμού το 1098. Και άλλοι Έλληνες ανεξάρτητοι στρατηγοί πολέμησαν εναντίον των Τούρκων, το δε Βυζάντιο κατόρθωσε να καταλάβει και να κυβερνήσει το θέμα της Χαλδίας ως το 1204. [...]
Subtitle: 
Σύντομη ιστορική αναδρομή
Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-343-767-0
Book pages: 
96
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Θεσσαλονίκη
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Ιωάννης Α. Παπαδριανός είναι συνταξιούχος καθηγητής της βαλκανικής ιστορίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης. Είναι τακτικό μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών· έχει δε λάβει μέρος, με ανακοινώσεις του, σε αρκετά διεθνή και πανελλήνια συνέδρια. Έχει γράψει πολυπληθείς μελέτες και αρκετά βιβλία, τα οποία αναφέρονται στις σχέσεις των Ελλήνων με τους υπόλοιπους λαούς της Χερσονήσου κατά τους νεότερους χρόνους.

Subtitle: 
Σύντομη ιστορική αναδρομή
Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-343-767-0
Book pages: 
96
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Θεσσαλονίκη
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο