Product

Η Δανάκη

Product

Η δαντέλα στη Χίο

Η δανειακή ελληνική εξωτερική πολιτική

Κωδικός:
146626
Description: 

Στην παρούσα μελέτη επιχειρείται, κατ' αρχάς, μία σύντομη επισκόπηση, σε γεγονότα-σταθμούς που συνθέτουν τη δανειακή εξωτερική πολιτική της Ελλάδας. Η αναδρομή ξεκινά από τα δάνεια που παρέσχε στους Έλληνες εμπόλεμους η Αγγλία και φθάνει ως και τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επιχειρείται μία αναφορά στις καταβολές του προσφυγικού ζητήματος και επισημαίνονται οι κυριότερες φάσεις της ανάμιξης της ΚτΕ στην προσφυγική υπόθεση και της εξέλιξης του πρώτου προσφυγικού δανείου.

18,69 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Στην παρούσα μελέτη επιχειρείται, κατ' αρχάς, μία σύντομη επισκόπηση, σε γεγονότα-σταθμούς που συνθέτουν τη δανειακή εξωτερική πολιτική της Ελλάδας. Η αναδρομή ξεκινά από τα δάνεια που παρέσχε στους Έλληνες εμπόλεμους η Αγγλία και φθάνει ως και τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επιχειρείται μία αναφορά στις καταβολές του προσφυγικού ζητήματος και επισημαίνονται οι κυριότερες φάσεις της ανάμιξης της ΚτΕ στην προσφυγική υπόθεση και της εξέλιξης του πρώτου προσφυγικού δανείου. Εντοπίζονται, επίσης, τα σπουδαία και ακανθώδη ζητήματα που συγκλόνιζαν την ελληνική εξωτερική πολιτική παράλληλα με το προσφυγικό: οι σχέσεις της με τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Αλβανία, τη Ρουμανία και την Τουρκία. Παρεκκλίνοντας, ωστόσο, από τον βαλκανικό χώρο, εξετάζονται και οι ελληνοβρετανικές σχέσεις, μια και η Βρετανία ήταν εκείνη που κινούσε τα νήματα για την παροχή και του δεύτερου προσφυγικού δανείου στην Ελλάδα. Τέλος, ξεδιπλώνεται όλο το παρασκήνιο της υπόθεσης του συμπληρωματικού προσφυγικού δανείου, εφόσον έτσι αποκλήθηκε μια και συμπλήρωνε το πρώτο, το οποίο, ας σημειωθεί ότι, αυτή τη φορά παρασχέθηκε στην Ελλάδα ενοποιημένο με άλλα δύο δάνεια, αφορώντα στην ισοσκέλιση του προϋπολογισμού και στη σταθεροποίηση της δραχμής. Επρόκειτο για το γνωστό ως Τριμερές Δάνειο.
Subtitle: 
Η περίπτωση του δεύτερου προσφυγικού δανείου 1926 - 1928
Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-08-0476-1
Book pages: 
255
Book Dimensions: 
20χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Η Αρετή Τούντα-Φεργάδη είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Ελληνικής Διπλωματικής Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, της Ελληνικής Επιτροπής Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας (Θεσσαλονίκη) και έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Επιτροπής Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης και του Ιδρύματος Διεθνών Νομικών Μελετών. Το ερευνητικό και συγγραφικό της έργο αφορά, κατά κύριο λόγο, στην ελληνική Διπλωματική Ιστορία της Μεσοπολεμικής Περιόδου, αλλά επεκτείνεται και σε άλλες ιστορικές περιόδους. Έχει συμμετάσχει στην ακαδημαϊκή συζήτηση με διαλέξεις, εισηγήσεις σε διεθνή Συνέδρια, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με μελέτες που έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους, σε διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά και σε Πρακτικά Συνεδρίων, ενώ βιβλιοκρισίες και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στον περιοδικό και ημερήσιο Τύπο.
Κυριότερες μονογραφίες: "Ελληνο-βουλγαρικές Μειονότητες. Πρωτόκολλο Πολίτη-Καλφώφ". (Μελέτη βασισμένη σε έρευνα των Αρχείων του Ελληνικού Υπουργείου των Εξωτερικών), Διδακτορική Διατριβή (Αθήνα, 1982) (αυτοέκδοση σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων). "Ελληνο-Βουλγαρικές Μειονότητες. Πρωτόκολλο Πολίτη-Καλφώφ, 1924-1925", Πρόλογος: Χρήστος Ροζάκης (Θεσσαλονίκη: Ι.Μ.Χ.Α, 1986). "Το Προσφυγικό Δάνειο του 1924" (Θεσσαλονίκη: Παρατηρητής, 1986). "Μειονότητες στα Βαλκάνια. Βαλκανικές Διασκέψεις, 1930-1934 (Θεσσαλονίκη: Παρατηρητής, 1994, Επίκεντρο, 2005). "Η Εξωτερική Πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων στο Μεσοπόλεμο" (Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2000 και 2005, 2009, επανεκδόσεις). "Ηγετικές Μορφές του Μεσοπολέμου και Εξωτερική Πολιτική". Πρόλογος: Κλεομένης Κουτσούκης (Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2003). "Θέματα Ελληνικής Διπλωματικής Ιστορίας, 1912-1941". Πρόλογος: Θεόδωρος Χριστοδουλίδης (Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2005), τέταρτη έκδοση. ""Εικόνες" από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια ιστορική προσέγγιση" (Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2007). "Η Δανειακή Ελληνική Εξωτερική Πολιτική: η περίπτωση του δεύτερου προσφυγικού δανείου, 1926-1928" (Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2009). "Ο Ιωάννης Καποδίστριας ως Διπλωμάτης" (Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2009). ""Πόλεμος ή Ειρήνη". Το Σύμφωνο Μπριάν-Κέλογκ". Πρόλογος: Ηλίας Κρίσπης (Αθήνα: Ηρόδοτος, 2012). "Συνιστώσες της Γένεσης και της πορείας του Ελληνικού Κράτους" (Αθήνα-Θεσσαλονίκη: εκδόσεις Σάκκουλα, 2012).

Subtitle: 
Η περίπτωση του δεύτερου προσφυγικού δανείου 1926 - 1928
Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-08-0476-1
Book pages: 
255
Book Dimensions: 
20χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο