Product

Η διαθήκη ενός κατώτερου Θεού

Product

Η διαθήκη μου -το ένα-

Η διαθήκη μου

Κωδικός:
132307
Manufacturer: 
Description: 

Ο Νικόλαος Κονεμένος (1832-1907) με το πρωτοπόρο έργο του έχει να προτείνει μόνο ριζικές λύσεις. Καθολικός νους, ακονιζόμενος από τα προσωπικά του βιώματα και την άρνηση της μεγαλοαστικής του καταγωγής, πάντα με οξυμμένη ευαισθησία και ρηξικέλευθο πνεύμα, αναθρεμμένος µε τον επτανησιακό ριζοσπαστισμό έγραψε για ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων. Υπήρξε και έμεινε γνωστός ως ο πρώτος δημοτικιστής, τρεις δεκαετίες πριν τον Ψυχάρη.

8,66 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Ο Νικόλαος Κονεμένος (1832-1907) με το πρωτοπόρο έργο του έχει να προτείνει μόνο ριζικές λύσεις. Καθολικός νους, ακονιζόμενος από τα προσωπικά του βιώματα και την άρνηση της μεγαλοαστικής του καταγωγής, πάντα με οξυμμένη ευαισθησία και ρηξικέλευθο πνεύμα, αναθρεμμένος µε τον επτανησιακό ριζοσπαστισμό έγραψε για ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων. Υπήρξε και έμεινε γνωστός ως ο πρώτος δημοτικιστής, τρεις δεκαετίες πριν τον Ψυχάρη. Στο εκτεταμένο κείμενό του "Η διαθήκη μου" (1901) προσποιούμενος ότι κέρδισε 1.200.000 $ στο αμερικάνικο λαχείο, εξαπολύει μια ανελέητη σάτιρα σε πρόσωπα και καταστάσεις της εποχής του, και με την άνεση που του δίνει ο "αμύθητος" πλούτος του εξαγγέλλει ένα πρόγραμμα ριζικών αλλαγών για την Κερκυραϊκή κοινωνία όπου ζει, αλλά και για την υπόλοιπη χώρα. Στα κείμενά του "Η οικογένεια" και "Η γυναίκα", γραμμένα κατά το 1880, γίνεται κήρυκας της ανάγκης να χειραφετηθεί η γυναίκα από την πατρικά και συζυγικά δεσμά, καταγγέλλοντας τον γάμο ως ένα θεσμό που αντίκειται στην ερωτική φύση του ανθρώπου. Οι επαναστατικές του ιδέες για την πολιτειακή οργάνωση και τους κοινωνικούς θεσμούς, την οικογένεια και τις σχέσεις των δύο φύλων, πάντα διατυπωμένες µε χιούμορ και ανθρωπιά, αντηχούν ακόμα και σήμερα σαν πραγματικές διανοητικές αστραπές πάνω στα σύγχρονα προβλήματα.
Subtitle: 
Και δυο κείμενα για τη γυναίκα και την οικογένεια
Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-98084-1-7
Book pages: 
141
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Νικόλαος Κονεμένος (1832-1906). Ο Νικόλαος Κονεμένος γεννήθηκε στην Πρέβεζα, καταγόμενος από οικογένεια ευπατρίδων. Ο πατέρας του Σπυρίδων ήταν πρόξενος της Τουρκίας στην Ιόνιο Πολιτεία και λίγο μετά τη γέννηση του γιου του εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στη Λευκάδα και στη συνέχεια (1943) στην Κέρκυρα. Ο Νικόλαος αποφοίτησε από την Ιόνιο Ακαδημία, στράφηκε στη λογοτεχνία και μπήκε στον κύκλο της Επτανησιακής Σχολής. Το 1858 εξέδωσε το περιοδικό Εωσφόρος, που κυκλοφόρησε για ένα μήνα περίπου. Το 1865 πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη εμφάνισή του στη λογοτεχνία με την ποιητική συλλογή Στίχοι. Τον ίδιο χρόνο διορίστηκε πρόξενος της Τουρκίας στην Πάτρα. Εκεί έζησε δεκαέξι χρόνια και ολοκλήρωσε δύο μελέτες για το γλωσσικό ζήτημα (Το ζήτημα της γλώσσας 1873, Και πάλε περί της γλώσσας 1875), όπου υποστήριξε τη χρήση της καθομιλουμένης γλώσσας, της λεγόμενης κοινής, τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και στη λογοτεχνία και την επιστήμη. Το 1876 εξέδωσε την κοινωνική μελέτη Οικογένεια. Το τελευταίο του έργο, σατιρικό πεζό με αυτοβιογραφικά στοιχεία και τίτλο Διαθήκη κυκλοφόρησε το 1901. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Νικόλαου Κονεμένου βλ. Γιαλουράκης Μανώλης, «Κονεμένος Νικόλαος», Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας 8. Αθήνα, Χάρη Πάτση, χ.χ., Δημάρατος Ι.Φ., «Κονεμένος Νικόλαος», Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια 14. Αθήνα, Πυρσός, 1930 και Μιχαλόπουλος Φάνης, «Νικόλαος Κονεμένος (1832-1907)», Αγγλοελληνική Επιθεώρηση Ε΄, 5-6/1952, αρ.11, σ.422-432. .
(Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ.).

Subtitle: 
Και δυο κείμενα για τη γυναίκα και την οικογένεια
Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-98084-1-7
Book pages: 
141
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο